Po COVID-19 rośnie ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca
Kolejne badania wskazują, że COVID-19 może uszkadzać liczne układy w organizmie. Prawdopodobnie w dużej mierze odpowiadają za nie wywołane infekcją stany zapalne i zakrzepy krwi. Ostatnio na łamach magazynu „PLoS Medicine” naukowcy z King’s College London potwierdzili ryzyko rozwoju dwóch ważnych, potencjalnych komplikacji.
Okazało się, że ozdrowieńcy po COVID-19 częściej zapadają na cukrzycę typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe. Badacze zauważyli to po przeanalizowaniu danych na temat prawie 430 tys. pacjentów i takiej samej liczby osób z grupy kontrolnej, które nie chorowały.
Po infekcji koronawirusowej ryzyko rozwoju cukrzycy w czasie pierwszych 4 tygodni rosło o 81 proc., i do 12 tygodnia było podniesione o 27 proc. Zagrożenie chorobami układu krążenia przez pierwszy miesiąc wzrastało natomiast aż sześciokrotnie, co wynikało głównie z obecności mikrozakrzepów w płucach i nieregularności pracy serca.
Przez 3 miesiące po chorobie szczególnie zadbaj o zdrowie
Podniesione ryzyko chorób naczyniowych zaczynało maleć po upływie 5 tygodni i wracało do stanu pierwotnego w czasie od 12 tygodni do roku. Badanie wskazuje zatem na to, że wzrost ryzyka jest ograniczony w czasie, a nie permanentny.