Spis treści
Koronawirus i związki wokół nas mają części wspólne
Układ odpornościowy niektórych osób może być przygotowany do ataku koronawirusa SARS-CoV-2, czyli wirusa wywołującego COVID-19 – świadczą o tym wyniki badań opublikowanych w piśmie „Frontiers in Immunology” . Tak mogą działać na organizm niektóre pokarmy, szczepionki przeciwko innym chorobom, a także inne wirusy oraz bakterie. Wszystkie z nich zawierają białka, które są podobne do tych występujących w koronawirusie. Narażenie na nie może więc wytrenować układ odpornościowy do szybszego reagowania na napotkanego wirusa, który ma wspólne cechy z wieloma istniejącymi cząsteczkami biologicznymi.
Jak działa taka odporność nabyta? Kiedy organizm zostaje zaatakowany przez patogen, taki jak wirus lub bakteria, uruchamia odpowiedź immunologiczną, która obejmuje produkcję przeciwciał. Te białka odpornościowe przyczepiają się do określonych części patogenu i przyczyniają do jego zniszczenia. Po ustąpieniu początkowej infekcji białe krwinki zwane limfocytami T i B pamięci zachowają informację o patogenie lub przynajmniej niektórych częściach jego struktury. Komórki te będą gotowe do bardzo szybkiej odpowiedzi immunologicznej, jeśli kiedykolwiek ponownie napotkają patogen.
Zdolność przeciwciał przeciwko białkom wirusa SARS-CoV-2 do wiązania się ze 180 różnymi białkami obecnymi w pokarmach, dwiema różnymi szczepionkami oraz 15 białkami bakteryjnymi i wirusowymi ocenili naukowcy amerykańscy.
Zobacz także:
Odporność na COVID-19 wspomagają szczepienia z dzieciństwa i... brokuły
W wyniku prac udowodniono, że przeciwciała anty-SARS-CoV-2 najsilniej reagowały z powszechnie występującą bakterią jelitową o nazwie Enterococcus faecalis oraz ze szczepionką przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi (DTP). Odnotowano też bardzo silną reakcję z białkami występującymi w popularnych produktach spożywczych, takich jak brokuły, prażone migdały, wieprzowina, orzechy nerkowca, mleko, soja i ananas.
Niestety, dieta raczej nie wystarczy do uzyskania oporności na COVID-19. Posiadanie przeciwciał skierowanych na określony rodzaj pokarmu zazwyczaj wiąże się z występowaniem alergii lub nietolerancji pokarmowej.
Sprawdź: Ten produkt dwukrotnie zwiększa ryzyko śmierci sercowej u alergików
– Przeciwciała przeciwko pożywieniu mogą zazwyczaj wytwarzać tylko ludzie z nieszczelnością jelit, więc nie zalecałbym spożywania pokarmów, które ją powodują, ponieważ to przyniosłoby zupełnie nowy zestaw problemów – powiedział główny autor badania dr Aristo Vodjani z Cyrex Laboratories w Arizonie.
Chociaż czynniki te mogą zapewnić pewną ochronę przed koronawirusem, naukowcy zastrzegają, że raczej nie staną się zamiennikami obecnych szczepionek. Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić, że białka te rzeczywiście mają oczekiwany potencjał. Jeśli tak, trzeba jeszcze ustalić, czy pośredniczy w niej krótkotrwała odpowiedź przeciwciał, czy długotrwała odpowiedź komórek pamięci.
Oprócz wyjaśnienia zróżnicowanego przebiegu COVID-19 u różnych osób, wyniki dalszych badań mogą wspomóc opracowanie skuteczniejszych terapii i szczepionek przeciwko wirusowi SARS-CoV-2. Być może w przyszłości dałoby się oceniać także indywidualną podatność na wirusa, zanim jeszcze ktoś zostanie zakażony. (PAP)
Przeczytaj ponadto:
Paweł Wernicki
pmw/ agt/ arz
Źródło: