https://stronazdrowia.pl
reklama

Ostrzeżenie GIS z 24.10: Tatar wołowy, 200 g. Produkt wycofany z obrotu

Redakcja Strefy Biznesu
wykrycie bakterii Escherichia coli STEC w tatarze wołowym
wykrycie bakterii Escherichia coli STEC w tatarze wołowym fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w piątek, 24.10 GIS wydało nowe ostrzeżenie - wykrycie bakterii Escherichia coli STEC w tatarze wołowym. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. Zwróć uwagę, że GIS ostrzega przed określonym produktem lub jego partią.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 24.10: Tatar wołowy, 200 g

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej poniżej partii.

Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 8525281202
  • Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
  • Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie ul. Klikowska 101, 33-102 Tarnów WNI 12630215

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Podmiot Sokołów S.A. rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanej partii produktu.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
wykrycie bakterii Escherichia coli STEC w tatarze wołowym

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia