Parówki to prosty sposób na proste śniadanie, kolacje czy przekąskę. Jednak czy są wartościowe?
Parówki są nieodłącznym elementem śniadań, kolacji, ale również przekąsek na polskich stołach. Ich fanami są nie tylko dzieci, ale również dorośli, ponieważ danie to jest proste i szybkie w przygotowaniu, a same parówki można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekąska ta posiada wiele zalet, głównie ze względu za możliwość zaoszczędzenia czasu, ale również na walory smakowe. Niestety parówki nie są zbyt wartościowym posiłkiem. Dlaczego? Sprawdź!
To producenci dodają do składu parówek. Uważaj i nie dawaj ich dzieciom!
Na początku warto wczytać się w skład parówek danej marki. Zasada jest prosta - im mniej składników na liście, tym lepiej. Dlatego produktów z dużą liczbą składników, nie ważne jakiej kategorii, powinniśmy unikać jak ognia! Producenci, aby przedłużyć przydatność spożycia parówek, dodają do nich masę chemii. Pozwala to również na zaoszczędzenie pieniędzy. Przetworzone składniki szkodzą zdrowiu nie tylko dzieci, ale również osób dorosłych, dlatego warto przestudiować i zapoznać się z najbardziej toksycznymi czynnikami, które można znaleźć w składzie tych produktów.
Do najczęściej używanych dodatków i wypełniaczy, które są bardzo szkodliwe zaliczamy między innymi:
- mięso oddzielone mechanicznie (skóra, kości, tłuszcz)
- fosforany
- glutaminian sodu
- wzmacniacze smaku
Nie są to nie wszystkie szkodliwe substancje, które producenci dodają do parówek. Sprawdź, których parówek unikać!
Polska walczy z powodzią. Premier zapowiada pomoc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?