Spis treści
Nieprawidłowe wyniki krwi to większe ryzyko rozwoju alzheimera
Na nasz stan zdrowia wpływa wiele czynników, w tym sposób odżywiania oraz podejmowanie aktywności fizycznej. To, jak wygląda nasza dieta ma bezpośredni wpływ na różne parametry krwi, w tym stężenie glukozy, cholesterolu oraz trójglicerydów. Natomiast zmiana nawyków żywieniowych pozwala zachować zdrowie oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy typu 2, a nawet choroby Alzheimera.
Sprawdź: Cholesterol całkowity i trójglicerydy mogą wskazywać na ryzyko alzheimera
Naukowcy z Bostonu postanowili sprawdzić, czy nieprawidłowe wyniki krwi mogą mieć wpływ na rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
– Wiele osób wie, że wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób serca i innych schorzeń, ale nie zdają sobie sprawy, że jest to również czynnik ryzyka demencji – oznajmiła dr Katy Bray, kierownik organizacji zajmującej się badaniami nad demencją.
Jak czytamy na łamach czasopisma „Alzheimer’s and Dementia”, niski poziom cholesterolu frakcji HDL oraz wysokie stężenie glukozy i trójglicerydów we krwi u osób powyżej 35. roku życia może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w wieku późniejszym.
Naukowcy zaobserwowali, że podwyższenie stężenia trójglicerydów we krwi o 15 mg/dl u osób w wieku 35-50 lat wiąże się z 5-procentowym wzrostem ryzykiem rozwoju Alzheimera w przyszłości. Ponadto na każde 15 mg/dl, o które wzrasta stężenie glukozy we krwi u osób w wieku 51-60 lat, ryzyko chorób neurodegeneracyjnych rośnie o 14,5 proc.
Dodatkowo eksperci uważają, że zwiększenie cholesterolu HDL o 15 mg/dl przez osoby w wieku 35-50 lat. może zmniejszyć ryzyko demencji o 15,4 proc., a u osób w wieku 51-60 lat nawet o 18 proc.!
Naukowcy przeanalizowali wyniki morfologii krwi
Badanie polegało na przeanalizowaniu danych medycznych 4932 osób zebranych w ramach Framingham Heart Study. Średni wiek wszystkich uczestników wynosił 37 lat. Na początku eksperymentu wszystkim zbadano krew, a następnie co 4 lata wykonywano kolejne pomiary, aż do osiągnięcia przez uczestników wieku 70 lat. Łącznie przeprowadzono 9 egzaminów.
Podczas każdej rundy uczestnikom mierzono następujące parametry:
- cholesterol frakcji HDL,
- stężenie glukozy we krwi,
- wskaźnik masy ciała (BMI),
- skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi,
- liczbę wypalanych papierosów dziennie.
Dodatkowo od drugiej rundy badani, oprócz morfologii krwi, wykonywali testy oceniające zdolności poznawcze, czyli pamięć krótko- i długotrwałą, szybkość reakcji oraz koncentrację. To pozwoliło na szybkie wykrycie wczesnych symptomów demencji.
– Po raz pierwszy wykazaliśmy, że związek pomiędzy poziomem cholesterolu i glukozy a ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera występuje znacznie wcześniej, niż dawniej sądzono – oznajmił w rozmowie z CNN Lindsay Farrer, główny autor badania.
W swoim badaniu naukowcy nie zauważyli natomiast wpływu BMI, palenia tytoniu oraz ciśnienia tętniczego na wzrost ryzyka rozwoju Alzheimera.
Po uwzględnieniu wszystkich czynników, eksperci doszli do wniosku, że wczesne wykrywanie zaburzeń w stężeniu cholesterolu HDL, trójglicerydów i glukozy może znacząco obniżyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
– Wiemy, że mózg wykorzystuje glukozę w celu uzyskania energii, ale nadmiar glukozy w mózgu może podlegać reakcjom chemicznym, które powodują jego uszkodzenie i stan zapalny. Gdy poziom glukozy jest wysoki przez dłuższy czas, może dojść do przewlekłego zapalenia nerwów – podsumowała dr Reiss, członek Medycznej, Naukowej i Pamięciowej Rady Doradczej Fundacji Alzheimera.
Naukowcy zaznaczają, że badanie było obserwacyjne i konieczne jest przeprowadzanie dalszej analizy na większej populacji osób. Niepewność wyników wzbudza również fakt, że dwa pierwsze pobrania krwi, w porównaniu do pozostałych, nie odbywały się na czczo. Jednak uzyskane wyniki potwierdzają, że prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na zachowanie stanu zdrowia organizmu i może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób.
Jak obniżyć wysoki cukier i trójglicerydy we krwi oraz zwiększyć cholesterol HDL?
Aby zachować prawidłowe poziomy tych składników we krwi, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę i wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną. Jak podkreślają eksperci ds. żywienia, dieta z niskim indeksem glikemicznym, obfitująca w surowe warzywa i owoce oraz ograniczająca tłuszcze zwierzęce, to klucz do sukcesu.
Aby obniżyć stężenie cukru we krwi oraz trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL, warto wybierać następujące produkty:
- surowe warzywa i owoce,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- nasiona roślin strączkowych,
- oleje roślinne,
- orzechy,
- tłuste ryby morskie, takie jak tuńczyk, łosoś i śledzie,
- chude kawałki mięsa – kurczak, indyk, schab bez widocznych pasm tłuszczu.
Równocześnie należy wyeliminować z jadłospisu smażone potrawy, cukier i produkty cukiernicze, margaryny twarde oraz słodkie napoje.
Niestety nie ma skutecznego suplementu, który podwyższa stężenie cholesterolu HDL we krwi, jednak naukowcy zaznaczają, że zbilansowana dieta i umiarkowana aktywność fizyczna to jedyny sposób na utrzymanie „dobrego cholesterolu” na właściwym poziomie.
Źródło: Źródło: Risk of Alzheimer's linked to cholesterol, blood sugar levels at age 35 Medical News Today