Szakszuka to zdrowe i pożywne śniadanie. Bliskowschodnie danie i z pomidorami i jajkami to zdrowy posiłek
Szakszuka to sycące i zdrowe danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i krajów Afryki Północnej. To śniadanie doskonałe: jest proste, smaczne i zaspokaja głód na...
NOWE FAKTYNajlepsze śniadanie dla kobiet? Inne niż dla mężczyzn. Od tego zaczynaj dzień, jeśli chcesz schudnąć i zachować energię na cały dzień
Nie ma ważniejszego posiłku niż śniadanie, bo to od niego zależy, jak organizm pracuje przez cały dzień. Co więc jeść, by mieć dużo energii, ale nie tyć? Jak...
PILNEWoda wycofana z popularnego sklepu. Nie podawaj jej dzieciom! „Spożycie nie jest zalecane”
Woda, którą można kupić w popularnej sieci sklepów, została wycofana ze sprzedaży. Powodem jest możliwe zanieczyszczenie mikrobiologiczne. Spożycie tej wody...
Ta przyprawa ożywi kolor i smak twoich dań. Sumak pasuje niemal do wszystkiego! Spróbuj koniecznie, jeśli znudziły ci się tradycyjne dodatki
Sumak to tradycyjny dodatek w kuchni bliskowschodniej. Ma nie tylko piękny czerwony kolor, ciekawy smak i wszechstronne zastosowanie. Ma także cenne właściwości...
Kto nie powinien jeść bananów? Mogą zaszkodzić nie tylko osobom z alergią. Sprawdź, kiedy nie można jeść bananów
Banany są jednymi z najbardziej lubianych owoców na świecie i stanowią świetne źródło błonnika pokarmowego oraz cennych składników mineralnych. Niemniej jednak,...
Chleb tuczy, a białe bułki to samo zło? 5 mitów na temat pieczywa. Czy w każdy z nich można wierzyć?
Dla większości osób chleb to podstawowy produkt, jedzony codziennie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jednak coraz więcej osób eliminuje go ze swojej...
TYLKO U NASMęczą cię zaparcia? Dietetyk radzi, co jeść, żeby móc się wypróżnić, a czego lepiej unikać
Zaparcia mogą być palącym problem. Zaburzony harmonogram wypróżnień może się odbić na twoim samopoczuciu i zamiast zajmować się innymi sprawami, możesz myśleć...
Jakie właściwości lecznicze ma pigwa? Stosuj ją na poprawę odporności oraz w walce z przeziębieniem i grypą. Zobacz, co można robić z pigwy
Pigwa to małe drzewo, którego owoce dojrzewają w październiku. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, które działają jako naturalny zagęszczacz, pigwa jest idealna...
5 powodów, dla których warto pić napar z pietruszki. Jest polecany na anemię, wysoki cukier i kamienie nerkowe. Sprawdź, kto nie może go pić
Napar z natki pietruszki jest prostą w przygotowaniu, niedrogą i zaskakująco smaczną herbatką. Możesz przygotować go zarówno ze świeżej, jak i suszonej...
PILNEMąka wycofana z popularnej sieci sklepów. Zawiera rakotwórczą substancję. Jeśli ją masz, zwróć do sklepu
Dostępna w sieci sklepów Lidl mąka została wycofana ze sprzedaży na terenie całego kraju. Producent poinformował o wykryciu w kilku jej partiach toksycznej...
W ten sposób zawsze kiszę kapustę. Domowa jest najzdrowsza i najsmaczniejsza, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach
Kapusta kiszona to mój sposób na odporność zimą. Żeby jeść naprawdę dobrą, robię ją sama. Jest świetna do surówki, kapuśniaku i dań z grzybami. Ten przepis jest...
HIT DNIATen kolczasty owoc to kiwano. Ma niezwykły kolor i smak, a zmienia się jak kameleon. To skarbnica cennych składników
Pojawiły się w sklepach obok kaki i innych egzotycznych owoców, intrygując swoim wyglądem. Kolczaste melony czy też ogórki zadziwiają zwłaszcza swoim miąższem,...
Te przyprawy łagodzą reumatyzm. Zobacz przeciwbólowe dodatki na ból stawów i mięśni. Skorzystają osoby ze zwyrodnieniem, RZS i fibromialgią
Powodują przede wszystkim ból. Choroby reumatyczne dotykają stawów, kości i mięśni, wywołując m.in. stan zapalny i ograniczenia ruchowe. Są jednak naturalne...
„Napój bogów” z tym dodatkiem zaskoczy cię smakiem. Czy kawa z miodem jest zdrowa? Jak takie połączenie działa na organizm?
Nazywana „napojem bogów” kawa znana jest ze swoich właściwości pobudzających, przeciwzapalnych i wspomagających trawienie. Jednak łatwo zaprzepaścić jej...
Owsianka na każdy dzień tygodnia. To danie nie może znudzić, a potrafi odchudzić! Zobacz, ile ma kalorii zależnie od dodatków
Płatki owsiane to zdrowa baza dania, które można przyrządzić na sto sposobów. Na pewno każdy znalazłby wśród nich swój ulubiony, trzeba tylko spróbować. Jedzona...
Rozgrzewające przyprawy do kawy na jesień. Poprawią nastrój w chłodne dni. Wypróbuj 7 aromatycznych dodatków
W czasie jesiennych chłodów rozgrzej się gorącą kawą z tymi dodatkami. Przyprawy do kawy wzbogacą jej smak, poprawią nastrój i dodadzą energii w szare jesienne...
NOWE FAKTYJajka na demencję? Stary mit upada, jednak eksperci mają ścisłe zalecenia. Zobacz, dlaczego nie trzeba się bać cholesterolu z jaj
Jedzenie jajek nie jest przepisem na demencję, tylko nad ochronę przed degeneracją mózgu. W odpowiedniej dawce mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób takich, jak...
Lekko pikantna kawa na chłodne dni. Dodaj szczyptę tej przyprawy. Wspomaga odchudzanie i leczenie przeziębienia, poprawia krążenie
W chłodne dni ta lekko pikantna kawa nie tylko rozgrzeje, ale też doda energii, poprawi odporność i pomoże w odchudzaniu. Dzięki temu pyszny i aromatyczny napój...
TYLKO U NASMus owocowy wcale nie taki dobry. Polacy lubią ten produkt i chętnie dają go dzieciom. Jako żywieniowiec uważam, że są lepsze alternatywy
Musy owocowe to popularna przekąska, a do tego dostępna w coraz większej liczbie smaków w poręcznych tubkach. Choć nie zawierają dodanych cukrów i wydają się...
O zatruciu można nie wiedzieć nawet przez dobę. Ten grzyb zabija co czwartego dorosłego i co drugie dziecko. Może wyglądać podobnie do kani
To najbardziej niebezpieczny gatunek w Polsce, który przyczynia się do 9 na 10 śmiertelnych zatruć grzybami. Sprzyja im fakt, że jest podobny do kilku grzybów...
Zioła na wysoki cukier we krwi. Naturalne napary dla osób z cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym oraz insulinoopornością
Wysoki poziom glukozy we krwi może prowadzić do wielu poważnych schorzeń, takich jak cukrzyca typu 2, miażdżyca czy neuropatia. Jak skutecznie obniżyć cukier we...
Te kasztany można jeść. Przygotujesz z nich pyszną i zdrową przekąskę. Gdzie je kupić i jak przyrządzić pieczone kasztany?
Kasztany jadalne, podobnie jak znane każdemu owoce kasztanowca, dojrzewają w październiku. Właśnie wtedy pojawiają się na sklepowych półkach i targach. Warto...





























