GIS ostrzega: te chochle nie mogą mieć kontaktu z żywnością. Zostały wycofane ze sprzedaży. Sprawdź, czy masz je w domu

Gabriela Fedyk
Na czarnej nylonowej chochli z drewnianą rączką stwierdzono obecność substancji potencjalnie rakotwórczych
Na czarnej nylonowej chochli z drewnianą rączką stwierdzono obecność substancji potencjalnie rakotwórczych stockking/freepik
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu produktu, który nie może mieć kontaktu z jedzeniem. Czarne nylonowe chochle z drewnianą rączką są wycofywane ze sklepów. Stwierdzona została migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych. O co chodzi i jaka seria produktu została wycofana ze sklepów?

Spis treści

Chochle wycofane ze sprzedaży. GIS: migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością

GIS wydał kolejne ostrzeżenie. Tym razem nie dotyczy żywności, a produktu, który może mieć z nią styczność. Na czarnej nylonowej chochli z drewnianą rączką stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia i nie powinny znajdować się w żywności ani mieć z nią kontaktu.

Szczegóły dotyczące wycofanych chochli:
Produkt: chochla wykonana z nylonu w kolorze czarnym z drewnianą rączką z dołączoną etykietą marka: VALDINOX
Numer partii: KZ/21/052
Kod kreskowy: 5 907508 180843
Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno

Dystrybutor produktu, firma Altom, wycofuje go ze sprzedaży. Osoby, które kupiły te chochle, nie powinny ich używać do kontaktu z żywnością.

Sprawdź również:

Co to są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) to związki, które mają działanie rakotwórcze. Większość z nich została zaklasyfikowana przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są stosowane w syntezie barwników azowych przy produkcji niektórych barwników, tworzyw sztucznych czy klejów. Są wykorzystywane w produkcji opakowań i innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Na skutek niektórych reakcji chemicznych może dojść do ich migracji do żywności w ilościach, które przekraczają dopuszczalne limity.

Źródło:
GIS

Uzupełnij domową apteczkę

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

C
Czarownica
Wiecie wy co,wescie się rozpędzcie a sciana się sama znajdzie.Powaznie mówie
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia