Amoniak w ciastkach Oreo? Media alarmują. Związek chemiczny miał być używany do produkcji popularnych słodyczy

Adam Kielar
Opracowanie:
Słynne ciasteczka Oreo. Do uzyskania ciemnego koloru fabryka miała używać amoniaku
Słynne ciasteczka Oreo. Do uzyskania ciemnego koloru fabryka miała używać amoniaku pixabay
Szkodliwy związek chemiczny w Oreo? Zdaniem holenderskiej gazety „NoordHollands Dagblad” fabryka kakao Olam w miejscowości Koog aan de Zaan miała mieszać duże ilości trującego amoniaku z ziarnami kakaowca. W jakim celu? By słynne ciasteczka Oreo były bardziej czarne.

Amoniak w ciastkach Oreo?

Czy to możliwe, że w popularnych na całym świecie ciastkach znalazł się amoniak? Niestety tak. "Firma Olam była od lat oskarżana między innymi przez organizacje ekologiczne o zbyt dużą emisję amoniaku" – przypomina „NoordHollands Dagblad”.

„Koncern zawsze wyjaśniał, że emisje są naturalnie uwalniane podczas obróbki ziaren kakaowych, ale nie wspomniano, że podczas tego procesu sztucznie dodaje się również duże ilości amoniaku, aby kakao było głęboko czarne” – poinformował we wtorek dziennik.

„NoordHollands Dagblad” ujawnia, że odbywało się to za wiedzą rządowej agencji ochrony środowiska, a sama fabryka publikowała nieprawdziwe dane dotyczące amoniaku. Eric Nederhand z Olam przyznaje w rozmowie z gazetą, że w procesie produkcji kakaowego proszku dodaje się amoniak, ale nie chce wyjaśnić w jakich ilościach.

Co na to producent Oreo?

„Zastosowanie węglanu amonu w produktach spożywczych nie wpływa na jakość ani bezpieczeństwo produktu” – twierdzi natomiast Annick Verdege z firmy Mondelez, producenta ciastek Oreo, w rozmowie z dziennikiem „Algemeen Dagblad”.

Amoniak jest związkiem nieorganicznym azotu i wodoru; jest szkodliwy dla przyrody oraz zdrowia człowieka. Choć gaz ten wydziela się naturalnie w małych ilościach podczas fermentacji ziaren kakaowca, jednak w trakcie ich przetwarzania w zakładzie jest stosowany w procesie zwanym „dutching” (nazwa odnosi się do słowa „holenderski”). Ma on na celu uzyskanie ciemniejszego kakao, jednak za cenę utraty cennych związków prozdrowotnych.

od 16 lat

(PAP)
mm/arz

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
18 grudnia, 14:32, Gość:

Ile tego zjedli za puźno.

pUźno?

Debil...

G
Gość
Ile tego zjedli za puźno.
G
Gadzinówka
Amoniak? Standardowo dodawany do pieczenia ciasta, żeby wyrosło. Ulatnia się w całości w trakcie pieczenia.

Obecnie to się nazywa... PROSZEK DO PIECZENIA.

do poczytania: https://pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_do_pieczenia
G
Gość
14 grudnia, 11:46, Hge:

pisociemnota zeżre wystarczy że w tvpis zareklamują albo szkodnik z Krakowa powie że zdrowe jak smog

16 grudnia, 20:49, Gość:

Nie żadna pisociemnota ale prepaganda totalnej opozyci a ty tesz tak bo cokolwiek mowa o czymś chodź by o ciatkach to jusz jedziesz na PIS!

Analfabeta.

G
Gość
14 grudnia, 11:46, Hge:

pisociemnota zeżre wystarczy że w tvpis zareklamują albo szkodnik z Krakowa powie że zdrowe jak smog

Nie żadna pisociemnota ale prepaganda totalnej opozyci a ty tesz tak bo cokolwiek mowa o czymś chodź by o ciatkach to jusz jedziesz na PIS!

P
PI Grembowicz
Masówka.

Markety.

Galerie etc.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia