Spis treści
GIS wycofuje ze sklepów ser. Wykryto groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące sera MORBIER AOP. W produkcie wykryto obecność bakterii Escherichia coli.

– Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) – czytamy w komunikacie GIS.
Jak informuje sanepid, „zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa”.
Wycofany ser. Szczegóły dotyczące produktu
GIS poinformował o wycofaniu sera po otrzymaniu komunikatu przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Ostrzeżenie dotyczy sera MORBIER AOP. Poniżej podane są detale, dotyczące wycofanych partii.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP
Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
Kraj pochodzenia: Francja
GIS podaje, że organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu, który jest prowadzony przez producenta i dystrybutorów.
Osoby, które mają wycofany przez sanepid ser, nie powinny go jeść. Jeżeli do tego dojdzie i pojawią się niepokojące objawy, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) Główny Inspektorat Sanitarny