Bluszcz – co to za roślina?
Bluszcz (Hedera L.) to roślina z rodziny araliowatych (Araliaceae Juss.). Wyróżnia się około 15 gatunków bluszczu. Roślina ta występuje głównie w klimacie ciepłym, ale można go uprawiać także w krajach o klimacie umiarkowanym, w tym w Polsce. Najbardziej popularnym gatunkiem bluszczu jest bluszcz pospolity (Hedera helix L.). Bluszcz pospolity jest często uprawiany w domach jako roślina doniczkowa. Może być także sadzony w ogrodach jako pnącze lub roślina okrywowa. Dodatkowo bluszcz pospolity, ze względu na swoje właściwości lecznicze, od wieków stosowany był w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Surowcem zielarskim są liście bluszczu pospolitego.
Właściwości lecznicze bluszczu
Liście bluszczu zawierają saponiny trójterpenowe (ok. 7%), glikozydy flawonoidowe takie jak kemferol, rutyna, izokwercytryna i astragalina, kwasy fenolowe – kwas chlorogenowy, rozmarynowy, dikawoilochinowy, neochlorogenowy, protokatechinowy i kawowy, poliacetyleny (falkarinon, falkarinol), olejek eteryczny, sterole i kumaryny.