Trujące grzyby, które łatwo pomylić z jadalnymi
Grzyby niebezpieczne dla życia i zdrowia ludzkiego dzielą się na dwie podgrupy:
- trujące,
- śmiertelnie trujące.
Szczególnie groźne są te drugie, gdyż to one uszkadzają wątrobę, nerki i inne narządy, co w efekcie może doprowadzić do śmierci.
Udając się na grzybobranie należy zachować szczególną ostrożność i nigdy nie zbierać grzybów, co do których nie mamy stuprocentowej pewności. Wiele spośród śmiertelnie trujących okazów jest niezwykle podobnych do tych jadalnych. Które grzyby najłatwiej jest pomylić?
- trującego muchomora zielonawego, jadowitego lub plamistego z jadalną czubajką kanią,
- trującą piestrzenicę kasztanowatą ze smardzem,
- trującego zasłonaka rudego z rydzem.
Czytaj również: Kobieta zatruła się muchomorem sromotnikowym. Jej życie uratował natychmiastowy przeszczep wątroby. Czym grozi zjedzenie sromotnika?
Wykaz śmiertelnie trujących grzybów, które można spotkać w Polsce i łatwo pomylić z jadalnymi, znajduje się w galerii.