Spis treści
Przybory kuchenne wycofane ze sprzedaży. Nie używaj ich
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sprzedaży zestaw przyborów kuchennych. Stwierdzono przedostawanie się szkodliwych dla zdrowia amin aromatycznych z produktu do żywności. Wycofane przybory to:
Nazwa produktu: Zestaw akcesoriów kuchennych 7 elementów, Ofenbach
Kod produktu: NB100901
Kod kreskowy: 5903148928302
Kraj pochodzenia: Chiny
Producent: AMA Household Ltd 7/F, Bright Way Tower, No.33 Mong Kok Rd, Kowloon, Hong Kong
Importer: Ravex Group Sp. z o.o. Sokołowska 45B, 05-806 Sokołów
– W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w badaniach stwierdzono, migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z określonego zestawu 7 przyborów kuchennych – czytamy w komunikacie GIS.
Dystrybutor w Polsce na swojej stronie internetowej zamieścił informację o wycofaniu produktu. Poinformował też, że w przypadku zakupienia wymienionych wyżej akcesoriów kuchennych należy niezwłocznie zaprzestać ich stosowania i zwrócić za pomocą zamieszczonego na stronie formularza zwrotu.
GIS informuje też, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z dystrybutorem, monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne i jak wpływają na organizm?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) to związki chemiczne wykazujące działanie silnie mutagenne i uznane za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Mogą one być obecne w opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością takich jak folie czy plastikowe opakowania, a także akcesoria kuchenne wykonane z poliamidu (nylonu).
Jak podaje dystrybutor w wycofanych przyborach kuchennych stwierdzono przekroczenie zawartości 4,4'-diaminodifenylometanu (4,4'-MDA). Jest to związek chemiczny należący do pierwszorzędowych diamin aromatycznych. Jest on stosowany jako utwardzacz do żywic epoksydowych w produkcji gumy, opon, farb, klejów, atramentów. Mogą go zawierać takie przedmioty codziennego użytku jak torby, oprawki do okularów, piłki czy podeszwy butów.
Podwyższony poziom pierwszorzędowych amin aromatycznych i przedostawanie się ich z produktu do żywności stanowią więc nie tylko zagrożenie dla zdrowia, ale także dla życia.
Źródła: