Jesteś osłabiony i bolą Cię stawy? Nie lekceważ tych symptomów. To mogą być pierwsze objawy tocznia rumieniowatego układowego

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Toczeń rumieniowaty to przewlekła choroba, na którą znacznie częściej chorują kobiety niż mężczyźni. Jednak u wszystkich mogą wystąpić podobne objawy. Na kolejnych slajdach podpowiadamy, jakie dolegliwości mogą świadczyć o rozwoju tocznia.
Toczeń rumieniowaty to przewlekła choroba, na którą znacznie częściej chorują kobiety niż mężczyźni. Jednak u wszystkich mogą wystąpić podobne objawy. Na kolejnych slajdach podpowiadamy, jakie dolegliwości mogą świadczyć o rozwoju tocznia. Karolina Grabowska/Pexels.com
Toczeń jest postępującą chorobą autoimmunologiczną, która może zaatakować cały organizm. Najczęściej ujawnia się między 16. a 55. rokiem życia. Pierwsze objawy tocznia mogą przypominać oznaki zwykłego przeziębienia, osłabienia czy skutki narażenia na przewlekły stres. To niebezpieczne, ponieważ nieleczona choroba może doprowadzić do poważnych powikłań. Sprawdź, jakie są pierwsze objawy tocznia rumieniowatego układowego i skórnego.

Spis treści

Pierwsze objawy tocznia łatwo przeoczyć. Co powinno zaniepokoić?

Toczeń to choroba autoimmunologiczna, która wywołuje stan zapalny w wielu narządach i tkankach. Pierwsze objawy tocznia bywają niecharakterystyczne, dlatego łatwo pomylić je z infekcją, osłabieniem organizmu lub nadciśnieniem tętniczym krwi.

W galerii podpowiadamy, jakie dolegliwości powinny zaniepokoić. Zobacz, jakie są pierwsze objawy tocznia?

Czym jest toczeń i jak się rozwija?

Toczeń to postępująca choroba autoimmunologiczna, która polega na nieprawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Szacuje się, że toczeń rumieniowaty może dotyczyć ponad 20 tys. Polaków, a diagnozę najczęściej stawia się między 16. a 55. rokiem życia. W przebiegu tego schorzenia komórki odpornościowe atakują zdrowe komórki oraz tkanki i starają się je zniszczyć, przez co dochodzi do rozwoju patologicznego stanu zapalnego w organizmie. Wyróżnia się dwa rodzaje tocznia:

  • toczeń rumieniowaty układowy,
  • toczeń rumieniowaty skórny.

Toczeń rumieniowaty skórny objawia się przez zaczerwienienie i wysypkę na twarzy i szyi, natomiast toczeń rumieniowaty układowy może atakować wszystkie układy, w tym sercowo-naczyniowy, kostny, nerwowy i mięśniowy.

Zobacz: Choroby autoimmunologiczne takie, jak m.in. toczeń, występują kilkakrotnie częściej u osób po COVID-19.

Jak powstaje toczeń? Wśród głównych czynników rozwoju można wymienić:

  • predyspozycje genetyczne – chorobę najczęściej dziedziczy się po matce,
  • zaburzenia hormonalne – szczególnie nieprawidłowy poziom estrogenów i prolaktyny,
  • czynniki środowiskowe, w tym nadmierna ekspozycja na słońce,
  • używki, głównie palenie papierosów,
  • przewlekły stres.

Leczenie tocznia rumieniowatego

Toczeń rumieniowaty, zarówno układowy jak i skórny, jest nieuleczalną chorobą, a u pacjentów stosuje się specjalne leki, których celem jest łagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości. Wśród głównych farmaceutyków stosowanych przy toczniu można wymienić:

  • leki przeciwbólowe,
  • leki immunosupresyjne,
  • leki przeciwmalaryczne,
  • niesterydowe leki przeciwzapalne,
  • leki opioidowe.

Dieta przeciwzapalna w leczeniu tocznia

Lekarze dodatkowo zalecają uprawianie umiarkowanej aktywności fizycznej i stosowanie diety przeciwzapalnej, czyli zawierającej znaczne ilości kwasów omega-3 i antyoksydantów, w tym witamin A, C i E. W jadłospisie chorego na toczeń powinny zatem znaleźć się:

  • tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, tuńczyk, makrela i szproty,
  • oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, czarnuszki i ogórecznika,
  • zielone warzywa i owoce – papryka, sałata, szpinak, brokuł, awokado,
  • żółte, pomarańczowe i czerwone owoce i warzywa – dynia, cukinia, marchew, pomidory, brzoskwinie, banany, morele, melon,
  • orzechy i nasiona, a szczególnie orzechy włoskie, migdały i ziarna sezamu.

Pacjenci z toczniem powinni wyeliminować z diety produkty nasilające stan zapalny:

  • produkty typu fast food,
  • produkty zawierające kwasy tłuszczowe trans – margaryna, tłusta śmietana,
  • konserwy mięsne i rybne,
  • dania instant,
  • sosy w proszku.

Zobacz też: Na czym polega dieta przeciwzapalna?

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Materiały promocyjne partnera

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia