Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni! Jedz codziennie, zmniejszają ryzyko infekcji

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Przesilenie jesienne zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim spadki odporności. Tak jednak być nie musi! Wykorzystaj antywirusowe i wzmacniające produkty, które z pewnością masz w swojej kuchni lub kupisz łatwo w sklepie. Możesz włączyć je do diety i pić przygotowane z nich herbatki, ale także przyjmować ekstrakty w suplementach diety i stosować w postaci olejków eterycznych do aromaterapii. Sięgając po nie jak najczęściej nie tylko wspierasz swój układ immunologiczny, ale także zwalczasz niebezpieczne wirusy, bakterie i inne patogeny!

Spis treści

Co na odporność? Najlepsze antywirusowe zioła i warzywa

Infekcje wirusowe są znacznie częstsze jesienią i zimą, jednak o profilaktyce warto pamiętać cały rok. Jednym z jej elementów jest dieta bogata w ochronne przeciwutleniacze. By łatwo uzupełnić ich poziom, dobrze jest nie tylko jeść więcej owoców i warzyw, ale też sięgać po rośliny znane także z działania przeciwwirusowego i hamującego aktywność innych drobnoustrojów.

Czytaj też: Co powinna zawierać antywirusowa dieta?

Oprócz typowych roślin leczniczych, stosowanych w tradycyjnym polskim ziołolecznictwie czy np. Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze działanie ma wiele popularnych roślin spożywczych. Tego rodzaju zioła, przyprawy i warzywa większość z nas ma w swojej kuchni. Wiele z tych produktów zapewnia składniki, które wspomagają organizm w walce infekcjami grypopodobnymi i przeziębieniami również na inne sposoby. Działają m.in. oczyszczająco, wzmacniają organizm i mobilizują układ odpornościowy do walki.

Sprawdź w galerii 11 najbardziej popularnych antywirusowych roślin, po które warto sięgać każdego dnia, by chronić się przed zakażeniami

Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu

Produkty antywirusowe i wzmacniające odporność organizmu warto spożywać na różne sposoby, co pozwoli maksymalnie zwiększyć ich ilość w diecie. Ochronnych roślin i ich przetworów dobrze jest używać:

  • jako dodatek do potraw – tak najłatwiej spożyć jadalne zioła i przyprawy, by zapewnić sobie ich korzystne działanie zwłaszcza na układ trawienny,
  • w gotowych herbatkach albo naparach i odwarach z samodzielnie przygotowanych mieszanek – w takiej postaci poleca się stosować zwłaszcza korę, kłącza i korzenie roślin, choć jest to również szybki i wygodny sposób przygotowania napojów z ziela, kwiatów czy owoców,
  • z wodą lub mlekiem – sproszkowane przyprawy można przyjmować, mieszając je z wodą lub gotując z mlekiem,
  • w postaci soku – gotowe soki tzw. 100-procentowe można znaleźć w sklepach, ale są to produkty pasteryzowane, a więc podgrzewane; w miarę możliwości warto wyciskać je samodzielnie ze świeżych surowców,
  • jako wyciągi – ekstrakty z ziół i przypraw są szeroko dostępne jako suplementy diety, pojedynczo lub w mieszankach przygotowanych pod kątem konkretnych problemów; może to być proszek pakowany luzem lub kapsułkowany, a także tabletki prasowane, natomiast te glazurowane najczęściej zawierają nadmiar dodatkowych składników wypełniających,
  • do aromaterapii – wdychanie lotnych związków roślinnych to sposób, by dostarczyć je bezpośrednio do układu oddechowego, a stamtąd do krwi. Antywirusową aromaterapię prowadzi się z użyciem olejków eterycznych najlepiej w okresach osłabienia formy i odporności organizmu.

Bądź zawsze w formie

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia