Spis treści
Czy torebki od herbaty zawierają plastik?
Kolejne doniesienia o mikroplastiku. Tym razem naukowcy z Universitat Autonoma de Barcelona w Hiszpanii ostrzegają przed torebkami herbaty. Jednocześnie przypominają, że zanieczyszczenie środowiska plastikiem to poważne wyzwanie ekologiczne, które ma coraz większy wpływ także na zdrowie ludzi, w tym przyszłych pokoleń. Głównym źródłem zanieczyszczenia mikro- i nanoplastikiem są opakowania żywności. Ludzie są na niego narażeni przede wszystkim przez inhalację i spożycie.
Hiszpański zespół z pomocą różnorodnych zaawansowanych technik analitycznych dokładnie scharakteryzował mikro- i nanoplastik, który uwalnia się z różnych rodzajów dostępnych w sklepach saszetek z herbatą. Przebadane torebki zostały wykonane z różnych tworzyw:
- nylonu,
- polipropylenu,
- celulozy.
Jak alarmują eksperci, ilość uwalnianych cząstek jest olbrzymia. W czasie parzenia herbaty, polipropylen uwalniał 1,2 miliarda cząstek na mililitr. Celuloza już dużo mniej, ale wciąż dużo, bo 135 milionów cząstek na mililitr, a nylon – nieco ponad 8 milionów.
– Udało nam się w innowacyjny sposób scharakteryzować te zanieczyszczenia za pomocą zestawu najnowocześniejszych technik. Stanowi to bardzo ważne narzędzie w rozwoju badań nad potencjalnym wpływem tych substancji na zdrowie człowieka – mówi Alba Garcia, autorka badania opisanego w magazynie „Chemosphere”.
„To sekret przeciwstarzeniowy, którego wszyscy potrzebujemy”. Wystarczą 3 filiżanki!
Chińscy naukowcy odkryli, że herbata to przeciwstarzeniowy napój, który zmniejsza uszkodzenia komórek, dzięki czemu narządy będą działać dłużej. Jak podają eksperci, wystarczy wypijać trzy filiżanki d...
Jak mikroplastik dostaje się do organizmu?
Naukowcy doszli też do niepokojących obserwacji. Cząstki plastiku zostały specjalnie zabarwione, po czym ekspozycji na nie poddano różne typy ludzkich komórek jelitowych.
Jak wykazały eksperymenty, komórki jelitowe produkujące śluz miały najwyższy poziom wchłaniania mikro- i nanoplastiku, przy czym cząstki te przenikały nawet do jądra komórkowego zawierającego materiał genetyczny. Wyniki te sugerują kluczową rolę śluzu jelitowego w procesie wchłaniania tych cząstek i podkreślają konieczność prowadzenia dalszych badań nad skutkami przewlekłej ekspozycji na ich działanie.
– Kluczowe jest opracowanie znormalizowanych metod testowych do oceny zanieczyszczenia mikro- i nanoplastikiem uwalnianym z plastikowych materiałów mających kontakt z żywnością oraz stworzenie regulacji prawnych skutecznie ograniczających i minimalizujących to zanieczyszczenie. W obliczu ciągłego wzrostu wykorzystania plastiku w opakowaniach żywności konieczne jest podjęcie działań w celu przeciwdziałania temu zanieczyszczeniu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i chronić zdrowie publiczne – podkreślają naukowcy.
Prosta metoda na usunięcie mikroplastiku z wody. To proponują naukowcy
Nano- i mikroplastik można znaleźć wszędzie – w wodzie, glebie, powietrzu, a nawet w ludzkim łożysku. Chińscy naukowcy sprawdzili, czy gotowanie wody może pomóc pozbyć się z niej mikroplastiku. Metoda...
Źródło: