Urzeka kwiatową słodyczą i delikatnością. Odmładza, zwalcza infekcje i goi rany. Miód akacjowy jest najsłodszy i najdłużej płynny

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Jest delikatny w smaku i ma obłędnie kwiatowy zapach. Dodaje energii, odmładza, wspomaga rekonwalescencję, goi jelita, zwalcza wrzody żołądka, ułatwia zasypianie, regeneruje i odżywia. Można nim także smarować skórę, dzięki czemu pomoże w gojeniu ran i zniweluje zmiany trądzikowe, a także nawilży usta. Miód akacjowy długo pozostaje płynny, dlatego bardzo łatwo przyrządzić z nim smaczne dania czy dodać go zamiast cukru do napoju.

Spis treści

Miód akacjowy i jego właściwości

Miód akacjowy powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia), inaczej grochodrzewu lub robinii białej, która potocznie nazywana jest akacją. Choć drzewo to pochodzi z Ameryki Północnej to jednak występuje powszechnie w całej Europie, w tym w Polsce, a także praktycznie na wszystkich kontynentach.

Miód akacjowy w słoiczku i kwiaty akacji w tle
Miód akacjowy to najsłodszy z miodów, dlatego lubią go szczególnie dzieci. Wyróżnia go też bardzo jasny, czasem niemal przezroczysty kolor. ArtSvitlyna/gettyimages.com

Miód akacjowy w postaci płynnej ma jasnożółtą niemal przezroczystą barwę. Długo pozostaje płynny, a po krystalizacji staje się kremowy o słomkowym kolorze. Jest bardzo delikatny i ma wyczuwalny słodko-kwiatowy smak i aromat przywodzący na myśl zapach kwiatów akacji.

1 łyżka (21 gramów) miodu akacjowego dostarcza ok. 60 kalorii i 17 gramów cukru – podobnie jak miód wielokwiatowy. Składa się on więc głównie z cukrów (glukoza, sacharoza i fruktoza), zawiera niewielkie ilości kilku witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C i magnez. Za to jest bogaty we flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym.

Miód akacjowy ma cenne dla zdrowia właściwości:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • kojące i uspokajające,
  • wzmacniające,
  • wspomagające trawienie,
  • przeciwwrzodowe i regenerujące błonę śluzową,
  • odżywcze,
  • rozkurczowe.
Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Mówi się, że pieniądze nie rosną na drzewie. To prawda, ale jeśli chcesz je zaoszczędzić to właśnie na drzewie znajdziesz darmowy lek i kosmetyk w jednym. Usprawni trawienie, złagodzi ból stawów i obj...

Monika Góralska
Monika Góralska

Na co dobry jest miód akacjowy?

Miód akacjowy ze względu na wysoką zawartość flawonoidów działających antyoksydacyjnie zwalcza wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek i przyspieszają procesy starzenia. Miód ten zwalcza stres oksydacyjny i dzięki temu wspomaga pracę serca, mózgu i całego organizmu. Chroni więc przed chorobami serca i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Wspomaga także trawienie, regeneruje jelita i żołądek, pomaga zwalczyć wrzody żołądka i stany zapalne układu trawiennego.

Zawiera on także beta-karoten, który również działa przeciwutleniająco i dodatkowo wpływa korzystnie na kondycję oraz koloryt skóry. Wspomaga też pracę układu nerwowego i mózgu. Jego właściwości antybakteryjne sprawiają, że skutecznie zwalcza on objawy infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz wzmacnia odporność. Badania wykazały, że jest on naturalnym antybiotykiem, który zabija nawet bakterie oporne na działanie leków.

Właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i odżywcze sprawiają, że miód akacjowy przyspiesza gojenie się ran i zapobiega ich zanieczyszczeniu przez bakterie, które mogłoby doprowadzić do infekcji. Podobnie działa w przypadku trądziku. Likwiduje stan zapalny, przyspiesza gojenie i zapobiega namnażaniu się bakterii odpowiedzialnych za pojawianie się kolejnych wykwitów na skórze. Można nim też smarować suche i popękane usta. Nawilży je, zregeneruje i doda blasku niczym błyszczyk do ust.

Na dnę moczanową, nadciśnienie i zgagę. Nie musisz czekać do wakacji, zrób ją teraz

Na dnę moczanową, nadciśnienie i zgagę. Nie musisz czekać do wakacji, zrób ją teraz

Chociaż nazywamy ją akacją wcale nią nie jest. W dodatku jest rośliną trującą, a jedynie jej kwiaty nie są toksyczne, a nawet mają właściwości lecznicze. Wykorzystaj je więc do przygotowania smacznej ...

Monika Góralska
Monika Góralska

Kto nie powinien jeść miodu akacjowego?

Miód akacjowy jest bezpieczny do spożycia dla większości osób. Natomiast przeciwwskazany jest w przypadku:

  • niemowląt – dzieciom poniżej 1. roku życia nie powinny podawać się żadnego miodu ze względu na ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym,
  • osoby chore na cukrzycę – każdy miód, również akacjowy zawiera duże ilości cukru, dlatego może podwyższać poziom cukru we krwi. Diabetycy przed spożyciem go powinni poradzić się lekarza,
  • alergicy uczuleni na miód lub jad pszczoły – u tych osób może wystąpić reakcja alergiczna po zjedzeniu miodu, a także po zewnętrznym zastosowaniu go na skórę,
  • osoby z nadwagą i otyłością – ze względu na wysoką zawartość cukru i kaloryczność miodu, w tym również akacjowego, może on przyczyniać się do tycia i zwiększać poziom glukozy we krwi.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pol
A gotuje obiady?
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia