Spis treści
Mąka wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu?
Główny Inspektor Sanitarny wycofuje kilka partii mąki migdałowej. W badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji mąki.
Wycofany produkt to:
Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Numery partii i daty minimalnej trwałości:
- 2P13.03/2 (28.02.2025),
- 2P14.03/1 (28.02.2025),
- 2P15.03/1 (28.02.2025),
- 2P20.03/1 (20.12.2024),
- 2P21.03/1 (21.12.2024),
- 2P22.03/1 (22.12.2024),
- 2P23.03/1 (23.12.2024),
- 2P27.03/1 (27.12.2024),
- 2P28.03/2 (28.12.2024),
- 2P29.03/1 (29.12.2024),
- 2P29.03/2 (29.12.2024),
- 2P02.04/1 (02.01.2025),
- 2P03.04/1 (03.01.2025).
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Producent po otrzymaniu nieprawidłowych wyników badań niezwłocznie poinformował o tym właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej i wdrożył procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu. GIS prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Czym są aflatoksyny i jak zagrażają zdrowiu?
Aflatoksyny to związki chemiczne należące do mykotoksyn. Są one wytwarzane przez grzyby, które występują głównie na zbożu, orzechach i produktach zbożowych przechowywanych w wilgotnych i ciepłych warunkach. Są one obecne nie tylko w spleśniałej żywności, ponieważ w początkowym stadium rozwoju pleśń może nie być jeszcze widoczna, a mimo to produkt może zawierać duże dawki toksycznych substancji.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka – wyjaśnia GIS.
Sprawdź także: Mięso wycofane z obrotu. GIS ostrzega: zawiera groźne bakterie coli
Aflatoksyny są mutagenne, teratogenne i hepatotoksyczne. Oznacza to, że mogą uszkadzać DNA, prowadzić do uszkodzenia wątroby oraz rozwoju raka. Duże dawki aflatoksyn wywołują ostre zatrucie (aflatoksykozę) i objawy takie jak nudności, wymioty, ból brzucha, drgawki. Długotrwałe narażenie na działanie tych substancji może zagrażać życiu, ponieważ uszkadza wątrobę i może doprowadzić do rozwoju raka wątroby lub innego rodzaju nowotworów.