Spis treści
Zmarli po kąpieli w Bałtyku. Zaatakowała ich groźna bakteria
Krajowy Urząd Zdrowia i Spraw Społecznych (Lagus) Meklemburgii-Pomorza Przedniego poinformował, że dwóch mężczyzn zmarło po kąpieli w Bałtyku. We krwi 81-latka i 59-latka wykryto bakterie Vibrio vulnificus.

81-letni urlopowicz zmarł w wyniku zakażenia się bakterią podczas kąpieli w Morzu Bałtyckim. Mężczyzna miał różne choroby przewlekłe i otwarte rany (...) Przyczyną śmierci 59-letniego mężczyzny była sepsa. Okoliczności zgonu nie są znane – podaje niemiecki dziennik „Die Welt”.
To pierwsze przypadki śmierci spowodowane bakterią Vibrio w tym sezonie letnim. Jednak w tym roku odnotowano już 5 zakażeń patogenem. W ubiegłym roku ten sam urząd zdrowia i spraw społecznych (LAGuS) informował o śmierci 74-letniego mężczyzny, który zmarł po kąpieli w Bałtyku.

Groźna bakteria w Bałtyku. Nie żyje 74-letni mężczyzna
74-letni mężczyzna przypłacił życiem kąpiel w Morzu Bałtyckim. Zakaził się niebezpieczną bakterią. Przed jej obecnością w wodzie i związanym z nią zagrożeniem alarmowano już na początku lipca.
Czym jest mięsożerna bakteria w Morzu Bałtyckim?
Bakterie Vibrio vulnificus zwane także przecinkowcami naturalnie występują w wodzie morskiej i słonawej. Jednak z powodu znacznego ocieplenia klimatu i ocieplania się także wody namnażają się i w większych ilościach wywołując zakażenia u ludzi. Niebezpieczna jest więc temperatura wody powyżej 20 st. C, którą Bałtyk osiąga już niemal od początku tego lata.
W zależności od drogi zakażenia infekcja bakteriami Vibrio po kontakcie ze skórą daje symptomy takie jak ból, pieczenie, obrzęk, rumień i ostry stan zapalny. Bakteria wnika do organizmu przez uszkodzoną skórę, np. rany i dosłownie zjada tkanki i mięśnie. Może doprowadzić do owrzodzenia skóry i martwicy. Może też wniknąć przez spojówki oczu i uszy doprowadzając do zapalenia spojówek lub zapalenia ucha środkowego i zewnętrznego.
Natomiast w przypadku zachłyśnięcia i połknięcia skażonej wody lub po spożyciu surowych lub niedogotowanych owoców morza może pojawić się ból brzucha, wodnista biegunka, nudności, wymioty, gorączka czy dreszcze.

Domowe sposoby na skaleczenia – użyj produktów, które znajdziesz w swojej kuchni!
Każdemu może się zdarzyć skaleczenie lub zranienie. Jest ono bolesne i nieprzyjemne jednak nie zawsze groźne. W przypadku niewielkich ran często wystarczą domowe sposoby, które nie dopuszczą do zakaże...
Bakteria groźna szczególnie dla osób przewlekle chorych i seniorów
Zakażenie może mieć jednak cięższy przebieg. Szczególnie groźne jest u osób z osłabionym układem odpornościowym, u których może dochodzić do rozwinięcia się zakażenia uogólnionego (sepsy), głębokiej martwicy i owrzodzenie skóry, niewydolności narządów, a ostatecznie w ciągu kilku dni nawet do śmierci. Szczególnie narażone są osoby starsze, przewlekle chore, leczone lekami immunosupresyjnymi oraz noworodki, niemowlęta i małe dzieci.
Jeśli kąpiący się należą do tych grup ryzyka i występują u nich urazy skóry, należy unikać kontaktu z wodą morską lub słonawą – ostrzega Krajowy Urząd Zdrowia i Spraw Społecznych (Lagus) Meklemburgii-Pomorza Przedniego.
Aby uniknąć wszelkiego rodzaju infekcji pokarmowych, nie należy spożywać owoców morza na surowo (ostrygi, małże, kraby, ryby) i należy zadbać o ich dokładne ugotowanie.
Źródło: Aktualny sezon kąpielowy Państwowy Urząd ds. Zdrowia i Spraw Socjalnych