Po COVID-19 rośnie ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca
Kolejne badania wskazują, że COVID-19 może uszkadzać liczne układy w organizmie. Prawdopodobnie w dużej mierze odpowiadają za nie wywołane infekcją stany zapalne i zakrzepy krwi. Ostatnio na łamach magazynu „PLoS Medicine” naukowcy z King’s College London potwierdzili ryzyko rozwoju dwóch ważnych, potencjalnych komplikacji.
Okazało się, że ozdrowieńcy po COVID-19 częściej zapadają na cukrzycę typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe. Badacze zauważyli to po przeanalizowaniu danych na temat prawie 430 tys. pacjentów i takiej samej liczby osób z grupy kontrolnej, które nie chorowały.
Po infekcji koronawirusowej ryzyko rozwoju cukrzycy w czasie pierwszych 4 tygodni rosło o 81 proc., i do 12 tygodnia było podniesione o 27 proc. Zagrożenie chorobami układu krążenia przez pierwszy miesiąc wzrastało natomiast aż sześciokrotnie, co wynikało głównie z obecności mikrozakrzepów w płucach i nieregularności pracy serca.
Przez 3 miesiące po chorobie szczególnie zadbaj o zdrowie
Podniesione ryzyko chorób naczyniowych zaczynało maleć po upływie 5 tygodni i wracało do stanu pierwotnego w czasie od 12 tygodni do roku. Badanie wskazuje zatem na to, że wzrost ryzyka jest ograniczony w czasie, a nie permanentny.
Naukowcy sugerują, aby lekarze zalecali odpowiednie środki ostrożności, zwłaszcza dbanie o takie elementy zdrowego stylu życia, jak dieta i odpowiednia dzienna ilość ruchu.
– Informacje dostarczone dzięki temu szeroko zakrojonemu, populacyjnemu badaniu na temat długofalowego wpływu COVID-19 na ryzyko chorób naczyniowych i cukrzycy, będą wyjątkowo istotne dla lekarzy zajmujących się milionami osób, które przeszły COVID-19. Jasne jest, że przynajmniej przez pierwsze 3 miesiące potrzebna jest szczególna czujność – podkreśla jeden z autorów odkrycia.
Przeprowadzone badania są wskazówką nie tylko dla ozdwowieńców, ale też dla lekarzy, którzy powinni informować swoich pacjentów o ryzyku związanym z rozwojem wspomnianych schorzeń i zalecać profilaktykę trwającą nawet ponad 12 tygodni po przechorowaniu COVID-19.
– Wykorzystanie dużej, krajowej bazy danych z elektronicznymi zapisami o zdrowiu ludności, umożliwiła nam opisanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy w czasie ostrej i długiej fazy następującej po przejściu COVID-19. Choć pacjenci są najbardziej zagrożeni w pierwszych 4 tygodniach, ryzyko cukrzycy utrzymuje się na wyższym poziomie przez co najmniej 12 tygodni. Wskazane mogą być długotrwałe interwencje kliniczne oraz związane ze zdrowiem publicznym, skupiające się na obniżeniu ryzyka cukrzycy u osób zdrowiejących po COVID-19 – mówi główna autorka pracy, Emma Rezel-Potts. (PAP)
Marek Matacz
mat/ zan/ mg
Źródło: Cardiometabolic outcomes up to 12 months after COVID-19 infection. A matched cohort study in the UK PLoS Medicine
Zdrowie całej rodziny pod kontrolą
Źródło: