Spis treści
Gorgonzola wycofana z popularnej sieci supermarketów
Niemiecki portal lebensmittelwarnung.de podaje, że ser gorgonzola został wycofany ze sklepów sieci Kaufland, o czym poinformował producent V.I.P. Vertrieb italienischer Food Produkte GmbH. Chodzi o ser K-Favourites Gorgonzola DOP mild, czyli łagodną wersję włoskiego specjału. W produkcie zostały wykryte bakterie listerii (Listeria Monocytogenes).
– Ze względu na możliwe zagrożenie dla zdrowia firma V.I.P. Vertrieb italienischer Food Produkte GmbH pilnie odradza spożywanie produktu – ostrzega lebensmittelwarnung.de.
Produkt zanieczyszczony bakteriami był sprzedawany w Kauflandzie w kilku krajach związkowych w Niemczech:
- Badenii-Wirtembergii,
- Bawarii,
- Hesji,
- Nadrenii Północnej-Westfalii,
- Nadrenii-Palatynacie,
- Saarze.
Wycofana partia gorgonzoli. Kod GTIN, data ważności i inne dane
Gorgonzola, która została wycofana ze sklepów sieci Kaufland, to ser K-Favourites Gorgonzola DOP łagodna. Jej numer GTIN to 4337185458781, a data przydatności do spożycia to 10 kwietnia 2023 roku.
Informacje o wycofanej gorgonzoli:
Produkt: K-Favourites Gorgonzola DOP łagodna
Waga produktu: 200g
Numer GTIN: 4337185458781
Data przydatności do spożycia: 10.04.2023
Dostawca: V.I.P. Vertrieb italienischer Food Produkte GmbH
Kaufland w ramach środków ostrożności natychmiast wycofał ze sprzedaży produkt zanieczyszczony bakteriami listerii. Osoby, które go kupiły, mogą go zwrócić we wszystkich sklepach Kaufland na terenie Niemiec. Pieniądze za zakup zostaną zwrócone, nawet bez okazania paragonu.
Bakterie listerii w gorgonzoli są niebezpieczne dla dzieci, kobiet w ciąży, osób po operacjach, chorych na raka i AIDS. Co to jest listerioza?
Listeria Monocytogenes to gatunek względnie beztlenowej, wewnątrzkomórkowo żyjącej bakterii. Jej nazwa pochodzi od nazwiska Josepha Listera, angielskiego pioniera chirurgii sterylnej. Pałeczki L. monocytogenes występują w:
- wodzie,
- ściekach,
- glebie,
- kiszonkach,
- gnijących roślinach,
- produktach spożywczych.
Można je znaleźć także u zwierząt – zarówno żyjących dziko, jak i hodowlanych.
Jaka żywność może być skażona bakteriami listerii? Mogą to być:
- niepasteryzowane produkty mleczne (sery, mleko, lody),
- surowe, gotowane i mrożone mięso i drób,
- surowe i wędzone ryby,
- surowe warzywa i owoce.
Bakterie listerii mogą wywoływać biegunki, wymioty, nudności oraz objawy podobne do infekcji grypowych. Są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, małych dzieci oraz dla osób z obniżoną odpornością. Jeżeli wystąpi u nas którykolwiek z powyższych objawów, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Listerioza to choroba zakaźna wywoływana przez bakterie Listeria Monocytogenes. Występuje u ludzi i zwierząt. U zdrowych osób jest zazwyczaj niegroźna, a często prawie niezauważalna. W przypadku spożycia szczególnie dużej ilości patogenów może wystąpić gorączka i biegunka. Małe dzieci lub osoby z osłabioną obroną immunologiczną, np. osoby, które niedawno przeszły operację, diabetycy, chorzy na AIDS lub raka mogą poważnie zachorować.
Warto podkreślić, choroba może wystąpić nawet do ośmiu tygodni po spożyciu bakterii. Listeria może wywołać posocznicę ("zatrucie krwi") lub zapalenie opon mózgowych, które można leczyć antybiotykami, ale i tak w 30 proc. przypadków prowadzi do śmierci.
Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży i nienarodzonego dziecka. Może dojść do przedwczesnego porodu, ciężkiego uszkodzenia, a nawet śmierci płodu. Kobieta w ciąży często nawet nie zauważa, że jest chora.