Syrop z młodych pędów sosny to naturalny środek na kaszel i trawienie. Wypróbuj przepis na syrop z pędów sosny i zielonych szyszek

Agata Orzełowska, Anna Rokicka-Żuk
Związki zawarte w syropie z pędów sosny działają m.in. antyseptycznie, przeciwzapalnie i rozkurczowo na drogi oddechowe.
Związki zawarte w syropie z pędów sosny działają m.in. antyseptycznie, przeciwzapalnie i rozkurczowo na drogi oddechowe. Nikolay_Donetsk/Getty Images
Syrop z sosny najczęściej przygotowuje się z jej młodych pędów. To naturalny środek wspomagający leczenie infekcji oddechowych, a zwłaszcza kaszlu, choć nie tylko. Wyjaśniamy, na co pomaga syrop sosnowy i jak go przygotować. Podajemy przepis na syrop z pędów sosny oraz syrop z zielonych szyszek sosnowych, jak również jego dawkowanie. Warto go mieć, bo syrop z pędów sosny jest nie tylko skuteczny, ale też bezpieczny, również w ciąży i u dzieci.

Spis treści

Czym jest syrop z sosny?

Syrop z sosny zwyczajnej (Pinus silvestris) to płynny środek o właściwościach leczniczych, który jest utrwalony poprzez wysokie stężenie cukru. Roztwór zawiera cenne składniki zawarte w surowcu z tego drzewa, którym są młode pędy (tzw. świeczki) albo młode zielone szyszki.

Najczęściej syrop sosnowy przygotowuje się z młodych pędów tego drzewa, które zbiera się wiosną, najlepiej na przełomie kwietnia i maja lub później, co zależy od pogody i rejonu Polski. Przyrosty powinny być spore, o długości około 12 cm, ale wciąż nierozwinięte (pokryte brązową łupiną) i jasnozielone w środku. Zielone szyszki sosny zbiera się, gdy wciąż można pokroić je nożem, zwykle do końca maja.

Zobacz również: Żółty pył to nie kurz tylko naturalny lek na potencję. Wzmocni organizm i doda energii. Wypróbuj prosty przepis na nalewkę z pyłku sosny

Aby przygotować syrop, surowiec zasypuje się cukrem oraz zalewa niewielką ilością wody i odstawia na kilka tygodni, tak by wytworzył się gęsty syrop, a cenne składniki przeniknęły do płynu.

Z pędów i szyszek sosny można również zrobić nalewkę, która będzie miała podobne właściwości do syropu. Młode przyrosty sosny lub szyszki zebrane latem bądź wczesną jesienią zalewamy wówczas alkoholem (spirytusem lub czystą wódką). Warto również wypróbować herbatę z igieł sosny, która wspomoże leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

Polecamy także:

Jakie właściwości ma syrop z sosny i na co działa?

Młode pędy oraz szyszki sosny, a także zrobiony z nich syrop, mają wiele cennych i korzystnych dla zdrowia składników oraz właściwości. Zawierają związki gorzkie, tzw. gorycze, które nadają im charakterystyczny smak, a przyjmowane doustnie pobudzają apetyt, wspomagają wydzielanie żółci i pracę wątroby, wspierają trawienie. Działają też lekko moczopędnie. W syropie z sosny znajdziemy witaminy, w tym duże dawki witaminy C, oraz sole mineralne.

Syrop z pędów sosny zawiera także flawonoidy, olejki eteryczne i inne fitozwiązki o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, moczopędnych, antybakteryjnych, przeciwbólowych i rozkurczowych. Wykazuje też działanie odkażające i przyspiesza wentylację płuc.

Syrop sosnowy jest środkiem szczególnie polecanym w przypadku kaszlu suchego i infekcji górnych dróg oddechowych, a także przy wiosennym osłabieniu i obniżeniu odporności.

Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny, a jak syrop z szyszek sosny?

Do przygotowania syropu z pędów sosny potrzebny jest litrowy słoik młodych pędów sosny. Starajmy się jednak nie zbierać ich z jednego drzewa, szczególnie młodego, ponieważ możemy w ten sposób je uszkodzić lub zbytnio ograniczyć jego przyrost, cukier oraz trochę wody. Dodajemy ją, by pędy sosny łatwiej i szybciej puściły sok.

Przepis na syrop z pędów sosny: pędy myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Układamy je w słoiku warstwami po około 3 cm i każdą warstwę zasypujemy cukrem (na każdą warstwę pędów należy użyć około 3-4 łyżek). Tak przygotowany słoik zakręcamy i odstawiamy na tydzień w słoneczne, ciepłe miejsce. Po tym czasie syrop z sosny jest gotowy – jeśli jednak pogoda jest pochmurna, należy poczekać nieco dłużej. Gotowy syrop z pędów sosny przelewamy do wyparzonego słoiczka. Możemy przechowywać go nawet kilka lat bez obawy, że się zepsuje albo utraci swoje właściwości.

Aby natomiast przygotować syrop z szyszek sosny, należy pokroić na plasterki odważoną porcję zielonych szyszek tego drzewa i wymieszać z cukrem w proporcji 1:1, czyli połączyć np. po 500 g obu tych składników np. w dużym słoju, po czym ustawić go w słonecznym miejscu. Następnie jego zawartością trzeba potrząsać codziennie przez 2-3 tygodnie, aż wydzielony syrop będzie sięgał do ok. 2/3 jego wysokości. Po przecedzeniu należy trzymać go w zamkniętym naczyniu w chłodnym miejscu.

Przeczytaj również:

Wskazania i dawkowanie syropu z sosny

Syrop z pędów sosny jest polecany w okresie rekonwalescencji i osłabienia – wzmacnia organizm i stymuluje układ odpornościowy.

Syrop z szyszek sosny podaje się przy przeziębieniu, kaszlu, chrypie, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, przy bólu gardła, grypie i towarzyszących jej dolegliwościach i w stanach ogólnego osłabienia organizmu.


Profilaktycznie syrop z sosny przyjmuje się w dawce 1 łyżeczka syropu rano (przed lub po śniadaniu). Można też dodać łyżeczkę syropu z sosny do wody albo do niezbyt gorącej herbaty. W okresie przeziębienia zaleca się pić syrop z sosny 3-4 razy dziennie w porcji równiej 1 łyżce (osoby dorosłe) lub 3 razy dziennie po jednej łyżeczce w przypadku dzieci.

Przeczytaj również:

Przeciwwskazania do kuracji syropem sosnowym i zalecane środki ostrożności

Syrop z pędów sosny zawiera dużą ilość cukrów prostych (pochodzących głównie z cukru użytego do ich zasypania), dlatego nie jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność czy zespół metaboliczny.

Ze względu na silne właściwości wykrztuśne, syrop sosnowy może pogarszać objawy chorób, takich jak astma oskrzelowa oraz krztusiec, dlatego nie jest wskazany. Jednak w przypadku łagodnej astmy niektórzy lekarze dopuszczają jego stosowanie. Z syropu należ jednak zrezygnować bezwględnie w przypadku alergii na olejki eteryczne sosny zwyczajnej.

Syrop z sosny jest całkowicie bezpieczny dla dzieci, które zazwyczaj bardzo lubią jego smak, oraz dla kobiet w ciąży – stosowany w okresie przeziębienia nie tylko łagodzi jego objawy, ale ma także działanie lekko uspokajające.

W przypadku, gdy robimy nalewkę z młodych pędów sosny, należy pamiętać, że zawiera ona alkohol, a zatem nie jest wskazana dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących. Czasami stosowana jest w celach leczniczych nalewka z szyszek sosny – ma ona podobne działanie jak syrop i nalewka z pędów sosny, obowiązują też przy jej używaniu podobne zasady i środki ostrożności jak w przypadku nalewki z pączków sosny.

Sprawdź także:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
od 12 lat
Wideo

Szczepić się czy nie szczepić [SONDA]

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Syrop sosnowy jest bardzo skuteczny. Najlepszy jest produkowany w Polsce przez firmę - tu nazwy nie podaję - od dziesiątków lat. Inne syropy sosnowe produkowane przez różne firmy są niskiej jakości ale droższe od polskiego syropu.

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia