
Naturalna jesienna „apteczka”. Po co sięgać, gdy zaczyna się przeziębienie? Tych 6 produktów znajdziesz w swojej kuchennej szafce
Wiele produktów spożywczych zadziała w pierwszej fazie przeziębienia skuteczniej niż leki bez recepty. Zobacz, co może pomóc w zwalczaniu infekcji.

Czosnek
Czosnek znany jest ze swoich właściwości wspomagających organizm w walce z wirusami, bakteriami i grzybami, po rozdrobieniu jest bogatszy o substancje siarkowe o właściwościach antybiotycznych i łagodzących objawy zapalenia górnych dróg oddechowych. Zawarte w nim olejki pomagają rozrzedzać zalegającą wydzielinę, ułatwiając tym samym odkrztuszanie.
Aby wspomóc organizm w walce z infekcją należy regularnie spożywać 2-3 ząbki surowego czosnku dziennie. Poddanie go obróbce termicznej pozbawi go bowiem właściwości bakteriobójczych. Przed zjedzeniem czosnek należy rozdrobnić, aby uwolnić substancje czynne.

Imbir
Substancje aktywne znajdujące się w imbirze wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Spożywanie świeżego korzenia imbiru może pomóc w złagodzeniu objawów zapalenia górnych dróg oddechowych. Imbir wykazuje ponadto właściwości rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Jest także polecany przy bólu gardła.
Imbir można przyjmować świeży oraz sproszkowany lub w postaci syropu. W czasie przeziębienia najlepiej przygotować z niego napar (2-3 plasterki zalać wrzątkiem) lub dodać starty korzeń (pół łyżeczki) do herbaty.

Cynamon
Cynamon jest jedną z przypraw najbogatszych w przeciwutleniacze. Napar z jego kory może zwiększyć zdolność organizmu do zwalczania wolnych rodników, pomagając chronić go przed chorobami. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
W czasie infekcji warto dodać łyżeczkę mielonego cynamonu do szklanki przegotowanej wody lub herbaty. Można także przygotować napar cynamonowy, mocząc laskę cynamonu we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut.