Spis treści
Które choroby obniżają odporność organizmu?
Poziom odporności organizmu jest indywidualną kwestią, na którą wpływ ma wiele różnych czynników, w tym predyspozycje genetyczne, sposób odżywiania, uprawianie aktywności fizycznej, a nawet sposób ubierania się adekwatnie do pogody czy warunki panujące w pokoju podczas spania.
Niestety, w przebiegu niektórych chorób przewlekłych może dojść do znacznego osłabienia odporności, a tym samym zwiększenia ryzyka rozwoju różnego rodzaju infekcji. W galerii podpowiadamy, przy których schorzeniach organizm jest znacznie bardziej podatny na przeziębienie, grypę i zakażenia bakteryjne.
Jakie schorzenia powodują znaczny spadek odporności?
Czytaj także: W ten sposób niszczysz swoją odporność. Unikaj tych nawyków, a nie będziesz chorować i wzmocnisz układ immunologiczny
Jak wzmocnić odporność organizmu? Oto kilka prostych zasad
Odporność to wrodzona zdolność organizmu do ochrony przed czynnikami chorobotwórczymi, zarówno wewnętrznymi, jak i zewnętrznymi. O układ immunologiczny należy dbać, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, gdy podatność na infekcje jest wyższa.
Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych zasad, które pomogą zwiększyć naturalną odporność organizmu:
- Uprawiaj umiarkowaną aktywność fizyczną. Wykazano, że siedzący tryb życia i unikanie aktywności fizycznej mogą zwiększać podatność organizmu na infekcje: zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.
- Unikaj przewlekłego stresu, ponieważ stanowi on „pożywkę” dla wolnych rodników tlenowych, które osłabiają organizm i powodują stan zapalny.
- Wysypiaj się. Zbyt krótki sen (poniżej 6 godzin dziennie) znacząco osłabia układ immunologiczny i spowalnia pracę limfocytów T – głównych komórek odpornościowych.
- Dbaj o odpowiednie warunki do spania – wywietrz sypialnię przed snem, troszcz się o odpowiednią temperaturę, która powinna wynosić 18-20 stopni. Pamiętaj również o odpowiednim zaciemnieniu okien i unikaj wieszania zegarów w pokoju, ponieważ cykanie mogłoby wybudzać. Zrezygnuj również ze spania głową przy włączonym kaloryferze.
- Często zmieniaj pościel i regularnie pierz poduszki i kołdrę, ponieważ stanowią one źródło roztoczy.
- Zrezygnuj z jedzenia produktów wysokoprzetworzonych, konserwowanych i zawierających znaczne ilości tłuszczy trans, ponieważ powodują one stan zapalny, a także mogą przyczyniać się do rozwoju chorób, w tym nowotworów.
- Spożywaj minimum 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie (łącznie 500 g). Wybieraj warzywa sezonowe, ponieważ zawierają one najmniej środków ochrony roślin, które są potrzebne do wydłużenia trwałości produktów. Dodatkowo owoce i warzywa to znakomite źródło cennych witamin, szczególnie antyoksydantów (A, C i E), które w udowodniony sposób poodnoszą odporność organizmu.
- Unikaj tłuszczy zwierzęcych, w tym boczku i smalcu, ponieważ są one źródłem niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych. W ich miejsce staraj się wybierać oleje roślinne, takie jak: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z czarnuszki i ogórecznika oraz olej rzepakowy – to znakomite źródło kwasów omega-3.
- Unikaj czerwonego mięsa, a także ogranicz spożycie tłustych gatunków mięs, w tym wieprzowiny, gęsi i kaczki. Staraj się wybierać chude kawałki mięsa, bez widocznych pasm tłuszczu.
- Wprowadź do jadłospisu również tłuste ryby morskie (łosoś, pstrąg, szprotki, tuńczyk i makrela), ponieważ one również zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Ubieraj się adekwatnie do pogody – nie przegrzewaj się, a także nie marznij.