Wiele osób nie sięga na co dzień po orzechy z powodu ich wysokiej kaloryczności. Jako suche owoce drzew (a także podobne im smakiem czy składem nasiona m.in. roślin strączkowych, takie jak fistaszki) zawierają mało wody, a do tego są bogatym źródłem wszystkich związków odżywczych: cennego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Dodatkowo zapewniają sporo błonnika, składników mineralnych, witamin, antyoksydantów i innych fitozwiązków odpowiedzialnych za prozdrowotne działanie.
Przeczytaj również poradniki:
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?