Urzeka kwiatową słodyczą i delikatnością. Odmładza, zwalcza infekcje i goi rany. Miód akacjowy jest najsłodszy i najdłużej płynny

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Jest delikatny w smaku i ma obłędnie kwiatowy zapach. Dodaje energii, odmładza, wspomaga rekonwalescencję, goi jelita, zwalcza wrzody żołądka, ułatwia zasypianie, regeneruje i odżywia. Można nim także smarować skórę, dzięki czemu pomoże w gojeniu ran i zniweluje zmiany trądzikowe, a także nawilży usta. Miód akacjowy długo pozostaje płynny, dlatego bardzo łatwo przyrządzić z nim smaczne dania czy dodać go zamiast cukru do napoju.

Spis treści

Miód akacjowy i jego właściwości

Miód akacjowy powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia), inaczej grochodrzewu lub robinii białej, która potocznie nazywana jest akacją. Choć drzewo to pochodzi z Ameryki Północnej to jednak występuje powszechnie w całej Europie, w tym w Polsce, a także praktycznie na wszystkich kontynentach.

Miód akacjowy w słoiczku i kwiaty akacji w tle
Miód akacjowy to najsłodszy z miodów, dlatego lubią go szczególnie dzieci. Wyróżnia go też bardzo jasny, czasem niemal przezroczysty kolor. ArtSvitlyna/gettyimages.com

Miód akacjowy w postaci płynnej ma jasnożółtą niemal przezroczystą barwę. Długo pozostaje płynny, a po krystalizacji staje się kremowy o słomkowym kolorze. Jest bardzo delikatny i ma wyczuwalny słodko-kwiatowy smak i aromat przywodzący na myśl zapach kwiatów akacji.

1 łyżka (21 gramów) miodu akacjowego dostarcza ok. 60 kalorii i 17 gramów cukru – podobnie jak miód wielokwiatowy. Składa się on więc głównie z cukrów (glukoza, sacharoza i fruktoza), zawiera niewielkie ilości kilku witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C i magnez. Za to jest bogaty we flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym.

Miód akacjowy ma cenne dla zdrowia właściwości:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • kojące i uspokajające,
  • wzmacniające,
  • wspomagające trawienie,
  • przeciwwrzodowe i regenerujące błonę śluzową,
  • odżywcze,
  • rozkurczowe.

Na co dobry jest miód akacjowy?

Miód akacjowy ze względu na wysoką zawartość flawonoidów działających antyoksydacyjnie zwalcza wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek i przyspieszają procesy starzenia. Miód ten zwalcza stres oksydacyjny i dzięki temu wspomaga pracę serca, mózgu i całego organizmu. Chroni więc przed chorobami serca i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Wspomaga także trawienie, regeneruje jelita i żołądek, pomaga zwalczyć wrzody żołądka i stany zapalne układu trawiennego.

Zawiera on także beta-karoten, który również działa przeciwutleniająco i dodatkowo wpływa korzystnie na kondycję oraz koloryt skóry. Wspomaga też pracę układu nerwowego i mózgu. Jego właściwości antybakteryjne sprawiają, że skutecznie zwalcza on objawy infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz wzmacnia odporność. Badania wykazały, że jest on naturalnym antybiotykiem, który zabija nawet bakterie oporne na działanie leków.

Właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i odżywcze sprawiają, że miód akacjowy przyspiesza gojenie się ran i zapobiega ich zanieczyszczeniu przez bakterie, które mogłoby doprowadzić do infekcji. Podobnie działa w przypadku trądziku. Likwiduje stan zapalny, przyspiesza gojenie i zapobiega namnażaniu się bakterii odpowiedzialnych za pojawianie się kolejnych wykwitów na skórze. Można nim też smarować suche i popękane usta. Nawilży je, zregeneruje i doda blasku niczym błyszczyk do ust.

Kto nie powinien jeść miodu akacjowego?

Miód akacjowy jest bezpieczny do spożycia dla większości osób. Natomiast przeciwwskazany jest w przypadku:

  • niemowląt – dzieciom poniżej 1. roku życia nie powinny podawać się żadnego miodu ze względu na ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym,
  • osoby chore na cukrzycę – każdy miód, również akacjowy zawiera duże ilości cukru, dlatego może podwyższać poziom cukru we krwi. Diabetycy przed spożyciem go powinni poradzić się lekarza,
  • alergicy uczuleni na miód lub jad pszczoły – u tych osób może wystąpić reakcja alergiczna po zjedzeniu miodu, a także po zewnętrznym zastosowaniu go na skórę,
  • osoby z nadwagą i otyłością – ze względu na wysoką zawartość cukru i kaloryczność miodu, w tym również akacjowego, może on przyczyniać się do tycia i zwiększać poziom glukozy we krwi.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pol
A gotuje obiady?
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia