Uważaj na tę mąkę! Może być groźna dla alergików! GIS wydał ostrzeżenie

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W produkcie stwierdzono białka soi w partii mąki. Na etykiecie produktu brakuje informacji o alergenie. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może być dla nich niebezpieczne, wywołując u nich reakcję alergiczną. Sprawdź, jaka mąka została wycofana przez GIS.

Spis treści

GIS wycofuje mąkę ze sprzedaży. Może być groźna dla alergików

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W mące z ciecierzycy stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie podano informacji dotyczącej tego alergenu.

– Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Soja jest jednym z najtrudniejszych do uniknięcia produktów dla alergików.
Soja jest jednym z najtrudniejszych do uniknięcia produktów dla alergików. Photo by Cathy Scola/Getty Images

Osoby z alergią na białko soi pod żadnym pozorem nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Mąka wycofana ze sprzedaży. Szczegóły dotyczące produktu

Wycofana przez GIS mąka to mąka z ciecierzycy firmy Witpak w opakowaniu 500 g. Numer partii mąki to 347/01/24, a data minimalnej trwałości to grudzień 2024 r.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g

  • Numer partii: 347/01/24

  • Data minimalnej trwałości: 12.2024

  • Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce

– Firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży. Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania ww. produktu z obrotu – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Jak podkreśla GIS, ogłoszenia te nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Czy soja jest silnym alergenem?

Soja jest jednym z najtrudniejszych do uniknięcia produktów dla alergików. To jeden z najpopularniejszych alergenów (obok mleka krowiego, jaj, orzeszków ziemnych, orzechów, pszenicy, ryb i skorupiaków). Alergia na soję jest jedną z kilku alergii pokarmowych, która rozpoczyna się we wczesnym okresie życia, zwykle przed ukończeniem 3. roku życia, ale też często ustępuje przed ukończeniem 10. roku życia. Soja jest uznawana za silny alergen.

Objawy alergii na soję obejmują m.in.:

  • wymioty,

  • skurcze żołądka,

  • niestrawność,

  • biegunka,

  • świszczący oddech,

  • duszność, trudności w oddychaniu,

  • ucisk w gardle,

  • ochrypły głos,

  • pokrzywka,

  • obrzęk (języka i/lub warg),

  • zawroty głowy,

  • dezorientacja.

GIS wydał ostrzeżenie o mące z ciecierzycy firmy Witpak, w której stwierdzono obecność białka soi.

Źródło:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia