Najzdrowsza pizza. Możesz jeść ją, kiedy chcesz. Zobacz, ile kalorii ma to włoskie danie i jak zrobić je w pysznej wersji light

Wideo
od 16 lat
Polacy kochają pizzę tak, jak rodzime potrawy. Pyszny placek drożdżowy to danie włoskie, które może być wartościowym posiłkiem diety śródziemnomorskiej. Zobacz, jaka pizza jest najzdrowsza i sprawdź, ile ma kalorii. Tak zrobisz ją w wersji, którą możesz jeść bez wyrzutów sumienia nie tylko 16 stycznia, czyli w Światowy Dzień Pizzy.

Spis treści

Czym jest pizza i jakie są jej rodzaje?

Pizza powstała najprawdopodobniej 600 lat p.n.e. we włoskim mieście Neapol. Potrzeba przygotowania szybkiego i taniego dania, które pozwoliłoby wyżywić głodnych ludzi sprawiała, że lokalni kucharze stworzyli cienki pszenny placek z różnymi dodatkami.

Różne rodzaje pizzy na stole
Pizza może być nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Zobacz, w jaki sposób, i dowiedz się więcej o tym daniu, które może wcale nie pochodzić w Włoch. golubovy/Getty Images

Obecnie pizzę przygotowuje się z najróżniejszymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso, ryby i owoce morza, sery, a nawet słodkie owoce. Jednak do najpopularniejszych rodzajów tego dania zaliczyć można:

  • neapolitańska (pizza napoletana, margherita) – oryginalna Włoska pizza powinna być wytwarzana z pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznej glebie oraz mozzarelli z mleka bawolic,
  • sycylijska – zazwyczaj prostokątna, zawiera niewiele dodatków, a ser układany jest zawsze pod sosem pomidorowym,
  • capricciosa – głównymi składnikami są mozzarella, pieczona szynka, pieczarki oraz karczochy,
  • frutti di mare – jej nazwa pochodzi od dodatków, którymi są owoce morze, takie jak krewetki, kalmary i małże.

Polecamy przeczytać

Jaka pizza jest najzdrowsza? Ile ma kalorii?

Najzdrowsza pizza to taka, która ma jak najcieńsze ciasto z dobrej jakości mąki (najlepiej przygotowana z dodatkiem zakwasu) i jak najwięcej lekkich dodatków warzywnych, w tym sosu pomidorowego. Kaloryczność pizzy zależeć będzie przede wszystkim od użytych składników. Według włoskich źródeł pizza margheritta w kawałku o wadze 100 g ma ok. 280 kcal, a capricciosa – 410 kcal.

Zobacz: Przepis na pizzę hawajską. Dlaczego pizza z ananasem budzi tyle kontrowersji?

Wybierając dodatki do pizzy, warto zwrócić uwagę na ich kaloryczność i używać zamienników, które mogą znacznie zmniejszyć całkowitą energetyczność dania.

Oto tradycyjne składniki pizzy oraz ich mniej kaloryczne zamienniki, które warto wybrać:

  • salami – szynka z piersi kurczaka,
  • boczek – chuda polędwica,
  • ser żółty – odtłuszczona mozzarella w kulce.

Jak zrobić pizzę w zdrowszej i lżejszej wersji? Przepis na ciasto na pizzę z mąką razową

Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się unoszącym się aromatem przepysznej pizzy. Podany przepis wystarczy do przygotowania 2 sztuk pizzy o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:

  • 175 g mąki pszennej,
  • 75 g mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 160 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 5 g cukru,
  • 10 g oliwy extra vergine.

Zobacz ponadto: Pizza z salami jak z pizzerii. Przepis z dodatkiem rukoli.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlać wodę, dodać cukier, oliwę i drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  2. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie i wyrabiać ciasto przez 10-15 minut.
  3. Ostawić na 60 min do wyrośnięcia.
  4. Ciasto podzielić na 2 części i przykryć ściereczką na 20 minut.
  5. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni z termoobiegiem, a blachę natłuścić olejem.
  6. Ciasto rozgnieść palcami na kształt okręgu i ułożyć na blaszce.
  7. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć składniki i wstawić do piekarnika.
  8. Piec pizzę 10-12 minut.

Możesz wypróbować także ten przepis na świetne ciasto do pizzy.

Fakty na temat pizzy. Czy jest zdrowa i ile ma kalorii?

Jakie wartości odżywcze ma pizza? Czy sprzyja tyciu? I co naukowcy wiedzą o pudełkach do tego dania? Sprawdź najważniejsze fakty na temat pizzy.

Polecamy przeczytać

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia