Spis treści
Pochodzenie i uprawa pitai
Smoczy owoc, znany także jako gruszka truskawkowa, uprawiany był w rejonie Meksyku i Ameryki Środkowej od wieków. Rosnąca popularność pitai przyczyniła się do rozprzestrzenienia jej uprawy także na Azję Południowo-Wschodnią.
Jest to owoc dość dużych rozmiarów (od 150 do 600 g), rosnący na kaktusach z rodzaju Hylocereus i Stenocereus, które rozkwitają jedynie nocą. Stąd nazywany jest także „królową nocy” lub „księżycowym kwiatem”. Jego smak określany jest jako słodkie połączenie kiwi i gruszki lub melona.
Dwa najbardziej popularne typy owocu mają jasnoczerwoną skórkę z charakterystycznymi zielonymi łuskami, którym to pitaja zawdzięcza przydomek smoczego owocu (z ang. dragon fruit). Wszystkie pitaje mają kremowy miąższ (biały lub czerwony) z dużą ilością ciemnych, drobnych pestek.
Prawidłowemu rozwojowi rośliny sprzyja suchy, tropikalny klimat. Kaktusy, z których pozyskiwane są owoce potrzebują do wzrostu temperatury od 21 do 29 stopni Celsjusza i częściowo zacienionego stanowiska.
Jednak aby cieszyć się ich walorami smakowymi i odżywczymi, nie trzeba wybierać się w tropiki. Obecnie smoczy owoc jest dostępny w wielu internetowych sklepach spożywczych oraz w supermarketach.
Dowiedz się więcej:
Wartości odżywcze smoczego owocu
Pitaja, ze względu na skład obfitujący w substancje odżywcze, zaliczana jest do produktów typu superfood. Smoczy owoc składa się w 87 proc. z wody i ma jedynie 52 kcal w 100 g. Taka porcja pokrywa 34 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 12 proc. zapotrzebowania na błonnik.
Smoczy owoc jest źródłem licznych witamin i minerałów, wśród nich znajdują się:
- witamina C (20,5 mg),
- tiamina (0,04 mg),
- ryboflawina (0,05 mg),
- niacyna (0,16 mg),
- witamina B6 (0,029 mg),
- wapń (8,5 mg),
- żelazo (1,9mg),
- fosfor (22,5 mg).
Właściwości zdrowotne dragon fruit
Smoczy owoc ma w swoim składzie wiele przeciwutleniaczy m.in. betalainy, hydroksycynamiany i flawonoidy, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Do tej pory, w trakcie badań na zwierzętach, wykazano korzystane działanie pitai w zapobieganiu insulinooporności, otłuszczeniu wątroby i chorobom serca. Jednak potwierdzenie tych wyników wymaga prowadzenia dalszych badań.
Wiadomo za to na pewno, że ze względu na dużą zawartość błonnika jedzenie pitai wspomaga pracę jelit i pomaga utrzymać właściwą masę ciała, a także wpływa pośrednio na pracę serca i zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami.
Dowiedz się więcej:
Jak wybrać i jeść smoczy owoc?
Dojrzała pitaja ma jaskrawoczerwony kolor. Powinna być lekko miękka i mieć możliwie gładką skórkę bez licznych przebarwień. Duża liczba plamek wskazuje na to, że owoc jest przejrzały. Smoczy owoc dostępny jest także w wersji mrożonej, gotowej do spożycia, a także sproszkowanej.
Świeży owoc wystarczy przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydobyć miękki środek. Jadalny jest zarówno kwiat, miąższ, jak i pestki pitai, które nie są trawione. Skórki, które nie nadają się do spożycia można wykorzystać jako naturalne miseczki służące do podania sałatki owocowej.
Pitaja ze względu na egzotyczny wygląd i oryginalny smak jest ciekawym dodatkiem do deserów, np. musów. Może być także składnikiem koktajli i owsianek. Po schłodzeniu jej smak staje się bardziej wyrazisty, więc podawana jest często w formie lodów.
Kto nie powinien jeść pitai?
Smoczy owoc, jak każde inne pożywienie, może powodować alergie. Znany jest przypadek reakcji alergicznej po wypiciu soku z dodatkiem pitai, podczas której wystąpiły wymioty, obrzęk języka, rumień skóry i pokrzywka. Kobieta, u której stwierdzono alergię miała wcześniej problemy ze skórą atopową, egzemą rąk i twarzy oraz nieżytem nosa po kontakcie z pyłkiem brzozy i alergenem roztoczy.
Źródła:
- Dragon Fruit: Nutritional Value, Health Benefits and Calorie Count Heal with food
- What Is Dragon Fruit and Does It Have Health Benefits? Healthline
- Anaphylactic reaction to (mixed) fruit juice containing dragon fruit The Journal of Allergy and Clinical immunology