Choroby, które osłabiają odporność organizmu. W przebiegu tych schorzeń zwiększa się ryzyko infekcji wirusowych i zakażeń bakteryjnych

Agata Siemiaszko
Chwilowe obniżenie odporności pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jednak niektóre choroby przewlekłe mogą stale zwiększać ryzyko rozwoju infekcji. Sprawdź, o których schorzeniach mowa.
Chwilowe obniżenie odporności pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jednak niektóre choroby przewlekłe mogą stale zwiększać ryzyko rozwoju infekcji. Sprawdź, o których schorzeniach mowa. Choreograph/GettyImages
Układ odpornościowy pełni wiele ważnych funkcji, ale jego głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Niestety, w przebiegu niektórych schorzeń dochodzi do zmniejszenia ilości krwinek białych, a tym samym zwiększa się ryzyko rozwoju wielu groźnych schorzeń. Podpowiadamy, jakie choroby mogą powodować spadek odporności.

Spis treści

Które choroby obniżają odporność organizmu?

Poziom odporności organizmu jest indywidualną kwestią, na którą wpływ ma wiele różnych czynników, w tym predyspozycje genetyczne, sposób odżywiania, uprawianie aktywności fizycznej, a nawet sposób ubierania się adekwatnie do pogody czy warunki panujące w pokoju podczas spania.

Niestety, w przebiegu niektórych chorób przewlekłych może dojść do znacznego osłabienia odporności, a tym samym zwiększenia ryzyka rozwoju różnego rodzaju infekcji. W galerii podpowiadamy, przy których schorzeniach organizm jest znacznie bardziej podatny na przeziębienie, grypę i zakażenia bakteryjne.

Jakie schorzenia powodują znaczny spadek odporności?

Jak wzmocnić odporność organizmu? Oto kilka prostych zasad

Odporność to wrodzona zdolność organizmu do ochrony przed czynnikami chorobotwórczymi, zarówno wewnętrznymi, jak i zewnętrznymi. O układ immunologiczny należy dbać, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, gdy podatność na infekcje jest wyższa.

Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych zasad, które pomogą zwiększyć naturalną odporność organizmu:

  1. Uprawiaj umiarkowaną aktywność fizyczną. Wykazano, że siedzący tryb życia i unikanie aktywności fizycznej mogą zwiększać podatność organizmu na infekcje: zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.
  2. Unikaj przewlekłego stresu, ponieważ stanowi on „pożywkę” dla wolnych rodników tlenowych, które osłabiają organizm i powodują stan zapalny.
  3. Wysypiaj się. Zbyt krótki sen (poniżej 6 godzin dziennie) znacząco osłabia układ immunologiczny i spowalnia pracę limfocytów T – głównych komórek odpornościowych.
  4. Dbaj o odpowiednie warunki do spania – wywietrz sypialnię przed snem, troszcz się o odpowiednią temperaturę, która powinna wynosić 18-20 stopni. Pamiętaj również o odpowiednim zaciemnieniu okien i unikaj wieszania zegarów w pokoju, ponieważ cykanie mogłoby wybudzać. Zrezygnuj również ze spania głową przy włączonym kaloryferze.
  5. Często zmieniaj pościel i regularnie pierz poduszki i kołdrę, ponieważ stanowią one źródło roztoczy.
  6. Zrezygnuj z jedzenia produktów wysokoprzetworzonych, konserwowanych i zawierających znaczne ilości tłuszczy trans, ponieważ powodują one stan zapalny, a także mogą przyczyniać się do rozwoju chorób, w tym nowotworów.
  7. Spożywaj minimum 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie (łącznie 500 g). Wybieraj warzywa sezonowe, ponieważ zawierają one najmniej środków ochrony roślin, które są potrzebne do wydłużenia trwałości produktów. Dodatkowo owoce i warzywa to znakomite źródło cennych witamin, szczególnie antyoksydantów (A, C i E), które w udowodniony sposób poodnoszą odporność organizmu.
  8. Unikaj tłuszczy zwierzęcych, w tym boczku i smalcu, ponieważ są one źródłem niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych. W ich miejsce staraj się wybierać oleje roślinne, takie jak: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z czarnuszki i ogórecznika oraz olej rzepakowy – to znakomite źródło kwasów omega-3.
  9. Unikaj czerwonego mięsa, a także ogranicz spożycie tłustych gatunków mięs, w tym wieprzowiny, gęsi i kaczki. Staraj się wybierać chude kawałki mięsa, bez widocznych pasm tłuszczu.
  10. Wprowadź do jadłospisu również tłuste ryby morskie (łosoś, pstrąg, szprotki, tuńczyk i makrela), ponieważ one również zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  11. Ubieraj się adekwatnie do pogody – nie przegrzewaj się, a także nie marznij.
Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Szczepić się czy nie szczepić [SONDA]

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia