Spis treści
Twój partner chrapie? To może być bezdech senny
Najczęstszą przyczyną chrapania jest obturacyjny bezdech senny (OBS), czyli chwilowe zatrzymywanie oddychania podczas snu. Osoby z OBS często głośno chrapią, przestają i zaczynają oddychać, a także budzą się, dysząc, parskając lub dławiąc się. Na bezdech senny cierpią głównie osoby z otyłością, a także palące papierosy, pijące alkohol oraz śpiące na plecach. Na bezdech senny w Polsce może chorować ok. 2,5 mln osób, a na świecie nawet 1 miliard, jednak większość z nich nawet o tym nie wie i nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia lub ją bagatelizuje.
Ciągłe przerwy w oddychaniu powodują bowiem spadek poziomu tlenu (niedotlenienie) i gorszą jakość snu, co skutkuje odczuwaniem zmęczenia nawet tuż po wstaniu z łóżka, problemy z koncentracją, wahania nastroju, rozdrażnienie i bóle głowy w ciągu dnia. Bezdech senny może także przyczynić się do wystąpienia chorób przewlekłych zagrażających życiu takich jak nadciśnienie, cukrzyca typu 2, depresja, choroby serca, udar mózgu i zawał serca.
Czytaj też: Robisz to w samolocie? Ten błąd może kosztować cię życie
W leczeniu chrapania i bezdechu sennego istotne jest zmniejszenie masy ciała poprzez zmiany w stylu życia, a głównie modyfikację diety. Naukowcy z Australii postanowili sprawdzić wpływ różnych rodzajów diety na ryzyko występowania bezdechu sennego i doszli do ciekawych wniosków. Wyniki swoich badań opublikowali w ERJ Open Research.
Właściwa dieta lekiem na chrapanie
Naukowcy przeanalizowali dane od 14 210 osób, które wzięły udział w amerykańskim badaniu National Health and Nutrition Examination Survey (Narodowe Badanie Zdrowia i Żywienia). Notowali oni swoją całodobową dietę. Wszyscy uczestnicy byli obciążeni średnim lub wysokim ryzykiem bezdechu sennego. Stosowali oni:
- zdrową dietę roślinną (wegetariańską) – w tym produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, herbatę i kawę,
- niezdrową dietę roślinną – obejmującą rafinowane zboża, ziemniaki, napoje słodzone cukrem, słodycze, desery i słone przekąski,
- dietę bogatą w żywność pochodzenia zwierzęcego – w tym tłuszcze zwierzęce, nabiał, jaja, ryby, owoce morza i mięso.
Wyniki pokazały, że osoby stosujące zdrową dietę roślinną były o 19 proc. mniej narażone na wystąpienie obturacyjnego bezdechu sennego w porównaniu z osobami stosującymi dwa pozostałe rodzaje diet.
Jednak osoby stosujące niezdrową dietę roślinną były o 22 proc. bardziej narażone na ryzyko OBS w porównaniu z osobami na zdrowej diecie roślinnej.
– Możliwe, że zdrowa dieta roślinna zmniejsza stany zapalne i otyłość – kluczowe czynniki ryzyka obturacyjnego bezdechu sennego. Diety bogate w składniki przeciwzapalne i przeciwutleniacze, a ubogie w szkodliwe elementy diety, mogą wpływać na masę tłuszczową, stany zapalne, a nawet napięcie mięśni, a wszystkie te czynniki są istotne dla ryzyka bezdechu sennego. Wyniki te podkreślają znaczenie jakości naszej diety w zarządzaniu ryzykiem obturacyjnego bezdechu sennego – powiedział główny autor badania dr Yohannes Melaku z Flinders University w Adelaide (Australia).
Co ciekawe, badacze odkryli też różnice dotyczące płci. Dieta roślinna miała większy wpływ na zmniejszenie ryzyka bezdechu u mężczyzn, podczas gdy niezdrowa dieta roślinna zwiększała to ryzyko bardziej u kobiet niż u mężczyzn.
– Wyniki te podkreślają znaczenie jakości naszej diety w zarządzaniu ryzykiem OBS. Należy zwrócić uwagę na te różnice między płciami, ponieważ podkreślają one potrzebę spersonalizowanych interwencji dietetycznych u osób z obturacyjnym bezdechem sennym – podkreślił dr Yohannes Melaku.
Zmiana sposobu odżywiania może zmniejszyć ryzyko bezdechu sennego. Dzięki temu pozbędziesz się chrapania, zmęczenia i niewyspania, a także zmniejszysz ryzyko rozwoju groźnych chorób. Zmiana diety na roślinną pomoże ci też zrzucić zbędne kilogramy, a zmniejszenie masy ciała będzie korzystne dla twojego ogólnego zdrowia.
– Modyfikacja naszej diety może być korzystna w leczeniu obturacyjnego bezdechu sennego lub zapobieganiu mu. Włączenie do naszej diety szerokiej gamy warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych przy jednoczesnej minimalizacji niezdrowej żywności i słodkich napojów może znacznie poprawić nasz ogólny stan zdrowia – powiedziała prof. Sophia Schiza z Uniwersytetu na Krecie nie zaangażowana w badania.
Źródło: Plant-based and vegetarian diets are associated with reduced obstructive sleep apnoea risk ERJ Open Research