Spis treści
Co jeść, aby zachować młodą skórę? Lekarz poleca właśnie te nasiona
– Ten superfood pozwoli Ci zaoszczędzić czas i pieniądze oraz produkty do pielęgnacji skóry – mówi dr Adam Sayedi z Herb Docs, który tworzy na TikToku materiały dotyczące medycyny naturalnej. – Zawsze mówiłem na tym kanale, że nasiona są walutą ziemi – dodaje.
O jakich nasionach mówi lekarz? Chodzi o pestki słonecznika! Są świetnym źródłem witaminy E, a jednocześnie silnych przeciwutleniaczy, który pomagają chronić skórę przed działaniem światła UV.
– Oprócz ochrony skóry przed promieniami UV, witamina E jest również niezbędna w produkcji kolagenu i elastyny, które utrzymują skórę jędrną i sprężystą – tłumaczy dr Sayedi.
Należy jednak pamiętać, że włączenie pestek słonecznika do diety, nie zwalnia nas z konieczności używania kremów z filtrem UV. O tym, jak i kiedy należy ich używać, dowiesz się z artykułu: Jak stosować kremy przeciwsłoneczne i kosmetyki do opalania?
Warto wiedzieć, że na jedzeniu pestek słonecznika, skorzystają też nasze paznokcie i włosy. Witamina E zapewnia bowiem lepsze mikrokrążenie pod paznokciami i wzmacnia ich płytkę, wpływa również pozytywnie na kondycję i porost włosów.
Jak włączyć nasiona słonecznika do codziennej diety? Możesz dodać je do każdego posiłku!
Już 30 g łuskanych ziaren słonecznika pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E, które wynosi 8 mg dla kobiet i 10 mg dla mężczyzn. Oznacza to, że wystarczy codziennie zjeść garść pestek, aby wpłynąć na kondycję swojej skóry.
Jak włączyć je do swojego menu? Oto kilka sposobów:
- Dodawaj suszone pestki do sałatek – dodadzą im przyjemnej chrupkości i smaku.
- Dorzucaj nasiona słonecznika do porannych potraw, świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, jogurtu, smoothie czy museli.
- Dosypuj pestki słonecznika do samodzielnie pieczonego pieczywa.
- Zastępuj nasionami grzanki, których zazwyczaj używasz do zup-kremów.
- Podjadaj pestki słonecznika jako przekąskę, to zdecydowanie lepszy wybór niż chipsy. W sezonie wybieraj świeże, samodzielnie łuskane nasiona. Poza sezonem piecz je w piekarniku z dodatkiem przypraw i szczyptą soli.
- Przygotuj z nasion pesto lub kanapkową pastę słonecznikową. Aby zrobić pastę, wystarczy namoczyć na noc szklankę nasion, następnie odsączyć je oraz wypłukać i zmiksować na gładką masę dodając pół łyżki oleju roślinnego i szczyptę soli. Jeśli pasta wyjdzie za gęsta, można dodać odrobinę wody. Przechowuj ją w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku do 2 tygodni.
W czym jeszcze znajduje się witamina E?
Wśród innych, dobrych źródeł witaminy E, wymienia się:
- migdały,
- szpinak,
- awokado,
- orzechy włoskie,
- oleje roślinne, np. olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, oliwa z oliwek i olej z migdałów.
Wszystkie te składniki warto dodawać do sałatek. Pomoże to w naturalny sposób utrzymać poziom witaminy młodości na właściwym poziomie.