Cukrzyca ciężarnych to wyższe ryzyko cukrzycy typu 2. Pomóc może jedna filiżanka kawy
Cukrzyca ciężarnych to schorzenie, które dotyczy średnio co 10 kobiety w ciąży, a nieleczona choroba może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości....
Czy wiesz jak uniknąć kaca? Oto kilka prostych rad
Najlepszym sposobem na uniknięcie kaca jest zachowanie umiaru w piciu alkoholu. Jednak niektóre trunki znacznie częściej powodują przykre dolegliwości, w tym...
Amoniak w ciastkach Oreo? Media alarmują
Szkodliwy związek chemiczny w Oreo? Zdaniem holenderskiej gazety „NoordHollands Dagblad” fabryka kakao Olam w miejscowości Koog aan de Zaan miała mieszać duże...
Czy słodziki są rakotwórcze? Niestety, związek ten potwierdzają badania
Sztuczne słodziki jako bezkaloryczne lub niskokaloryczne zamienniki cukru wcale nie są dobrą alternatywą dla tego produktu. Od lat mówiło się o ich szkodliwym...
Czy świeże i suszone daktyle są zdrowe? Poznaj 10 powodów, dla których warto je jeść
Daktyle bywają uważane za najzdrowsze owoce na świecie. Są cenione przez sportowców jako szybka i smaczna przekąska. Korzystnie wpływają także na mózg, a...
Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy? To zależy, jak je przygotujesz
Dieta bogata w warzywa znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak okazuje się, że nie wszystkie warzywa tak działają. Ziemniaki mogą bowiem...
Czy olej słonecznikowy jest zdrowy? Ten w butelce i w produktach to odmienne tłuszcze
Olej słonecznikowy to jeden z najpopularniejszych tłuszczów, który spożywamy także w produktach przetworzonych. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to jeden...
„Śmieciowe jedzenie” zwiększa ryzyko demencji. Uważaj na ultraprzetworzoną żywność
Spożywanie ultraprzetworzonej żywności takiej jak fast food, słodycze czy kolorowe napoje, znacznie zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2,...
Czy wiesz, jakie właściwości mają mandarynki?
Mandarynki są dobrym źródłem witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Owoce te...
Już mała garść fistaszków i szczypta ziół oraz przypraw mogą poprawić pracę jelit
Sposób żywienia ma znaczący wpływ na zdrowie układu pokarmowego i mikroflorę jelitową. W profilaktyce zaburzeń pokarmowych ważna jest przede wszystkim dieta z...
Naturalne sposoby na podwyższony cholesterol
Wysoki poziom cholesterolu to powszechny problem, który dotyczy coraz to młodszych osób. Na wzrost jego stężenia wpływa przede wszystkim niewłaściwa dieta...
Dieta DASH wspiera pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko chorób serca
Dieta DASH zyskuje na popularności, szczególnie wśród osób dbających o swój stan zdrowia. Dodatkowo taki sposób żywienia wspiera leczenie nadciśnienia...
Spożywanie produktów roślinnych może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego
Rak jelita grubego to podstępna choroba, na którą co roku zapada ok. 18 tys. Polaków, a każdego dnia 33 osoby umierają wskutek rozrostu komórek nowotworowych w...
Kolor talerza wpływa na smak potrawy. Może zniechęcać lub zachęcać do jej zjedzenia
Jedzenie z niebieskiego talerza jest bardziej słone, a z czerwonego mniej smaczne niż z białego? Okazuje się, że kolor naczynia wpływa na postrzeganie smaku...
Lubisz placki z jabłkami? Podajemy proste przepisy na ten smaczny deser
Placki z jabłkami sprawiają, że momentalnie cofamy się myślami do czasów beztroskiego dzieciństwa, a ich owocowy smak wywołuje uśmiech na twarzy i rozmarzenie....
Kto nie powinien jeść awokado? Przy tych schorzeniach warto go unikać
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, ponieważ mimo swojej kaloryczności stanowi znakomite źródło kwasów omega-3, które wspierają odporność organizmu,...
Te produkty mogą zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi....
Dosalasz potrawy? Zwiększasz ryzyko rozwoju niewydolności serca i choroby wieńcowej
Lubisz słone potrawy i każde danie dodatkowo dosalasz? Uważaj, bo ten groźny nawyk może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi, obrzęków, a...
Herbata na zdrowe serce. Picie czarnej herbaty może chronić zdrowie kobiet
Chcesz mieć zdrowe serce? Codziennie pij herbatę – niekoniecznie zieloną! Australijscy naukowcy odkryli, że czarna herbata prawie o 40 proc. obniża ryzyko...
Spożywaj więcej białka, kawy i herbaty, a wzmocnisz kości i unikniesz złamań
Wzbogacenie swojej codziennej diety o większą ilość białka oraz regularne picie kawy i herbaty znacznie zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet w...
Objawy niedoboru biotyny łatwo pomylić z przemęczeniem. Na co zwrócić uwagę?
Biotyna, często nazywana witaminą B7 lub witaminą H to związek, który wpływa nie tylko na prawidłową strukturę włosów i paznokci, ale również wspomaga...
Jedna porcja zielonych warzyw liściastych dziennie to niższe ryzyko rozwoju demencji
Co roku na świecie rozpoznaje się 10 mln nowych przypadków demencji – informuje WHO. W prewencji chorób neurodegeneracyjnych ważna jest profilaktyka, w tym...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 16 godzin temu w kategorii Serwis komputerowy
Dodano 16 godzin temu w kategorii Drzwi
Dodano 17 godzin temu w kategorii Hotel dla zwierząt
Dodano 18 godzin temu w kategorii Obróbka metali i tworzyw sztucznych