GIS ostrzega: te chochle nie mogą mieć kontaktu z żywnością. Zostały wycofane ze sprzedaży. Sprawdź, czy masz je w domu

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Na czarnej nylonowej chochli z drewnianą rączką stwierdzono obecność substancji potencjalnie rakotwórczych
Na czarnej nylonowej chochli z drewnianą rączką stwierdzono obecność substancji potencjalnie rakotwórczych stockking/freepik
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu produktu, który nie może mieć kontaktu z jedzeniem. Czarne nylonowe chochle z drewnianą rączką są wycofywane ze sklepów. Stwierdzona została migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych. O co chodzi i jaka seria produktu została wycofana ze sklepów?

Spis treści

Chochle wycofane ze sprzedaży. GIS: migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością

GIS wydał kolejne ostrzeżenie. Tym razem nie dotyczy żywności, a produktu, który może mieć z nią styczność. Na czarnej nylonowej chochli z drewnianą rączką stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia i nie powinny znajdować się w żywności ani mieć z nią kontaktu.

Szczegóły dotyczące wycofanych chochli:
Produkt: chochla wykonana z nylonu w kolorze czarnym z drewnianą rączką z dołączoną etykietą marka: VALDINOX
Numer partii: KZ/21/052
Kod kreskowy: 5 907508 180843
Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno

Dystrybutor produktu, firma Altom, wycofuje go ze sprzedaży. Osoby, które kupiły te chochle, nie powinny ich używać do kontaktu z żywnością.

Sprawdź również:

Co to są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) to związki, które mają działanie rakotwórcze. Większość z nich została zaklasyfikowana przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są stosowane w syntezie barwników azowych przy produkcji niektórych barwników, tworzyw sztucznych czy klejów. Są wykorzystywane w produkcji opakowań i innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Na skutek niektórych reakcji chemicznych może dojść do ich migracji do żywności w ilościach, które przekraczają dopuszczalne limity.

Źródło:
GIS

Uzupełnij domową apteczkę

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nordic walking, ulubiony sport seniorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia