Spis treści
Starożytny lek z 2 składników skutecznie zwalcza bakterie i leczy rany
Znany od czasów antycznych środek stosowany już przez Hipokratesa w IV w. p.n.e. okazuje się być prostym i skutecznym lekiem antybakteryjnym, który zwalcza nawet lekooporne drobnoustroje. Nowe badania, opublikowane w czasopiśmie „Microbiology” pokazują, w jaki sposób oksymel można zastosować we współczesnej medycynie i udoskonalić leczenie infekcji.
Sprawdź również: Ten miód to nasze dziedzictwo narodowe. Zamiast miodu manuka wybierz polski odpowiednik
Mieszanka miodu i octu znana była już w starożytności i stosowana do leczenia trudno gojących się ran. Wcześniejsze badania udowodniły, że miód, a w szczególności miód manuka, wykazuje silne działanie antybakteryjne, antyseptyczne i znacznie przyspiesza gojenie się ran. Podobne właściwości ma także ocet.
Zobacz także: Juka ma egzotyczne kwiaty i lecznicze liście. Oczyszcza z toksyn i odtruwa. Przygotuj zdrowotne mikstury
Miód manuka współcześnie polecany jest do zwalczania infekcji wywoływanych przez bakterie antybiotykooporne. W przypadku octu w leczeniu infekcji ran oparzeniowych stosowany jest jego główny składnik, czyli kwas octowy. Obie substancje pojedynczo potrafią zabijać wiele drobnoustrojów. Brytyjscy naukowcy chcieli jednak sprawdzić ich działanie synergiczne. W tym celu sięgnęli po recepturę sprzed wieków na oksymel.
Mikstura z miodu i octu zabija antybiotykooporne bakterie
Zespół naukowców z University of Warwick na czele z dr Erin Connelly i dr Freyą Harrison zastosował połączenie miodu manuka z naturalnym octem lub kwasem octowym. Badacze chcieli w ten sposób sprawdzić, która kombinacja będzie najbardziej skuteczna w zwalczaniu biofilmu wytwarzanego na powierzchni rany przez bakterie. Biofilm to złożony system bakterii, dzięki któremu mogą one ściśle przylegać do powierzchni rany w przypadku jej zakażenia. Bakterie chronione biofilmem są trudne do zabicia, a dzisiejsze środki odkażające nie zawsze są skuteczne w ich zwalczaniu. Badanie przeprowadzono na bakteriach wyhodowanych w laboratorium.
Czytaj: Olejek eukaliptusowy zwalcza biofilm bakteryjny i chroni zęby lepiej niż popularne środki
– Zastosowaliśmy małą dawkę miodu, która sama w sobie nie zabiła bakterii, oraz niską dawkę kwasu octowego, która również nie była w stanie uśmiercać bakterii. Te dawki są niższe niż te, które pielęgniarki opatrujące rany obecnie stosują u pacjentów. Ale kiedy połączyliśmy te niskie dawki razem, zobaczyliśmy śmierć dużej liczby bakterii, co jest naprawdę ekscytujące – mówi dr Harrison.
Okazało się również, że niektóre naturalne octy mieszane z miodem także mają większą zdolność zabijania bakterii niż równoważna dawka czystego kwasu octowego. Szczególny potencjał naukowcy odkryli w mieszaninie miodu z octem z granatów. Wyniki badań okazały się na tyle obiecujące, że naukowcy chcą teraz przeprowadzić badania kliniczne z zastosowaniem nowoczesnych wersji oksymelu na pacjentach z trudno gojącymi się ranami.
– Jest to ekscytujący obszar badań nad stosowaniem tradycyjnych środków we współczesnej ochronie zdrowia. Obciążenie związane z leczeniem ran i infekcjami rośnie z roku na rok, a stany przyczyniające się do tego, takie jak cukrzyca, są również coraz częstsze. Być może wiedza naszych przodków może zostać wykorzystana do ulepszenia obecnej opieki, którą możemy zapewnić naszym pacjentom niższym kosztem – podsumował prof. Joseph Hardwicke, konsultant chirurgii plastycznej i rekonstrukcyjnej w szpitalach uniwersyteckich w Coventry i Warwickshire.
Czym jest oksymel i jak go zrobić?
Oksymel to zgodnie z nazwą połączenie miodu z octem (łac. oxy – kwas i mel – miód). Najprawdopodobniej powstał przez przypadek w czasie próby dosłodzenia zepsutego wina miodem. Takie połączenie octu winnego ze sfermentowanego wina z miodem zaczęto stosować do przygotowywania leczniczych mikstur, dodając do nich również zioła, a nawet warzywa. Ocet przedłużał także trwałość produktu. Lecznicze właściwości oksymelu docenił sam ojciec medycyny, czyli słynny starożytny lekarz grecki Hipokrates. Polecał go do leczenia trudno gojących się i rozległych ran oraz oparzeń.
Od tamtego czasu powstało wiele przepisów na oksymel z dodatkiem różnego rodzaju ziół. Jednak podstawowy przepis zaczerpnięty ze starożytnych receptur składa się jedynie z dwóch składników, czyli miodu i octu w proporcji 2:1. Możesz więc przygotować go samodzielnie, stosując różnego rodzaju miody, tak samo jak i octy. Składniki należy ze sobą połączyć i lekko podgrzać, ale tak, aby temperatura roztworu nie przekroczyła 40 st. C.
Takim roztworem można przemywać rany, a także stosować go do okładów na obrzęki. W połączeniu np. z czosnkiem i kminkiem sprawdzi się jako środek wspomagający trawienie i wspierający odporność. Natomiast dodając do podstawowego przepisu zioła takie, jak podbiał i tymianek, uzyskamy skuteczny syrop na kaszel.
Źródło: Sweet and sour synergy: exploring the antibacterial and antibiofilm activity of acetic acid and vinegar combined with medical-grade honeys Microbiology