Spis treści
Pierwsze objawy dny moczanowej łatwo pomylić ze spadkiem odporności
Artretyzm to podstępna choroba, która początkowo może przebiegać bezobjawowo, a pierwsze symptomy pojawiają się dopiero w momencie odłożenia się w stawach kryształów kwasu moczowego. Podagrę rozpoznaje się podczas badania kwasu moczowego we krwi, gdy jego stężenie jest wyższe niż 7,0 mg/dl. Artretyzm często wykazuje niespecyficzne dolegliwości, dlatego sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę.
Te objawy mogą oznaczać dnę moczanową:
Co pić przy dnie moczanowej? Wybierz napary, które obniżą kwas moczowy we krwi
Dna moczanowa dotyka blisko 400 tysięcy osób w Polsce. Jej wczesne objawy mogą być trudne do zidentyfikowania. Najczęściej występujące symptomy to obrzęki, problemy ze snem, gorączka i dreszcze. Jak m...
Co to jest dna moczanowa? Przyczyny i czynniki ryzyka rozwoju podagry
Dna moczanowa (podagra lub artretyzm) to schorzenie, polegające na odkładaniu się złogów kryształów moczanowych w stawach, ścięgnach, więzadłach, a nawet w nerkach. Wyróżnia się dwie przyczyny rozwoju tego schorzenia – pierwotną i wtórną.
Pierwotna, to genetycznie uwarunkowany nieprawidłowy metabolizm kwasu moczowego, natomiast wtórna zazwyczaj jest wynikiem choroby, w tym łuszczycy, białaczki lub niewydolności nerek. Dodatkowo dna moczanowa może pojawić się jako skutek radioterapii oraz przewlekłego stosowania niektórych leków.
Szacuje się, że w Polsce podagra dotyczy ponad 400 tys. osób, a mężczyźni chorują nawet 10 razy częściej niż kobiety.
Wśród głównych czynników ryzyka rozwoju dny moczanowej można wymienić:
- stosowanie leków moczopędnych,
- nadużywanie alkoholu,
- przewlekłe odwodnienie,
- częste przyjmowanie aspiryny,
- dieta bogata w puryny.
Darmowy i naturalny sposób na ból i obrzęk stawów. Wypróbuj napar z podagrycznika
Cierpisz z powodu dny moczanowej, reumatyzmu lub nadciśnienia tętniczego? Wypróbuj napar z podagrycznika pospolitego. Choć często uważany jest za trudny do wyplenienia chwast, to roślina wykazująca wi...
Dieta przy dnie moczanowej. Jakich produktów należy unikać?
Osoby chore na dnę moczanową lub znajdujące się w grupie ryzyka powinny unikać produktów, które są bogate w puryny, do których należą:
- tłuste i wędzone mięso ryb, głównie łososia, sardynek, makreli i śledzi,
- owoce morza, w tym krewetki, małże, homary,
- cielęcina, wołowina, wieprzowina, dziczyzna,
- konserwy mięsne,
- wywary kostne i mięsne,
- słonina, smalec,
- warzywa – rabarbar, szpinak, papryka, brokuły, kalafior, brukselka, por i kukurydza,
- nasiona roślin strączkowych – soja i zielony groszek,
- kawa oraz kakao.
Dowiedz się więcej: Których świątecznych dań muszą unikać osoby z wysokim poziomem moczanów we krwi?
Warto pamiętać, że najlepszym sposobem na pozbycie się znacznej ilości puryn jest podwójne gotowanie. Ten rodzaj obróbki polega na gotowaniu produktu przez 20-30 minut, po czym wodę wylewa się, a produkt ponownie zagotowuje się w świeżej wodzie.
Na ból stawów wypróbuj zioła i suplementy diety. Są bezpieczniejsze od tabletek
Bóle stawów to objaw chorób zapalnych, którym często towarzyszą też obrzęk, sztywność i zaczerwienienie. Można łagodzić je w naturalny sposób za pomocą leczniczych roślin i składników. Zobacz najlepsz...