Spis treści
Prosty przepis na nalewkę z ziela skrzypu polnego
Skrzyp polny to cenny surowiec zielarski, który najczęściej spożywany jest w formie naparów lub suplementów diety. Z jego ziela można także przygotować ziołową nalewkę, która wspiera leczenie wielu dolegliwości. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko 3 składników, a także duży słoik i gazę lub gęste sito do filtrowania.
Składniki na nalewkę ze skrzypu polnego:
- 100 g suszonego ziela skrzypu polnego,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 350 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.
Jak przygotować ziołową nalewkę?
- Suszone ziele skrzypu polnego wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem, zakręcić i dokładnie wymieszać.
- Słoik odstawić w ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce na 14 dni. Należy pamiętać, aby przynajmniej raz dziennie zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie miksturę przecedzić przez gęste sito lub gazę złożoną w kilka warstw, a z ziela wycisnąć jak najwięcej płynu.
- Nalewkę rozlać do mniejszych butelek, zakręcić i odstawić na kolejne 14 dni w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie ziołowa nalewka ze skrzypu polnego jest gotowa do spożycia.
Przy jakich dolegliwościach pomaga nalewka ze skrzypu polnego?
Skrzyp polny (Equisetum arvense), nazywany potocznie końskim ogonem to bylina, która rośnie dziko na łąkach, przydrożach i polach. Nalewka przygotowana z jego ziela wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych.
Sprawdź również: Na dnę moczanową, nadciśnienie i trawienie. Nie musisz czekać do wakacji. Kwiatową nalewkę zrobisz już teraz
Ta lecznicza mikstura zawiera spore ilości krzemionki, która jest niezbędna do produkcji kolagenu i elastyny, czyli związków odpowiadających za prawidłową strukturę skóry. Składnik ten spowalnia również proces starzenia się komórek, wyrównuje koloryt skóry, a także przyspiesza proces regeneracji naskórka. Dodatkowo krzemionka wspiera proces kostnienia, dlatego skrzyp polny polecany jest przy złamaniach.
Tradycyjna nalewka ze skrzypu polnego stanowi źródło flawonoidów, które jako silne przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych i zmniejszają stan zapalny w organizmie. Nalewka obfituje również w żywice, sole mineralne i kwasy organiczne, w tym cytrynowy, jabłkowy, malonowy, kawowy i chlorogenowy, który działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
Dr Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta w swoich pracach naukowych zaznacza, że ziele skrzypu jest również źródłem fitoesteorli, które spowalniają proces utleniania się cholesterolu, a dzięki temu mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Nalewka z ziela skrzypu polnego zawiera również garbniki które działają ściągająco, czyli obkurczają naczynia krwionośne. Natomiast beta-karoten wspiera wzrok i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka.
Dodatkowo fitotereapeuta sugeruje, że zawarty w nalewce chlorofil wspiera pracę układu pokarmowego, stymuluje regenerację komórek, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, a nawet poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny.
Zawartość tych wszystkich związków sprawia, że nalewka ze skrzypu polnego polecana jest w przypadku tych dolegliwości:
- zapalenie lub zakażenie układu moczowego,
- kamica nerkowa,
- kamica żółciowa,
- zapalenie oskrzeli,
- zapalenie gardła lub krtani,
- uporczywy kaszel,
- gruźlica,
- zapalenie dziąseł, afty i pleśniawki – przygotować płukankę z 10 kropel nalewki i 50 ml ciepłej wody,
- bolesne miesiączkowanie,
- obfite krwawienia miesiączkowe,
- reumatyzm,
- dna moczanowa,
- pomocniczo przy złamaniach kości – stosowanie dawek leczniczych lub okładów.
Fitoterapeuta radzi również zastosowanie okładów nasączonych nalewką ze skrzypu polnego w przypadku słabych i rozdwajających się paznokci. Dodatkowo okłady można stosować w przypadku pokrzywki alergicznej, łuszczycy, łupieżu pstrego i trądziku. Należy jednak pamiętać, że nalewkę można stosować tylko w przypadku nieuszkodzonej skóry, bez ran i owrzodzeń.
Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania nalewki ze skrzypu polnego
Nalewka ze skrzypu polnego może być spożywana jako wsparcie leczenia różnego rodzaju dolegliwości, a także jako element profilaktyki chorobowej. Dawka lecznicza tej ziołowej nalewki nie powinna przekraczać 20 kropel dziennie.
Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące, a także dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia. Do innych przeciwwskazań zaliczają się również:
- alergia na skrzyp polny,
- alergia lub nietolerancja alkoholu,
- stosowanie leków, których substancje czynne mogą wchodzić w reakcję z alkoholem,
- leczenie onkologiczne przy pomocy radioterapii i chemioterapii,
- silny niedobór witaminy B1 w organizmie.
Dr Henryk Różański zaznacza, że nalewka ze skrzypu polnego zawiera antywitaminę B1 (antyaneurynę), która może zaburzać wchłanianie tiaminy, jednak nie zaobserwowano tego w przypadku stosowania dawek leczniczych.
Źródło: Ziele skrzypu – Herba Equiseti Medycyna Dawna i Współczesna