Mąka wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Nie używaj, bo zawiera toksyczne substancje! Wyrzuć lub zwróć do sklepu

Monika Góralska
Aflatoksyny mogą uszkadzać DNA, prowadzić do uszkodzenia wątroby oraz rozwoju raka.
Aflatoksyny mogą uszkadzać DNA, prowadzić do uszkodzenia wątroby oraz rozwoju raka. photolight2/123rf.com
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu mąkę migdałową. Stwierdzono w niej przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Są to szkodliwe dla zdrowia substancje, które mogą prowadzić do uszkodzenia wątroby i rozwoju raka. Sprawdź, czy masz tę mąkę w domu i wyrzuć ją lub zwróć do sklepu.

Spis treści

Mąka wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu?

Główny Inspektor Sanitarny wycofuje kilka partii mąki migdałowej. W badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji mąki.

Wycofany produkt to:
Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Numery partii i daty minimalnej trwałości:

  • 2P13.03/2 (28.02.2025),
  • 2P14.03/1 (28.02.2025),
  • 2P15.03/1 (28.02.2025),
  • 2P20.03/1 (20.12.2024),
  • 2P21.03/1 (21.12.2024),
  • 2P22.03/1 (22.12.2024),
  • 2P23.03/1 (23.12.2024),
  • 2P27.03/1 (27.12.2024),
  • 2P28.03/2 (28.12.2024),
  • 2P29.03/1 (29.12.2024),
  • 2P29.03/2 (29.12.2024),
  • 2P02.04/1 (02.01.2025),
  • 2P03.04/1 (03.01.2025).

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

Producent po otrzymaniu nieprawidłowych wyników badań niezwłocznie poinformował o tym właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej i wdrożył procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu. GIS prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Popularny lek przeciwbólowy wycofany ze sprzedaży. Jest niebezpieczny!

Popularny lek przeciwbólowy wycofany ze sprzedaży. Jest niebezpieczny!

Główny Inspektorat Farmaceutyczny wycofuje z obrotu wszystkie serie wielu partii popularnego leku przeciwbólowego. Ibuprofen nie spełnia wymagań jakościowych. Sprawdź, czy nie kupiłeś jednej z wycofan...

Monika Góralska
Monika Góralska

Czym są aflatoksyny i jak zagrażają zdrowiu?

Aflatoksyny to związki chemiczne należące do mykotoksyn. Są one wytwarzane przez grzyby, które występują głównie na zbożu, orzechach i produktach zbożowych przechowywanych w wilgotnych i ciepłych warunkach. Są one obecne nie tylko w spleśniałej żywności, ponieważ w początkowym stadium rozwoju pleśń może nie być jeszcze widoczna, a mimo to produkt może zawierać duże dawki toksycznych substancji.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka – wyjaśnia GIS.

Sprawdź także: Mięso wycofane z obrotu. GIS ostrzega: zawiera groźne bakterie coli

Aflatoksyny są mutagenne, teratogenne i hepatotoksyczne. Oznacza to, że mogą uszkadzać DNA, prowadzić do uszkodzenia wątroby oraz rozwoju raka. Duże dawki aflatoksyn wywołują ostre zatrucie (aflatoksykozę) i objawy takie jak nudności, wymioty, ból brzucha, drgawki. Długotrwałe narażenie na działanie tych substancji może zagrażać życiu, ponieważ uszkadza wątrobę i może doprowadzić do rozwoju raka wątroby lub innego rodzaju nowotworów.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia