Przybory kuchenne wycofane ze sprzedaży. Zawierają rakotwórcze substancje. Jeśli je masz, nie używaj i zwróć jak najszybciej

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Przybory kuchenne takie jak łyżka wazowa, łyżka do makaronu czy łopatka zostały wycofane ze sprzedaży. W produktach stwierdzono podwyższony poziom szkodliwych substancji o działaniu rakotwórczym. Jeśli masz je w domu, nie używaj i zwróć jak najszybciej do dystrybutora.

Spis treści

Przybory kuchenne wycofane ze sprzedaży. Nie używaj ich

W tych akcesoriach kuchennych znajdują się rakotwórcze substancje, które kumulują się w organizmie.
W tych akcesoriach kuchennych znajdują się rakotwórcze substancje, które kumulują się w organizmie. Clker-Free-Vector-Images/pixabay.com, Racoolstudio

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sprzedaży zestaw przyborów kuchennych. Stwierdzono przedostawanie się szkodliwych dla zdrowia amin aromatycznych z produktu do żywności. Wycofane przybory to:

  • Nazwa produktu: Zestaw akcesoriów kuchennych 7 elementów, Ofenbach

  • Kod produktu: NB100901

  • Kod kreskowy: 5903148928302

  • Kraj pochodzenia: Chiny

  • Producent: AMA Household Ltd 7/F, Bright Way Tower, No.33 Mong Kok Rd, Kowloon, Hong Kong

  • Importer: Ravex Group Sp. z o.o. Sokołowska 45B, 05-806 Sokołów

– W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w badaniach stwierdzono, migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z określonego zestawu 7 przyborów kuchennych – czytamy w komunikacie GIS.

Dystrybutor w Polsce na swojej stronie internetowej zamieścił informację o wycofaniu produktu. Poinformował też, że w przypadku zakupienia wymienionych wyżej akcesoriów kuchennych należy niezwłocznie zaprzestać ich stosowania i zwrócić za pomocą zamieszczonego na stronie formularza zwrotu.

GIS informuje też, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z dystrybutorem, monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.

Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne i jak wpływają na organizm?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) to związki chemiczne wykazujące działanie silnie mutagenne i uznane za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Mogą one być obecne w opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością takich jak folie czy plastikowe opakowania, a także akcesoria kuchenne wykonane z poliamidu (nylonu).

Jak podaje dystrybutor w wycofanych przyborach kuchennych stwierdzono przekroczenie zawartości 4,4'-diaminodifenylometanu (4,4'-MDA). Jest to związek chemiczny należący do pierwszorzędowych diamin aromatycznych. Jest on stosowany jako utwardzacz do żywic epoksydowych w produkcji gumy, opon, farb, klejów, atramentów. Mogą go zawierać takie przedmioty codziennego użytku jak torby, oprawki do okularów, piłki czy podeszwy butów.

Podwyższony poziom pierwszorzędowych amin aromatycznych i przedostawanie się ich z produktu do żywności stanowią więc nie tylko zagrożenie dla zdrowia, ale także dla życia.

Źródła:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza
Codziennie gotuję dla moich dzieciaków, więc przykładam wagę do bezpieczeństwa produktów spożywczych i naczyń. Mam np. sprawdzone pod względem jakości patelnie kohersen, na których przyrządzam pełnowartościowe dania z minimum tłuszczu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia