Spis treści
Czy nitki na bananie są zdrowe? Ekspert wyjaśnia
Nitki banana. Niektórzy nie zwracają na nie uwagi, inni z pieczołowitością pozbywają się ich, zanim skonsumują ten popularny owoc. Czy nitki na bananie są zdrowe?
Nitki banana to wiązki łyka rozprowadzające składniki odżywcze w bananach podczas ich wzrostu.
– To naczynia krwionośne banana, do których dostarczane są składniki odżywcze – mówi dr Manuel Viso.
Hiszpański serwis informacyjny La Vanguardia donosi, że wyrzucenie tej części banana powoduje utratę wysokiego stężenia przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych, witamin i minerałów. Obejmuje to potas, magnez i tryptofan – prekursor serotoniny odpowiedzialny za dobry nastrój.
– Następnym razem, gdy będziesz jeść banana, nie pozbawiaj go wiązek łyka, zjedz je – radzi ekspert w filmie zamieszczonym na Instagramie.
Jak mówi, w ten sposób można w pełni wykorzystać korzyści dla organizmu płynące z włączenia tego owocu do regularnej diety.
Co daje jedzenie bananów?
Nicholas D. Gillitt, wiceprezes ds. badań żywieniowych i dyrektor w Dole Nutrition Institute w Karolinie Północnej w rozmowie z Huffington Post powiedział, że te nitki banana „prawdopodobnie” zawierają więcej błonnika, który wspomaga trawienie i jest również powiązany z niższym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego.
– Chociaż nie testowaliśmy konkretnie wiązek łyka, jest prawdopodobne, że wystąpiłaby różnica w ich wartości odżywczej – mówi Nicholas D. Gillitt. – Prawdopodobnie zawierają one więcej różnych rodzajów błonnika i składników niezbędnych do ich funkcjonowania.
Jak zauważył, trzeba by zjeść dużo nitek banana, aby miało to znaczący wpływ.
– Są one jednak obecne w tak małych ilościach w porównaniu z resztą banana, że jeśli nie zjesz dużej ich ilości pojedynczo, nie oczekuje się, że wpłyną one na ogólny profil odżywczy banana – dodaje specjalista.
Mimo to są bezpieczne do spożycia. Oprócz wiązek łyka, banany mają różne korzyści zdrowotne. Zawartość potasu w nich może nie tylko służyć jako zastrzyk energii, ale także pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Błonnik, przeciwutleniacze i magnez znajdujące się w bananach mogą również pomóc w utrzymaniu zdrowego serca.
Źródła:
