Ta łyżka kuchenna została skażona rakotwórczą substancją. GIS wycofuje ją ze sprzedaży. Nie może mieć kontaktu z żywnością

Monika Góralska
Nie używaj tej łyżki do przygotowywania potraw.
Nie używaj tej łyżki do przygotowywania potraw. liudmilachernetska/123rf.com, freepik.com
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sprzedaży łyżkę kuchenną przeznaczoną do przygotowywania żywności. Produkt został skażony toksyczną i rakotwórczą substancją, dlatego łyżka nie może mieć kontaktu z żywnością. Sprawdź, czy nie masz jej w domu. Jeśli tak, to nie używaj!

Spis treści

Ta łyżka kuchenna została skażona rakotwórczą substancją. GIS wycofuje ją ze sprzedaży

Tym razem Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie nie dotyczące żywności, a produktu, który ma z nią styczność. Czarna nylonowa łyżka kuchenna została skażona toksyczną i rakotwórczą substancją, która nie powinna znajdować się na produktach do przygotowywania czy przechowywania żywności.

Wycofany produkt to:

  • Produkt: Łyżka kuchenna VALDINOX Mistrz w kuchni
  • Numer partii: KZ/21/052
  • Kod kreskowy: 5907508180836
  • Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno

W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością – ostrzega GIS.

Nie należy używać łyżki kuchennej do przygotowywania posiłków. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktu z obrotu.

Czym są aminy aromatyczne?

Na łyżce kuchennej wykryto pierwszorzędowe aminy aromatyczne. Są to substancje toksyczne i rakotwórcze szkodliwe dla zdrowia.

Jak pisze Gabriela Fedyk w artykule na Stronie Zdrowia:

Większość z nich została zaklasyfikowana przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są stosowane w syntezie barwników azowych przy produkcji niektórych barwników, tworzyw sztucznych czy klejów.

Aminy aromatyczne wykorzystuje się również do produkcji opakowań i przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jednak pod wpływem reakcji chemicznych mogą one dostać się do przygotowywanych posiłków i poważnie szkodzić naszemu zdrowiu. Wycofane łyżki kuchenne nie mogą więc być używane do mieszania zupy czy przygotowywania sałatek.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia