Co jeść na chory żołądek i jelita? Dieta lekkostrawna na zaburzenia pokarmowe. Zobacz jadłospis i polecane produkty

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Ten jadłospis stosuje się przy wielu zaburzeniach pokarmowych, od zwykłej niestrawności i przejedzenia, poprzez grypę żołądkową, operacje, kamienie żółciowe i wrażliwe jelito, po choroby trzustki i wątroby. Dieta lekkostrawna ma różne wersje, jednak zasady są wspólne. Co jeść na diecie lekkostrawnej, a czego nie? Zobacz zalecenia i przykładowe jadłospisy.

Z artykułu dowiesz się:

Jaka to jest dieta łatwostrawna?

Dieta lekkostrawna, inaczej łatwostrawna, to modyfikacja żywienia podstawowego, polegająca na wykluczeniu produktów i dań trudnostrawnych. Jej zadaniem jest odciążyć układ pokarmowy, zapewniając jednocześnie odpowiednią ilość energii i wszystkich niezbędnych związków odżywczych.

Widok na talerz od góry: gotowany biały ryż, groszek i marchewka
Biały ryż i gotowane warzywa to tylko jedna z wielu opcji na diecie lekkostrawnej. Posiłki nie muszą być jednak nudne. Sprawdź w galerii. freepik

Dieta łatwostrawna to menu oszczędzające przewód pokarmowy lub jego część w przypadku zaburzeń jego funkcjonowania. Odpowiedni dobór produktów i sposobów przygotowania posiłków ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, wpływając na poprawę stanu odżywienia i zdrowia chorego.

Korzystne działanie diety lekkostrawnej wiąże się m.in. z wyeliminowaniem ciężkostrawnych produktów i dań, które długo zalegają w żołądku – m.in. obfitujących w tłuszcz, błonnik pokarmowy i związki gazotwórcze, a także tych podrażniających układ trawienia, takich jak ocet czy ostre przyprawy.

Czytaj też: Te zioła są prawie zapomniane, choć wspaniale smakują i usprawniają trawienie

Skład podstawowej diety lekkostrawnej powinien być dobrany w taki sposób, by w przypadku osoby dorosłej dostarczała:

  • ok. 12 proc. energii z białka – ok. 1 g/kg należnej masy ciała lub ok. 65-90 g dziennie,
  • maks. 30 proc. energii z tłuszczów dobrej jakości, pochodzących z roślin,
  • 50-65 proc. energii z węglowodanów,
  • 20-25 g błonnika dziennie, szczególnie tego rozpuszczalnego w wodzie.

Zobacz w galerii przykłady lekkostrawnych posiłków.

Podane ilości poszczególnych składników mogą się różnić w zależności od schorzenia, którego leczeniu towarzyszy dieta. W diecie lekkostrawnej ograniczeniu podlega m.in. zawartość błonnika, tłuszczu, sodu, związków pobudzających wydzielanie soku żołądkowego czy energii[. W każdym przypadku indywidualną dietę ustala lekarz.

Kiedy stosuje się dietę lekkostrawna? Wskazania przy chorobach

Jadłospis diety lekkostrawnej występuje w różnych wersjach, zależnych od ich przeznaczenia, np.:

  • dieta lekkostrawna podstawowa – m.in. w niestrawności, chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego (m.in. zespole jelita drażliwego), chorobach infekcyjnych z gorączką (m.in. koronawirusem SARS-CoV-2, czyli COVID-19, czy powodującym grypę żołądkową rotawirusem), a także przy unieruchomieniu;
  • dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika – m.in. w chorobach dróg żółciowych i trzustki;
  • dieta lekkostrawna bogatobiałkowa – m.in. w chorobach wątroby, stanach pooperacyjnych, nadczynności tarczycy, chemioterapii;
  • dieta lekkostrawna bogatobiałkowa z ograniczeniem tłuszczu – m.in. przy stłuszczeniu wątroby czy po resekcji żołądka;
  • dieta lekkostrawna bogatobiałkowa z ograniczeniem tłuszczu i błonnika – m.in. w zespołach upośledzonego trawienia i wchłaniania;
  • dieta lekkostrawna niskobiałkowa – m.in. w chorobach wątroby i nerek przebiegających z ich niewydolnością;
  • dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego – m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżyty żołądka i jelit, przepuklinie rozworu przełykowego;
  • dieta lekkostrawna o zmienionej konsystencji: papkowata – m.in. w chorobach jamy ustnej i przełyku, przy utrudnionym gryzieniu i przełykaniu, po niektórych zabiegach chirurgicznych i chorobach przebiegających z gorączką (według zaleceń lekarza).

Dieta lekkostrawna – co jeść? Produkty zalecane

Jadłospis diety łatwostrawnej w wersji podstawowej opiera się na następujących produktach spożywczych:
Produkty zbożowe:

  • czerstwe pieczywo jasne,
  • drobne kasze – manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna,
  • ryż biały,
  • drobne makarony pszenne.

Nabiał:

  • mleko (w razie tolerancji),
  • mleko zsiadłe,
  • jogurt,
  • kefir,
  • biały ser,
  • twarożki,
  • jaja gotowane.

Mięso i ryby:

  • chuda wołowina i cielęcina,
  • kurczak,
  • chude ryby: pstrąg, sola, leszcz, sandacz, morszczuk,
  • chude wędliny: polędwica, szynka wołowa i wieprzowa.

Tłuszcze:

  • masło,
  • słodka śmietanka,
  • oleje roślinne,
  • miękkie margaryny.

Warzywa gotowane:

  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • kalafior,
  • buraki,
  • dynia,
  • cukinia,
  • szpinak,
  • ziemniaki.

Warzywa surowe:

  • sałata,
  • cykoria,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • pomidor bez skórki,
  • marchew starta z jabłkiem.

Owoce – dojrzałe, bez skórek i pestek:

  • jabłka,
  • morele,
  • brzoskwinie,
  • pomarańcze,
  • banany,
  • inne.

Słodycze:

  • miód,
  • dżemy bez pestek,
  • przeciery owocowe.

Przyprawy:

  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • koperek,
  • kminek,
  • cynamon,
  • wanilia,
  • majeranek.

Warto przeczytać: Pomysły na smaczne lekkostrawne śniadanie, obiad i kolację

Dieta lekkostrawna – produkty limitowane

Na diecie lekkostrawnej należy ograniczyć spożycie tych produktów, które nie są dobrze tolerowane. Pewne z nich można jeść w małych ilościach, co jest kwestią indywidualną i często związaną z aktualnym stanem zdrowia, a więc podlegającą modyfikacji.

Ograniczeniom podlegają zwłaszcza związki błonnikowe, których dzienne spożycie nie powinno przekraczać ok. 24 g. Jak to zrobić, wciąż jedząc warzywa i owoce w ramach głównych posiłków? Poleca się:

  • młode warzywa o delikatnej strukturze, np. młoda marchew czy dynia,
  • dobrze dojrzałe owoce, jak np. banany,
  • usuwanie twardych i włóknistych części warzyw, np. skórki szparagów czy kalarepy,
  • gotowanie warzyw, które zmiękcza błonnik,
  • usuwanie skórek z warzyw, np. przez sparzenie i obranie pomidora,
  • usuwanie skórek z owoców, np. przez przecieranie przez sito,
  • usuwanie pestek z owoców, np. malin,
  • ścierania warzyw na tarce.

Produkty dozwolone w ograniczonej ilości (i tylko przy ich tolerancji) w podstawowej diecie lekkostrawnej to:

  • produkty zbożowe: pieczywo graham,
  • nabiał: sery żółte, jaja na twardo,
  • warzywa: ogórki kiszone bez skórki, młody zielony groszek,
  • owoce: truskawki, maliny, przecier lub sok z porzeczek,
  • słodycze: kakao, czekolada, cukierki,
  • przyprawy: majonez, chrzan.

Dieta lekkostrawna – dania i produkty zakazane

Dieta lekkostrawna wymaga wyeliminowania źle tolerowanych produktów, choć niektóre z wymiennych pokarmów mogą nie powodować przykrych objawów ze strony przewodu pokarmowego – ważna jest ciągła obserwacja samopoczucia.

Produkty niezalecane w ramach podstawowej diety lekkostrawnej to:
Produkty zbożowe:

  • bardzo świeże pieczywo żytnie,
  • grube kasze – pęczak, gryczana,
  • grube makarony.

Nabiał:

  • przetwory mleczne przekwaszone,
  • sery pleśniowe,
  • sery topione,
  • jaja smażone.

Mięso i ryby:

  • wieprzowina,
  • baranina,
  • kaczka,
  • gęś,
  • inne tłuste mięsa,
  • węgorz,
  • halibut,
  • węgorz,
  • pasztetowa,
  • mortadela,
  • kiełbasa,
  • inne tłuste wędliny,
  • wędzone przetwory mięsne i rybne,
  • konserwy mięsne i rybne.

Tłuszcze:

  • smalec,
  • łój,
  • słonina,
  • boczek,
  • twarda margaryna.

Warzywa:

  • kapusty,
  • papryka,
  • cebula,
  • por,
  • szczypiorek,
  • nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soczewica, bób itp.

Owoce:

  • suszone,
  • niedojrzałe,
  • orzechy.

Słodycze:

  • chałwa,
  • słodycze tłuste,
  • słodycze z orzechami.

Przyprawy:

  • ostre przyprawy, m.in. pieprz i pikantna papryka,
  • ocet,
  • musztarda.

Jakie to są potrawy lekkostrawne? Zalecane metody przygotowania

Wybór lekkostrawnych produktów to tylko pierwszy krok do przestrzegania zaleceń diety – równie ważny jest sposób ich obróbki kulinarnej (a potem sposób spożywania).

Wykluczeniu podlegają potrawy:

  • smażone,
  • odsmażane,
  • wędzone,
  • pieczone tradycyjnie,
  • zapiekane,
  • grillowane,
  • z dodatkiem octu,
  • z dodatkiem ostrych przypraw,
  • z dodatkiem zasmażek,
  • z dodatkiem warzyw kapustnych,
  • z dodatkiem warzyw cebulowych,
  • z dodatkiem nasion roślin strączkowych.

Zalecane metody przygotowania dań:

  • gotowanie w wodzie
  • gotowanie na parze,
  • duszenie bez dodatku tłuszczu,
  • pieczenie we własnej wilgoci, np. w naczyniu żaroodpornym czy pergaminie,
  • „smażenie” na wodzie,
  • „smażenie” na parze z dodatkiem masła,
  • wydłużenie czasu gotowania,
  • rozdrabnianie, np. przecieranie i miksowanie,
  • wyciskanie soków,
  • spulchnianie potraw poprzez dodawanie ubitego białka jaja lub bułki pszennej namoczonej w wodzie lub mleku,
  • dodawanie tłuszczu w małych ilościach tylko do gotowych potraw,
  • zagęszczanie dań zawiesiną mąki w wodzie lub mleku, ew. żółtkiem lub nieukwaszoną śmietanką.

Lekkostrawne śniadanie, obiad i kolacja

Jadłospis diety łatwostrawnej należy układać z uwzględnieniem zaleceń dotyczących sposobu przygotowania posiłków.

Dania zalecane na diecie łatwostrawnej:
Potrawy z mąki i kasz:

  • dozwolone kasze gotowane na sypko i rozklejane,
  • pierogi leniwe,
  • lane kluski
  • budynie z dodatkiem dozwolonych owoców,
  • budynie z dodatkiem mięsa i dozwolonych warzyw.

Jajka:

  • jajka na miękko,
  • jajecznica na parze,
  • jaja sadzone na parze,
  • jaja w koszulkach.

Zupy:

  • zupy mleczne,
  • krupniki,
  • zupy owocowe,
  • czyste zupy jarzynowe
  • czyste zupy na nietłustych wywarach mięsnych i kostnych,
  • zupy jw. zagęszczane mąką z mlekiem lub śmietaną.

Potrawy z mięsa i ryb:

  • dania gotowane,
  • dania duszone,
  • dania pieczone we własnej wilgoci,
  • potrawki,
  • pulpety,
  • budynie.

Warzywa:

  • gotowane w wodzie lub na parze z dodatkiem świeżego masła,
  • duszone,
  • pieczone we własnej wilgoci.

Ziemniaki:

  • ziemniaki gotowane,
  • purée z ziemniaków.

Sosy:

  • sos koperkowy,
  • sos majerankowy,
  • sos potrawkowy,
  • inne sosy o łagodnym smaku ze śmietanką, masłem lub żółtkiem albo podprawiane zawiesiną mąki i mleka.

Desery:

  • kompoty,
  • kisiele,
  • galaretki,
  • musy,
  • kremy z mleka,
  • budynie,
  • biszkopty,
  • ciasta drożdżowe.

Napoje:

  • herbata,
  • kawa zbożowa,
  • mleko,
  • soki i napoje z dozwolonych owoców i warzyw.

Dania ograniczane na diecie łatwostrawnej:
Potrawy z mąki i kasz:

  • zacierki,
  • kluski kładzione.

Zupy:

  • ogórkowa z ogórków bez skórek.

Desery:

  • kruche serniki,
  • ciasta piaskowe.

Napoje:

  • słabe kakao.

Dania niewskazane na diecie łatwostrawnej:
Potrawy z mąki i kasz:

  • smażone, np. placki,
  • kluski francuskie,
  • kotlety z kaszy.

Jaja:

  • smażone sadzone,
  • smażona jajecznica,
  • jaja na bekonie, boczku itp.

Zupy:

  • kapuśniak,
  • grochówka,
  • zupy na zasmażce,
  • zupy w proszku.

Potrawy mięsne i rybne:

  • smażone,
  • duszone,
  • pieczone w tradycyjny sposób.

Warzywa:

  • zasmażane,
  • konserwowane octem.

Ziemniaki:

  • ziemniaki smażone,
  • placki ziemniaczane,
  • frytki,
  • czipsy.

Sosy:

  • ostre,
  • na zasmażce,
  • na tłustym wywarze mięsnym lub kostnym.

Desery:

  • pączki,
  • ciastka z kremem,
  • faworki,
  • ciastka francuskie,
  • ciastka kruche,
  • torty.

Napoje:

  • alkoholowe,
  • mocne kakao,
  • czekolada do picia.

Warto przeczytać:

Jak jeść na diecie łatwostrawnej?

Na diecie lekkostrawnej ważny jest nie tylko wybór odpowiednich produktów, a unikanie innych, ale także sposób spożywania posiłków:

  • codzienną rację pokarmową należy rozłożyć między 5-6 posiłków,
  • posiłki powinny być małe objętościowo,
  • jeść należy regularnie co 2-3 godziny,
  • pierwszy posiłek powinno się zjeść w ciągu 1 godziny od przebudzenia,
  • ostatni posiłek można zjeść nie później niż na 2-3 godziny przed snem,
  • na ostatni posiłek nie należy jeść owoców ani słodyczy,
  • trzeba dokładnie przeżuwać każdy kęs jedzenia,
  • posiłki powinny być przygotowane i zjedzone tego samego dnia,
  • nie należy pić w trakcie jedzenia ani bezpośrednio po nim,
  • między posiłkami można pić tylko wodę mineralną lub inne obojętne napoje, np. słabą herbatę bez cukru,
  • trzeba wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie,
  • tłuszcz w postaci dobrej jakości oleju można dodawać do gotowych potraw, ale nie podczas ich przygotowania,
  • dozwolone warzywa należy jeść w co najmniej 3-4 posiłkach dziennie,
  • należy spożywać 2-3 porcje bezcukrowego nabiału dziennie,
  • zalecane spożycie ryb to 3 porcje tygodniowo,
  • nie powinno się jeść więcej niż 1-2 małe porcje słodyczy w tygodniu,
  • należy ograniczyć sól,
  • trzeba unikać wykluczonych produktów, m.in. ostrych przypraw, tłustego mięsa i wędlin oraz alkoholu.

Dieta lekkostrawna – jadłospis przy różnych problemach zdrowotnych

Posiłki różnych odmian diety lekkostrawnej bazują na podobnych produktach, ale w zależności od stanu pacjenta mogą wymagać modyfikacji pod kątem ilości konkretnych składników.

Dieta lekkostrawna podstawowa:

  • Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem 2 proc. tł., bułka pszenna z masłem, chudy twaróg, polędwica z indyka, pomidor bez skórki.
  • Drugie śniadanie: chleb pszenny, pasta z mięsa drobiowego i warzyw, koktajl z malinami bez pestek.
  • Obiad: rosół warzywny z kaszą manną, klopsiki cielęce w sosie cytrynowym, purée z ziemniaków, gotowana marchewka z selerem, kompot z jabłek.
  • Podwieczorek: kisiel mleczny z sokiem owocowym, biszkopt.
  • Kolacja: pierogi leniwe z masłem, mus morelowy, herbata z cukrem i cytryną.

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu:

  • Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem 1,5 proc. tł., bułka pszenna z masłem, polędwica z indyka, pomidor bez skórki.
  • Drugie śniadanie: bułka pszenna, chudy serek homogenizowany, pieczone jabłko, słaba herbata.
  • Obiad: zupa krem z selera z grzankami, klopsiki cielęce z białkiem jaja w sosie koperkowym, purée z ziemniaków, duszona marchewka, kompot z jabłek.
  • Podwieczorek: jogurt naturalny 0,5 proc. tł. z bananem i morelą,
  • Kolacja: ryż z duszonym indykiem i dozwolonymi warzywami, herbatka owocowa.

Dieta lekkostrawnej bogatobiałkowa:

  • Śniadanie: zupa mleczna, bułka pszenna z masłem, polędwica drobiowa, słaba herbata.
  • Drugie śniadanie: chleb pszenny z masłem, pasta z sera twarogowego, chudej ryby i koperku, napój owocowy.
  • Obiad: krupnik, potrawka cielęca, purée z ziemniaków z mlekiem i koperkiem, zielona sałata z sosem jogurtowym, kisiel mleczny, herbata z cukrem.
  • Podwieczorek: serek homogenizowany z bananem i jabłkiem,
  • Kolacja: risotto z mięsem drobiowym i dozwolonymi warzywami, herbata z mlekiem.

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem związków pobudzających wydzielanie soku żołądkowego:

  • Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem 2 proc. tł., czerstwe pieczywo pszenne z masłem, pasta z mięsa cielęcego i warzyw, słaba herbata z cukrem.
  • Drugie śniadanie: czerstwa bułka z masłem, twarożek ze śmietanką, napój owocowy.
  • Obiad: zupa krem jarzynowa z grzankami, klopsiki drobiowe w sosie beszamelowym, purée z ziemniaków, szpinak, kompot z jabłek.
  • Podwieczorek: jogurt naturalny z musem morelowym,
  • Kolacja: makaron nitki z jabłkiem i masłem, herbata z mlekiem 2 proc. tł.

Dieta lekkostrawna papkowata (o zmienionej konsystencji):

  • Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo pszenne namoczone w mleku, zmiksowana pasta z szynki i masła.
  • Drugie śniadanie: bułka pszenna namoczona w mleku, jajko ugotowane na miękko, napój owocowy.
  • Obiad: zupa krem jarzynowa z marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków, budyń z mięsa cielęcego z sosem pomidorowym, papka z ziemniaków z mlekiem, herbata z cukrem.
  • Podwieczorek: koktajl z przetartymi owocami,
  • Kolacja: papka z ryżu, twarogu i jabłka, herbata z mlekiem.

Lekkostrawne jedzenie dzięki ziołom i przyprawom

Strawność posiłków w mniej restrykcyjnych wersjach diety lekkostrawnej (i na co dzień) można zwiększyć poprzez dodatek do potraw ziół i przypraw korzennych, które pomagają też ograniczyć m.in. efekty uboczne spożycia niektórych produktów, takie jak wzdęcia. Zawarte w nich olejki eteryczne powodują rozkurczenie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, wydzielanie soku żołądkowego i żółci, wywierają efekt wiatropędny. Mają też działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, a mięta wykazuje również właściwości przeciwbólowe.

Świeże i suszone zioła polecane w ramach diety lekkostrawnej podstawowej to zwłaszcza:

Polecamy również poradniki:

W trawieniu posiłków pomagają również przyprawy korzenne, a zwłaszcza:

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia