To powinno Cię zainteresować
Ostrzeżenie GIS 24.10: Tatar wołowy, 200 g
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej poniżej partii.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
- Numer partii: 8525281202
- Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
- Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie ul. Klikowska 101, 33-102 Tarnów WNI 12630215
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Podmiot Sokołów S.A. rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanej partii produktu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
wykrycie bakterii Escherichia coli STEC w tatarze wołowym
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!




















