Większość z nas lubi czytać książki – w ankiecie CBOS zadeklarowało to w sierpniu 2021 roku aż 62 procent osób – a dokładniej 72 proc. kobiet i 50 proc. mężczyzn. Pomimo tego co trzecia osoba nie sięgnęła w ciągu minionych 12 miesięcy po żadną lekturę. Warto więc to zmieniać!
Książki w formie papierowej coraz częściej ustępują miejsca wygodnym e-bookom na czytniki druku i wymagające tylko słuchania audiobooki. Lektury w formie elektronicznej to przy tym tańsza opcja, zwłaszcza w abonamencie do jednego z serwisów oferująceych e-książki.
Wciąż pozostaje jednak grono osób, które lubi wziąć w rękę tradycyjnie wydaną książkę i móc czytać ją w każdej chwili bez korzystania z elektronicznych urządzeń. To szczególnie przydatne w przypadku poradników i innych pozycji, których nie pochłaniamy „jednym tchem”. Ulubione tomy można też postawić w domowej biblioteczce, a na pewno łatwiej wręczyć jako upominek.
Książka na prezent to przy tym pomysł na podarunek pod choinkę, z którego chce skorzystać co trzeci badany w aktualnym sondażu przeprowadzonym przez UCE Research i Grupę Blix, przeznaczając przy tym w sumie 50-100 zł na każdą z obdarowywanych osób. To dobry pomysł, warto jednak poświęcić chwilę na zastanowienie się nad wyborem i postawić na temat, który naprawdę ma szansę zainteresować daną osobę.
W okresie noworocznym chętnie też kupujemy książki dla siebie, chcąc sprawić sobie przyjemność czy zainspirować do zmian, również tych wiążących się ze sporymi życiowymi wyzwaniami. Warto wtedy skorzystać z pomocy fachowego poradnika lub przekonującej historii, która pomoże dokonać transformacji poprawiających nasz stan fizyczny i psychiczny.
Polecamy 10 ciekawych, ważnych i przydatnych książek, które pomogą żyć lepiej!
„Ty też to masz!” Elżbieta Krokosz
Praca z pasją? Zarządzanie talentem? Jeśli są to dla ciebie tylko puste słowa i abstrakcyjne teorie, posłuchaj, co mówi o nich coach, która od ponad 20 doradza w Polsce i za granicą, a także prowadzi prestiżowe wykłady. W tej książce powie, jak pracować z entuzjazmem. Dlaczego to tak ważne? Bo ponad połowę życia spędzamy właśnie w pracy, a tylko 13 procent osób czerpie z niej radość i satysfakcję!
„Stajemy się więźniami naszych „złotych klatek” – dobrej płacy, stabilnej pracy, umowy na czas nieokreślony.” Rezygnujemy ze spełnienia i pełni szczęścia, myśląc, że tej życiowej drogi nie da się już zmienić. Tymczasem się da i nie tylko warto to zrobić, ale wręcz trzeba. Na samym początku autorka szukała takiej nowej drogi dla siebie, ale po drodze odkryła cały proces, który pomógł w zmianach tysiącom osób w różnych krajach. Teraz odkryć może ją także czytelnik, którego przez cały proces przeprowadzi plan ćwiczeń i zadań, które są drogowskazami w tej wielkiej podróży. (Helion)
„Emocje na talerzu” Elżbieta Lange
Dlaczego jemy nie tyle i nie to, co powinniśmy? Dlaczego jedzenie jest dla nas źródłem problemów, a nie odżywczych składników? Odpowiedzi szukać należy w sferze emocjonalnej i tym, że potrzebą biologiczną w postaci głodu kryje się wiele psychologicznych znaczeń, których uczymy się już od dzieciństwa.
Autorka książki, która jest psychoterapeutką i psychodietetykiem, opisuje ważne związki psychiki z odżywianiem się. Opowiada o tym, czym jest głód emocjonalny, jak identyfikować emocje i rozumieć informacje, które za nimi stoją. Wszystko po to, by móc podejmować właściwe decyzje, prowadzące do odbudowania zdrowej relacji z jedzeniem. (Słowne)
„Jak zmieniać” Katy Milkman
Jak żyć lepiej? Czy w ogóle można łatwo odpowiedzieć na to pytanie? Robi to mówczyni i wykładowczyni specjalizująca się w naukach behawioralnych, czyli dotyczących zachowań. Dzięki temu pomoże zrozumieć motywy swojego postępowania, znaleźć inspirację do zmian i umożliwić samemu sobie realizację celów. Autorka nie porywa się jednak zmienianie ludzkiej natury, ale podaje sprawdzone patenty na to, jak ją przechytrzyć. Jej strategie identyfikowania i pokonywania przeszkód czerpią przy tym z najnowszych badań naukowych.
Żeby jednak nie było nudno, znane nam problemy takie jak lenistwo, zapominalstwo, prokrastynacja czy brak pewności siebie przedstawia w postaci wciągających, prawdziwych i pouczających historii. Warto dać się wciągnąć, a przy tym wreszcie zrozumieć, jak dokonywać realnych zmian – z pewnością w drodze do większego celu! (Insignis)
„Jedz jak geniusz” Max Lugavere
Zdrowa dieta jest korzystna nie tylko dla mózgu, ale wpływ jedzenia na nasz układ nerwowy jesteśmy w stanie wyraźnie odczuć. Jeśli na co dzień borykamy się z niskim poziomem energii, złym nastrojem, problemami z koncentracją czy bólami głowy, dieta filozofia proponowana przez autora książki pomoże nam rozwiązać te problemy, a także inne, jak nadmiar tkanki tłuszczowej czy zaburzenia metaboliczne.
Dieta Maxa, który jest m.in. dziennikarzem naukowym powstała dla jego mamy chorej na Alzheimera. Z czasem wprowadzane w życie zalecenia z najnowszych badań stał się stałym elementem jego menu, które zaczęło przynosić zadziwiające efekty dla ciała. Tak właśnie zrodził się system żywienia wspierający mózg i książka pełna fachowej wiedzy podanej w przystępny sposób. To jednak przede wszystkim skarbnica praktycznych zaleceń i rad, które warto przyswoić w całości. (Kompania Mediowa)
„Projekt odporność” Karolina i Maciej Szaciłło
Odporność to jedno z najważniejszych słów minionego roku – od niej zależą nasze plany, a także życie, co pokazuje nieustająca pandemia COVID-19. Wciąż niedocenianym elementem ochrony przed infekcjami jest tymczasem odpowiednia dieta. O tym, jak zadbać o menu wspierające układ immunologiczny, przeczytasz w książce pełnej apetycznych i łatwych przepisów kulinarnych. W ten sposób najłatwiej polubisz zdrowotne przeboje i zobaczysz, jak samodzielnie komponować dobre posiłki z podziałem na wszystkie pory roku.
Ta książka nie koncentruje się jednak na dietetyce, tylko ajurwedzie, psychologii i… mikrobiologii. Jako starożytna, a wręcz najstarsza nauka o zdrowiu jest bowiem holistycznym i pełnym prawdy podejściem do człowieka – a więc także związków umysłu z ciałem, które współczesna nauka bada m.in. jako wpływ stresu na mikroflorę jelitową. Warto dowiedzieć się, co na temat odporności mówi konsultant ajurwedyjski i jakie doradza jedzenie, a także poznać techniki oddechowe i sposoby na stres. Postaw na całościowe podejście do organizmu! (Słowne)
„Na zdrowie! Jak trzeźwiałam w kulturze picia” Holly Whitaker
Kobiece uzależnienie od alkoholu to często skrywany sekret i piekło, z którego trudno się wyrwać w świecie, gdzie trunek jest nieodłączną częścią codziennego życia. Nie trzeba się przy tym upijać, by narażać organizm na negatywne oddziaływanie toksyn, które powstają przy metabolizowaniu alkoholu – to jeden z najlepiej poznanych czynników rakotwórczych.
Niestety, do zerwania z alkoholem i uzależnieniami w ogóle skłaniają nas dopiero problemy zdrowotne – u autorki książki, szanowanej kobiety sukcesu, było to zdiagnozowanie u siebie osobowości typu border line, przy której bezwzględnie zakazane jest picie. Choć później rozpoznanie to okazało się na szczęście błędne, pomogło jej rozpocząć trudna drogę do trzeźwości. Dlaczego trudną? Bo „oskarżają ludzi, a nie substancje uzależniające”, jak brzmi tytuł jednego rozdziałów, podczas gdy inne opowiadają o silnym niezakorzenieniu picia we współczesnej kulturze, mechanizmach związanych z przemysłem alkoholowym i tytoniowym czy społecznych aspektach związanych z alkoholem. Przede wszystkim jest to jednak historia sukcesu. Te ponad 350 stron jest jak terapia, która jeśli nie pomoże wyjść z nałogu, to chociaż zapoczątkuje zmiany zmierzające do podjęcia problemu. (Kompania Mediowa)
„Naturalnie i ziołowo” Agnieszka Cegielska
Znana i lubiana promotorka zdrowego stylu życia zachęca do sięgania po zioła i przyprawy, które mają szczególnie cenne właściwości na tle innych produktów roślinnych. Warto pamiętać, że swój aromat zawdzięczają olejkom zapachowym, które wpływają na mózg, a przez to nasz nastrój, poziom energii i stan emocjonalny, a także bardziej prozaiczne kwestie, jak trawienie posiłków.
W książce znajdziesz pomysły na poranne nawadnianie i oczyszczanie, energetyczne śniadania, naturalne przekąski, zupy ze skarbami natury, obiady ziołami pachnące, słodkości i wyciszające napary na wieczór – w sumie 60 przepisów inspirowanych ajurwedą, które zawierają nawet opcję wegańską. A wśród nich takie pyszności, jak hummus z dyni z kolendrą i orzeszkami pinii, krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią, muffiny z cukinii z tymiankiem i rozmarynem czy ciasteczka lawendowo-owsiane. (Słowne)