Produkty, które wspomogą Twój organizm w walce z wirusami i bakteriami. Masz je w swojej kuchni
Kiedy zaobserwujemy pierwsze objawy infekcji, powinniśmy natychmiast wspomóc swój organizm. Warto wówczas sięgnąć po napary i płukanki roślinne, które mają właściwości odkażające, przeciwzapalne i nawilżające. Wśród roślin polecanych przy przeziębieniu wymieniane są:
Jeśli infekcji towarzyszy zatokowy ból głowy, można wykonać parówki na bazie ziół. Sprawdzą się m.in. kwiaty czarnego bzu i lipy oraz ziele szałwii lekarskiej i koszyczek rumianku. Jednak zioła to tylko część tego, co natura ma nam do zaoferowania, jako pomoc w walce z objawami infekcji.
W naszych kuchniach znajdują się przyprawy i produkty pochodzenia roślinnego, które w naturalny sposób wspierają układ immunologiczny, wykazując jednocześnie działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Poznasz je w naszej galerii.
Te naturalne produkty pomagają zwalczyć przeziębienie
Naturalne sposoby na poprawę samopoczucia przy przeziębieniu
Picie ziołowych naparów i przyjmowanie domowych mikstur wspierających układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, to jednak nie wszystko. W czasie infekcji należy zadbać także o warunki do odpowiednio odpoczynku i regeneracji organizmu:
- Czas na sen – w czasie choroby odpowiednia ilość snu (minimum 8 godz.) jest niezbędna do szybkiego powrotu do formy.
- Nawodnienie – infekcje, w szczególności te przebiegające z gorączką, wymagają większego nawodnienia organizmu, powyżej 2,5 litra płynów na dobę.
- Unikanie stresu – organizm odpowiada na stresujące sytuacje zaburzeniami hormonalnymi, które wpływają na układ odpornościowy, dlatego podczas choroby należy szczególnie zadbać o swój komfort psychiczny.
- Właściwa dieta – często w czasie infekcji nie mamy apetytu, jednak organizm musi zostać właściwie odżywiony, aby móc walczyć z patogenami. Można sięgać po małe porcje, ale należy jeść je regularnie. Dobrze, aby na talerzu znalazły się produkty bogate w cynk, selen i kwasy omega-3, czyli orzechy, tłuste ryby i owoce morza oraz te zawierające żywe kultury bakterii – kefiry czy jogurty naturalne.