Spis treści
Miód akacjowy i jego właściwości
Miód akacjowy powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia), inaczej grochodrzewu lub robinii białej, która potocznie nazywana jest akacją. Choć drzewo to pochodzi z Ameryki Północnej to jednak występuje powszechnie w całej Europie, w tym w Polsce, a także praktycznie na wszystkich kontynentach.
Miód akacjowy w postaci płynnej ma jasnożółtą niemal przezroczystą barwę. Długo pozostaje płynny, a po krystalizacji staje się kremowy o słomkowym kolorze. Jest bardzo delikatny i ma wyczuwalny słodko-kwiatowy smak i aromat przywodzący na myśl zapach kwiatów akacji.
1 łyżka (21 gramów) miodu akacjowego dostarcza ok. 60 kalorii i 17 gramów cukru – podobnie jak miód wielokwiatowy. Składa się on więc głównie z cukrów (glukoza, sacharoza i fruktoza), zawiera niewielkie ilości kilku witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C i magnez. Za to jest bogaty we flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym.
Miód akacjowy ma cenne dla zdrowia właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- antybakteryjne,
- kojące i uspokajające,
- wzmacniające,
- wspomagające trawienie,
- przeciwwrzodowe i regenerujące błonę śluzową,
- odżywcze,
- rozkurczowe.
Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk
Mówi się, że pieniądze nie rosną na drzewie. To prawda, ale jeśli chcesz je zaoszczędzić to właśnie na drzewie znajdziesz darmowy lek i kosmetyk w jednym. Usprawni trawienie, złagodzi ból stawów i obj...
Na co dobry jest miód akacjowy?
Miód akacjowy ze względu na wysoką zawartość flawonoidów działających antyoksydacyjnie zwalcza wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek i przyspieszają procesy starzenia. Miód ten zwalcza stres oksydacyjny i dzięki temu wspomaga pracę serca, mózgu i całego organizmu. Chroni więc przed chorobami serca i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Wspomaga także trawienie, regeneruje jelita i żołądek, pomaga zwalczyć wrzody żołądka i stany zapalne układu trawiennego.
Zawiera on także beta-karoten, który również działa przeciwutleniająco i dodatkowo wpływa korzystnie na kondycję oraz koloryt skóry. Wspomaga też pracę układu nerwowego i mózgu. Jego właściwości antybakteryjne sprawiają, że skutecznie zwalcza on objawy infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz wzmacnia odporność. Badania wykazały, że jest on naturalnym antybiotykiem, który zabija nawet bakterie oporne na działanie leków.
Właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i odżywcze sprawiają, że miód akacjowy przyspiesza gojenie się ran i zapobiega ich zanieczyszczeniu przez bakterie, które mogłoby doprowadzić do infekcji. Podobnie działa w przypadku trądziku. Likwiduje stan zapalny, przyspiesza gojenie i zapobiega namnażaniu się bakterii odpowiedzialnych za pojawianie się kolejnych wykwitów na skórze. Można nim też smarować suche i popękane usta. Nawilży je, zregeneruje i doda blasku niczym błyszczyk do ust.
Na dnę moczanową, nadciśnienie i zgagę. Nie musisz czekać do wakacji, zrób ją teraz
Chociaż nazywamy ją akacją wcale nią nie jest. W dodatku jest rośliną trującą, a jedynie jej kwiaty nie są toksyczne, a nawet mają właściwości lecznicze. Wykorzystaj je więc do przygotowania smacznej ...
Kto nie powinien jeść miodu akacjowego?
Miód akacjowy jest bezpieczny do spożycia dla większości osób. Natomiast przeciwwskazany jest w przypadku:
- niemowląt – dzieciom poniżej 1. roku życia nie powinny podawać się żadnego miodu ze względu na ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym,
- osoby chore na cukrzycę – każdy miód, również akacjowy zawiera duże ilości cukru, dlatego może podwyższać poziom cukru we krwi. Diabetycy przed spożyciem go powinni poradzić się lekarza,
- alergicy uczuleni na miód lub jad pszczoły – u tych osób może wystąpić reakcja alergiczna po zjedzeniu miodu, a także po zewnętrznym zastosowaniu go na skórę,
- osoby z nadwagą i otyłością – ze względu na wysoką zawartość cukru i kaloryczność miodu, w tym również akacjowego, może on przyczyniać się do tycia i zwiększać poziom glukozy we krwi.
Źródło: Acacia Honey: Nutrition, Benefits, and Downsides Healthline.com