Spis treści
Na raka chorują coraz młodsi ludzie
Nowotwory są wiodącą przyczyną zgonów na świecie. Dotykają zwykle osoby powyżej 50. roku życia i starsze, jednak począwszy od lat 90. w wielu częściach świata wzrasta zachorowalność na niektóre ich rodzaje pośród ludzi w młodszym wieku.
Choć najwięcej nowotworów złośliwych wykrywa się w wieku 60-69 lat (35 proc. nowych przypadków), choruje ponad 6 proc. osób mających 40-49 lat, 4 proc. w wieku 30-39 lat i 1 proc. dwudziestolatków. To w sumie 11 proc. ludzi w wieku 20-49 lat – wynika z danych GUS.
Rozwój nowotworu następuje w sytuacji, gdy na skutek zmian genetycznych komórki rosną w niekontrolowany sposób, przy czym może dotyczyć to niemal każdego narządu i tkanki ciała.
Słowa „nowotwór” i „rak” nie są przy tym równoznaczne. Choć każdy rak jest nowotworem złośliwym, nie każdy nowotwór złośliwy to rak. Nazwa zależy od tkanki, w której powstają zmiany, a te rakowe dotyczą nabłonków i skóry. Dla uproszczenia w artykule będziemy jednak używać tych nazw zamiennie.
Rak u młodych osób stwarza ryzyko długoterminowych problemów zdrowotnych, które są związane nie tylko z samą chorobą, ale też z jej leczeniem. Należą do nich m.in. niepłodność, choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwór wtórny, a także efekty uboczne terapii onkologicznych. Dlatego tak ważne jest poszukiwanie czynników jego ryzyka, czym zajęli się naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Harvarda i należącego do niej szpitala Brigham and Women’s Hospital.
Kobiety rzadziej chorują na raka niż mężczyźni. Zobacz, jakie jest ryzyko
Na raka „pracujemy” przez całe życie. Okazuje się jednak, że nie ma równych szans między płciami w zachowaniu zdrowia, bo to panowie częściej zapadają aż na 19 typów nowotworów. Skąd te różnice? Które...
Nowotwory rozwijają się po kilku dekadach
W ramach przeglądu prac badawczych, zamieszczonego na łamach „Clinical Oncology”, naukowcy poddali analizie dane z całego świata z la 2000-2012. Dotyczyły one występowania 14 rodzajów tych nowotworów, które obecnie stwierdza się z nasiloną częstotliwością u osób poniżej pięćdziesiątki.
Należały do nich nowotwory m.in.:
- rak piersi,
- jelita grubego,
- endometrium,
- przełyku,
- głowy i szyi,
- nerki,
- trzustki,
- prostaty,
- żołądka,
- tarczycy,
- szpiku kostnego.
Szukano głównie informacji na temat prawdopodobieństwa rozwoju tych chorób, a także danych literaturowych poświęconych nowotworom rozwijającym się w młodym oraz starszym wieku.
Choć według autorów badania zwiększona liczba przypadków raka u młodych osób może być częściowo związana z większą liczbą wykonywanych badań, zdecydowany wpływ na zachorowalność mają też nawyki we wczesnym życiu. Naukowcy stwierdzili bowiem, że pomiędzy powstaniem uszkodzeń komórkowych a zdiagnozowaniem raka może upłynąć nawet kilka dekad.
Dowiedz się więcej na temat:
Te 9 czynników ma największy wpływ na rozwój nowotworu
Z przeglądu wynika też, że wzrost liczby nowotworów wykrywanych przed 50. r.ż. idzie w parze z popularnością trendów dotyczących sposobu jedzenia i życia oraz zmian w środowisku.
A oto najważniejsze czynniki, które powiązano z rozwojem nowotworów u młodych:
- dieta w stylu zachodnim – z dużą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych, czerwonego mięsa, wędlin, cukru i ultraprzetworzonej żywności, a za po uboga w warzywa, owoce, pełne ziarna zbóż, a tym w pochodzący z nich błonnik,
- rzadkie karmienie dzieci piersią i korzystanie z gotowych mieszanek mlekozastępczych,
- zwiększone spożycie alkoholu,
- palenie tytoniu, również bierne oraz ekspozycja na dym w życiu płodowym,
- zmniejszona ilość snu u dzieci, związana z palącym się światłem w nocy,
- praca na nocną zmianę, również z powodu zwiększonego ryzyka rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2, które same w sobie działają kancerogennie,
- zmiany dotyczące zdrowia reprodukcyjnego u kobiet: wcześniejsza miesiączka, mała liczba dzieci, starszy wiek poczęcia pierwszego i ostatniego dziecka, a także częstsze korzystanie z doustnej antykoncepcji hormonalnej,
- brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia,
- częstsze występowanie cukrzycy typu 2.
Zobacz: jak szkodzi nam ultraprzetworzona żywność i czym naprawdę jest?
Autorzy badania zwracają uwagę na fakt, że 8 z 14 badanych nowotworów dotyka układu pokarmowego. To wskazuje, jak ważny dla zmniejszenia ryzyka ich rozwoju w obrębie jamy ustnej czy jelit jest prawidłowy mikrobiom, czyli ogólnie mówiąc mikroflora bakteryjna (choć nie tylko). Tu podkreślono, że na jej stan wpływa niekorzystnie antybiotykoterapia, która powinna być stosowana tylko w uzasadnionych przypadków.
Wpływ wymienionych czynników rozwoju raka na organizm jest dwojaki. Z jednej strony wywołują stan zapalny i zaburzają regulację procesów komórkowych, wpływając bezpośrednio na ryzyko rozwoju nowotworu. Z drugiej mogą wywoływać przewlekłe choroby, które prowadzą do raka – a więc działać pośrednio. Nie należy przy tym zapominać, że te same czynniki mogą przyczynić się do choroby nowotworowej również w starszym wieku. Warto więc wyeliminować te z nich, na które mamy wpływ. Wpłynie to na zmniejszenie ryzyka również innych schorzeń cywilizacyjnych.
Te nowotwory atakują również młode osoby
Co roku w Polsce diagnozuje się ok. 170 tys. nowych przypadków nowotworów złośliwych, a ok. 100 tys. osób z chorobą nowotworową umiera. Mimo że rak rozwija się głównie po 50. roku życia, to coraz częś...
Źródło: Is early-onset cancer an emerging global epidemic? Current evidence and future implications Nature Reviews – Clinical Oncology