Spis treści
Niebezpieczne przybory kuchenne. GIS ostrzega
Te przybory kuchenne to znaczne ułatwienie przy gotowaniu. Łyżki, łopatki, chochle i cedzaki z tworzywa sztucznego nie nagrzewają się, nie rysują patelni, łatwo się myją. Co z tego, jeśli przenikają z nich do żywności szkodliwe związki. To powód, dla którego Główny Inspektor Sanitarny regularnie wycofuje takie produkty. Wszystkich niestety nie skontroluje, a migracja niebezpiecznych substancji jest typowa dla takich materiałów.
Powodem wycofania takich produktów pod koniec października jest migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAAS) w kontakcie z żywnością. Wykazano ją w produktach trzech marek:
nazwa – łyżka kuchenna Q-touch,
kod produktu – 30278,
kod kreskowy – 3141333302786,
kraj pochodzenia – Chiny,
importer – Q-Touch Polska Sp. z o.o., ul. Polna 5, 05-552 Wólka Kosowska.
nazwa – zestaw przyborów kuchennych 6 elementów, Vergionic,
kod produktu – ART.5001,
kod kreskowy – 5904238413111,
kraj pochodzenia – Chiny,
importer – Vergionic, Topolowa 1F, 97-300 Piotrków Trybunalski.
nazwa – zestaw akcesoriów kuchennych 7 elementów, Ofenbach,
kod produktu – NB100901,
kod kreskowy – 5903148928302,
kraj pochodzenia – Chiny,
producent – AMA Household Ltd 7/F, Bright Way Tower, No.33 Mong Kok Rd, Kowloon, Hongkong,
importer – Ravex Group Sp. z o.o. Sokołowska 45B, 05-806 Sokołów.
Wskazanych produktów nie należy używać. Dystrybutorzy zobowiązali się do wycofania przedmiotowych wyrobów z rynku i poinformowania o tym klientów. Proces jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z nimi.
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) to jedno lub wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i dlatego nie powinny znajdować się w żywności.
PAAs należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Te, które pozostają produktach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz opakowaniach, przenikają do jedzenia i są wraz z nim spożywane. Aby tego uniknąć, lepiej pozostać przy tradycyjnych przyborach do gotowania i smażenia, czyli wykonanych z metalu albo drewna.
Źródła:
Ostrzeżenia GIS Główny Inspektorat Sanitarny
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) Stacje sanitarno-epidemiologiczne