Spis treści
Ta łyżka kuchenna została skażona rakotwórczą substancją. GIS wycofuje ją ze sprzedaży
Tym razem Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie nie dotyczące żywności, a produktu, który ma z nią styczność. Czarna nylonowa łyżka kuchenna została skażona toksyczną i rakotwórczą substancją, która nie powinna znajdować się na produktach do przygotowywania czy przechowywania żywności.
Wycofany produkt to:
- Produkt: Łyżka kuchenna VALDINOX Mistrz w kuchni
- Numer partii: KZ/21/052
- Kod kreskowy: 5907508180836
- Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością – ostrzega GIS.
Nie należy używać łyżki kuchennej do przygotowywania posiłków. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Czym są aminy aromatyczne?
Na łyżce kuchennej wykryto pierwszorzędowe aminy aromatyczne. Są to substancje toksyczne i rakotwórcze szkodliwe dla zdrowia.
Jak pisze Gabriela Fedyk w artykule na Stronie Zdrowia:
Większość z nich została zaklasyfikowana przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są stosowane w syntezie barwników azowych przy produkcji niektórych barwników, tworzyw sztucznych czy klejów.
Aminy aromatyczne wykorzystuje się również do produkcji opakowań i przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jednak pod wpływem reakcji chemicznych mogą one dostać się do przygotowywanych posiłków i poważnie szkodzić naszemu zdrowiu. Wycofane łyżki kuchenne nie mogą więc być używane do mieszania zupy czy przygotowywania sałatek.