HIT DNIAUkisiłam czosnek w miodzie i wstałam z łóżka. Tajna broń na przeziębienie
Przepis na ten naturalny specyfik znalazłam w internecie. Przygotowując go, byłam świeżo po przeziębieniu. Nie wiedziałam, że już za trzy tygodnie pomoże mi...
Zaparz i pij, jeśli chcesz obniżyć ciśnienie. Te herbaty to idealny wybór dla nadciśnieniowców
Wysokie ciśnienie krwi to problem, który dotyka coraz więcej osób na całym świecie. Na szczęście nie tylko leki, ale także naturalne metody mogą wspierać jego...
W sierpniu padł historyczny rekord. Sprawdź, które warzywo królowało na polskich stołach
Latem 2025 roku Polacy jedli więcej warzyw i w większym wyborze niż kiedykolwiek wcześniej. W sierpniu padły rekordy spożycia wszystkich najpopularniejszych...
Ta zupa to płynne złoto! Wzmocni stawy, poprawi trawienie i odmłodzi ciało
Rosół kolagenowy, znany i ceniony od pokoleń, obecnie zaczyna być znowu popularny. Ten wyjątkowy bulion z kości, bogaty w cenne składniki odżywcze, to nie tylko...
Ból nie mija? Może brakować ci tych 6 witamin i składników mineralnych
Jeśli od dłuższego czasu zmagasz się z bólem, a jego przyczyna pozostaje zagadką, najnowsze badania dają nadzieję. Okazuje się, że przewlekły czy często...
Jedz to, a będziesz wyglądać lepiej po 50. Dietetyczka poleca 7 produktów dla zgrabnej sylwetki
Z wiekiem twoje ciało się zmienia. Po pięćdziesiątce nie jest już tak łatwo utrzymać szczupłą sylwetkę, a tym bardziej się odchudzać. Dlatego zadbaj o zdrową...
Cukrzyca i nadwaga zamiast dawki energii. Tak może się skończyć picie porannej kawy
Wiele osób zaczyna dzień od filiżanki kawy — ale czy ta rutyna nie przynosi więcej szkody niż pożytku? Kawa przed śniadaniem, a już tym bardziej zamiast...
ROZMOWAPolacy unikają śniadań. To błąd! Dietetyk wymienia negatywne skutki pomijania pierwszego posiłku
Śniadanie to nie tylko tradycja. To klucz do zdrowia i sprawności intelektualnej. Mimo to wielu Polaków codziennie rezygnuje z porannego posiłku, tłumacząc się...
Jakie grzyby na przetwory? Te gatunki możesz suszyć, mrozić, marynować i kisić. Zobacz przepisy
Nie ma to jak własne przetwory z grzybów. Wiele gatunków możesz suszyć, mrozić, marynować czy kisić, ale nie każdy jest do tego równie dobry. Zobacz, jakimi...
Polacy coraz rzadziej jedzą schabowe? Aż 46 proc. stara się ograniczyć jedzenia mięsa!
Coraz więcej Polaków rezygnuje ze schabowego na rzecz roślinnych alternatyw. W ciągu ostatnich dwóch lat spożycie produktów roślinnych w Polsce wzrosło o jedną...
Słońce w tabletce. Kiedy zacząć brać witaminę D, by działała?
Wiele z nas zapomina o niej latem, a dopiero, gdy nadchodzą jesienne chłody zastanawia się kiedy zacząć brać witaminę D. Jesienią jest ona szczególnie...
Ten sok odmładza. To naturalny eliksir na nadciśnienie, odporność i odchudzanie. Zrobisz go teraz
Ciemne winogrona to owoce, które na przełomie września i października dojrzewają w wielu polskich ogrodach. To idealny surowiec na pyszny sok winogronowy. Jest...
Późne śniadania i kolacje skracają życie. Kiedy najlepiej je jeść?
Długowieczność to nie tylko kwestia genów czy zaawansowanej medycyny, ale w dużej mierze stylu życia. Podczas gdy znaczenie zbilansowanej diety, aktywności...
Grzyb, który działa jak antydepresant i leczy mózg. Ma supermoce, które chronią przed demencją i depresją
Z wyglądu mało przypomina grzyba. Nazywana lwią grzywą soplówka jeżowata jest dobrze znana w medycynie chińskiej, ale rośnie też w polskich lasach. Z uwagi na...
Zmęczony, osłabiony i łapiesz infekcje? Na progu jesieni każdy powinien sięgnąć po ten suplement
Niezależnie od tego, czy chcesz wzmocnić swoją odporność przed sezonem przeziębień, martwisz się o starzenie się kości, czy po prostu potrzebujesz...
Dlaczego kukurydza jest widoczna w kupie? Zaskakująca prawda o trawieniu
Dlaczego kukurydza często pojawia się w stolcu w prawie niezmienionej formie? Czy resztki kukurydzy w kale są normalne? Sprawdzamy, co się dzieje z kukurydzą w...
Przyrządzasz tak kurki? Niszczysz ich właściwości. Leśnicy wyjaśniają jak przygotować je prawidłowo
Kurki, czyli pieprzniki jadalne, to grzyby znane i bardzo lubiane przez większość z nas. Najczęściej jemy je w postaci smażonej lub gotowanej, a także w sosach,...
Zdrowe serce zaczyna się od talerza. Te produkty pomogą ci utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
To, co ląduje na naszym talerzu, może odgrywać istotną rolę w zapobieganiu groźnym następstwom nadciśnienia tętniczego, choroby, która przez lata nie daje...
Czy masz wystarczająco dużo „witaminy słońca”? Zbadaj się, zanim sięgniesz po suplement z witaminą D
Lato się kończy, coraz mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, a dni są coraz krótsze i mniej słoneczne. Mniej słońca to mniej witaminy D w naszym...
O TYM SIĘ MÓWIMatcha dla każdego? Hit czy kolejny kit - oceniają łodzianie.
Matcha - prawie każdy młody człowiek o niej słyszał i choć raz w życiu spróbował. Czy napój, wokół którego narosło wiele mitów, faktycznie jest warty uwagi? O...
Na dobry wzrok i jelita. Dlaczego warto jeść kukurydzę? Korzyści jest mnóstwo
W sezonie na kukurydzę lubimy pogryzać ziarna z ugotowanej kolby lub grillować w całości i jeść z dodatkami. Cenne właściwości kukurydzy sprawiają, że warto...
Bardziej skuteczne? Nowe formy witaminy D i żelaza już we wrześniu
Już 11 września na rynku pojawią się nowe formy witaminy D i żelaza. Zmiany te są wynikiem nowelizacji polskich przepisów dotyczących suplementów diety. Dzięki...






























