Spis treści
Czym jest pizza i jakie są jej rodzaje?
Pizza powstała najprawdopodobniej 600 lat p.n.e. we włoskim mieście Neapol. Potrzeba przygotowania szybkiego i taniego dania, które pozwoliłoby wyżywić głodnych ludzi sprawiała, że lokalni kucharze stworzyli cienki pszenny placek z różnymi dodatkami.
Obecnie pizzę przygotowuje się z najróżniejszymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso, ryby i owoce morza, sery, a nawet słodkie owoce. Jednak do najpopularniejszych rodzajów tego dania zaliczyć można:
- neapolitańska (pizza napoletana, margherita) – oryginalna Włoska pizza powinna być wytwarzana z pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznej glebie oraz mozzarelli z mleka bawolic,
- sycylijska – zazwyczaj prostokątna, zawiera niewiele dodatków, a ser układany jest zawsze pod sosem pomidorowym,
- capricciosa – głównymi składnikami są mozzarella, pieczona szynka, pieczarki oraz karczochy,
- frutti di mare – jej nazwa pochodzi od dodatków, którymi są owoce morze, takie jak krewetki, kalmary i małże.
Polecamy przeczytać
Jaka pizza jest najzdrowsza? Ile ma kalorii?
Najzdrowsza pizza to taka, która ma jak najcieńsze ciasto z dobrej jakości mąki (najlepiej przygotowana z dodatkiem zakwasu) i jak najwięcej lekkich dodatków warzywnych, w tym sosu pomidorowego. Kaloryczność pizzy zależeć będzie przede wszystkim od użytych składników. Według włoskich źródeł pizza margheritta w kawałku o wadze 100 g ma ok. 280 kcal, a capricciosa – 410 kcal.
Zobacz: Przepis na pizzę hawajską. Dlaczego pizza z ananasem budzi tyle kontrowersji?
Wybierając dodatki do pizzy, warto zwrócić uwagę na ich kaloryczność i używać zamienników, które mogą znacznie zmniejszyć całkowitą energetyczność dania.
Oto tradycyjne składniki pizzy oraz ich mniej kaloryczne zamienniki, które warto wybrać:
- salami – szynka z piersi kurczaka,
- boczek – chuda polędwica,
- ser żółty – odtłuszczona mozzarella w kulce.
Jak zrobić pizzę w zdrowszej i lżejszej wersji? Przepis na ciasto na pizzę z mąką razową
Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się unoszącym się aromatem przepysznej pizzy. Podany przepis wystarczy do przygotowania 2 sztuk pizzy o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:
- 175 g mąki pszennej,
- 75 g mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 160 ml ciepłej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 5 g cukru,
- 10 g oliwy extra vergine.
Zobacz ponadto: Pizza z salami jak z pizzerii. Przepis z dodatkiem rukoli.
Przygotowanie:
- Do miski wlać wodę, dodać cukier, oliwę i drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Dodać mąkę, wymieszać dokładnie i wyrabiać ciasto przez 10-15 minut.
- Ostawić na 60 min do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 2 części i przykryć ściereczką na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 250 stopni z termoobiegiem, a blachę natłuścić olejem.
- Ciasto rozgnieść palcami na kształt okręgu i ułożyć na blaszce.
- Posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć składniki i wstawić do piekarnika.
- Piec pizzę 10-12 minut.
Możesz wypróbować także ten przepis na świetne ciasto do pizzy.
Fakty na temat pizzy. Czy jest zdrowa i ile ma kalorii?
Jakie wartości odżywcze ma pizza? Czy sprzyja tyciu? I co naukowcy wiedzą o pudełkach do tego dania? Sprawdź najważniejsze fakty na temat pizzy.