Spis treści
Skażona mąka wycofana ze sprzedaży. Komunikat GIS
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów mąki żytniej razowej typ 2000. Jak podaje sanepid, w wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono w niej wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A.
– Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka – czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Ocena ryzyka została przygotowana na prośbę GIS przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Zgodnie z nią spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
– Nowe dostępne dane mogą sugerować, choć niejednoznacznie, że Ochratoksyna A (OTA) działa genotoksycznie poprzez bezpośrednie uszkodzenie DNA. Eksperci potwierdzili, że substancja ta może działać rakotwórczo na nerki – podaje GIS.
Wycofana mąka żytnia razowa. Szczegóły dotyczące produktu
GIS wycofał ze sklepów partię mąki żytniej razowej typ 2000 ze względu na stwierdzenie wyższego niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A. Numer partii, która została wycofana, to 11.12.2024. Data minimalnej trwałości to 11.12.2024. Producentem produktu jest Radix-Bis Sp. z o.o.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g
Numer partii: 11.12.2024
Data minimalnej trwałości: 11.12.2024
Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka
– Producent Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu – czytamy na stronie internetowej GIS.
Osoby, które mają wycofaną partię mąki, nie powinny jej spożywać.
Źródła:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000 Główny Inspektorat Sanitarny
Ochratoksyna A w żywności Główny Inspektorat Sanitarny