Spis treści
Pierwsze objawy tocznia łatwo przeoczyć. Co powinno zaniepokoić?
Toczeń to choroba autoimmunologiczna, która wywołuje stan zapalny w wielu narządach i tkankach. Pierwsze objawy tocznia bywają niecharakterystyczne, dlatego łatwo pomylić je z infekcją, osłabieniem organizmu lub nadciśnieniem tętniczym krwi.
W galerii podpowiadamy, jakie dolegliwości powinny zaniepokoić. Zobacz, jakie są pierwsze objawy tocznia?
Czym jest toczeń i jak się rozwija?
Toczeń to postępująca choroba autoimmunologiczna, która polega na nieprawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Szacuje się, że toczeń rumieniowaty może dotyczyć ponad 20 tys. Polaków, a diagnozę najczęściej stawia się między 16. a 55. rokiem życia. W przebiegu tego schorzenia komórki odpornościowe atakują zdrowe komórki oraz tkanki i starają się je zniszczyć, przez co dochodzi do rozwoju patologicznego stanu zapalnego w organizmie. Wyróżnia się dwa rodzaje tocznia:
- toczeń rumieniowaty układowy,
- toczeń rumieniowaty skórny.
Toczeń rumieniowaty skórny objawia się przez zaczerwienienie i wysypkę na twarzy i szyi, natomiast toczeń rumieniowaty układowy może atakować wszystkie układy, w tym sercowo-naczyniowy, kostny, nerwowy i mięśniowy.
Jak powstaje toczeń? Wśród głównych czynników rozwoju można wymienić:
- predyspozycje genetyczne – chorobę najczęściej dziedziczy się po matce,
- zaburzenia hormonalne – szczególnie nieprawidłowy poziom estrogenów i prolaktyny,
- czynniki środowiskowe, w tym nadmierna ekspozycja na słońce,
- używki, głównie palenie papierosów,
- przewlekły stres.
Leczenie tocznia rumieniowatego
Toczeń rumieniowaty, zarówno układowy jak i skórny, jest nieuleczalną chorobą, a u pacjentów stosuje się specjalne leki, których celem jest łagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości. Wśród głównych farmaceutyków stosowanych przy toczniu można wymienić:
- leki przeciwbólowe,
- leki immunosupresyjne,
- leki przeciwmalaryczne,
- niesterydowe leki przeciwzapalne,
- leki opioidowe.
Dieta przeciwzapalna w leczeniu tocznia
Lekarze dodatkowo zalecają uprawianie umiarkowanej aktywności fizycznej i stosowanie diety przeciwzapalnej, czyli zawierającej znaczne ilości kwasów omega-3 i antyoksydantów, w tym witamin A, C i E. W jadłospisie chorego na toczeń powinny zatem znaleźć się:
- tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, tuńczyk, makrela i szproty,
- oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, czarnuszki i ogórecznika,
- zielone warzywa i owoce – papryka, sałata, szpinak, brokuł, awokado,
- żółte, pomarańczowe i czerwone owoce i warzywa – dynia, cukinia, marchew, pomidory, brzoskwinie, banany, morele, melon,
- orzechy i nasiona, a szczególnie orzechy włoskie, migdały i ziarna sezamu.
Pacjenci z toczniem powinni wyeliminować z diety produkty nasilające stan zapalny:
- produkty typu fast food,
- produkty zawierające kwasy tłuszczowe trans – margaryna, tłusta śmietana,
- konserwy mięsne i rybne,
- dania instant,
- sosy w proszku.
Zobacz też: Na czym polega dieta przeciwzapalna?
Uzupełnij domową apteczkę
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?