Spis treści
GIS wycofuje mąkę ze sprzedaży. Może być groźna dla alergików
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W mące z ciecierzycy stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie podano informacji dotyczącej tego alergenu.
– Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Osoby z alergią na białko soi pod żadnym pozorem nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Mąka wycofana ze sprzedaży. Szczegóły dotyczące produktu
Wycofana przez GIS mąka to mąka z ciecierzycy firmy Witpak w opakowaniu 500 g. Numer partii mąki to 347/01/24, a data minimalnej trwałości to grudzień 2024 r.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g
Numer partii: 347/01/24
Data minimalnej trwałości: 12.2024
Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce
– Firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży. Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania ww. produktu z obrotu – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Jak podkreśla GIS, ogłoszenia te nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
Czy soja jest silnym alergenem?
Soja jest jednym z najtrudniejszych do uniknięcia produktów dla alergików. To jeden z najpopularniejszych alergenów (obok mleka krowiego, jaj, orzeszków ziemnych, orzechów, pszenicy, ryb i skorupiaków). Alergia na soję jest jedną z kilku alergii pokarmowych, która rozpoczyna się we wczesnym okresie życia, zwykle przed ukończeniem 3. roku życia, ale też często ustępuje przed ukończeniem 10. roku życia. Soja jest uznawana za silny alergen.
Objawy alergii na soję obejmują m.in.:
wymioty,
skurcze żołądka,
niestrawność,
biegunka,
świszczący oddech,
duszność, trudności w oddychaniu,
ucisk w gardle,
ochrypły głos,
pokrzywka,
obrzęk (języka i/lub warg),
zawroty głowy,
dezorientacja.
GIS wydał ostrzeżenie o mące z ciecierzycy firmy Witpak, w której stwierdzono obecność białka soi.
Źródło:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w produkcie pn. Mąka z ciecierzycy Główny Inspektorat Sanitarny