Ostrzeżenie GIS z 7.02: Ser MORBIER AOP. Czy masz to w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC)
Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. W piątek, 7.02 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC). Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. Zwróć uwagę, że GIS ostrzega przed określonym produktem lub jego partią.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 7.02: Ser MORBIER AOP

Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

  • Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP

  • Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
    Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
    Kraj pochodzenia: Francja
    Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu prowadzony przez producenta i dystrybutorów.
    Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.
    W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC)

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia