Spis treści
Co to jest wibrioza?
Wibrioza to choroba żołądkowo-jelitowa wywoływana przez bakterie z rodzaju Vibrio. Zakażenie tymi bakteriami może prowadzić do rozwoju dwóch różnych schorzeń: cholery oraz wibriozy. Choroba może przybierać różne formy, w zależności od gatunku bakterii, ale najczęściej odpowiadają za nią Vibrio vulnificus, Vibrio parahaemolyticus oraz Vibrio alginolyticus.

W odróżnieniu od cholery wibrioza jest wywoływana przez przecinkowce, które nie produkują toksyny cholerycznej. Bakterie te preferują ciepłe, słone lub lekko słonawe środowiska wodne i zazwyczaj występują w większym stężeniu latem.
Jak dochodzi do zakażenia wibriozą?
Do zakażenia może dojść, gdy bakterie przedostaną się do organizmu przez uszkodzoną skórę, na przykład przez zadrapania lub skaleczenia – podczas kontaktu z zakażoną wodą morską lub przy obróbce surowych ryb i skorupiaków. Czasem dostanie się słonej wody do ucha może wywołać stan zapalny.
Najczęściej jednak zakażenie następuje wskutek spożycia niedogotowanych lub całkowicie surowych owoców morza, w szczególności małży, omułków czy ostryg. Co istotne, wibriozą nie można się zarazić od drugiego człowieka.
Jakie są objawy wibriozy?
Zakażenie wibriozą może manifestować się:
bólami i skurczami brzucha,
wodnistą biegunką,
nudnościami i wymiotami,
gorączką i dreszczami,
uczuciem osłabienia,
odwodnieniem,
bólami głowy,
zakażeniami ran (mogą one prowadzić do martwicy tkanek),
ropieniem i zaczerwienieniami w miejscu uszkodzenia skóry,
zapaleniem ucha z wysiękiem lub bólem,
zapaleniem spojówek,
poważnymi infekcjami u osób z chorobami przewlekłymi.
Kto jest szczególnie narażony na zakażenie wibriozą?
Na zakażenia bakteriami Vibrio, w tym na cięższy przebieg wibriozy, szczególnie narażone są osoby z obniżoną odpornością lub z istniejącymi problemami zdrowotnymi. Do grupy podwyższonego ryzyka należą:
osoby z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, choroby wątroby (np. marskość), nowotwory czy niewydolność nerek,
pacjenci po operacjach żołądka, np. po gastrektomii, ponieważ zmniejszone wydzielanie kwasu żołądkowego sprzyja przeżyciu bakterii w przewodzie pokarmowym,
osoby starsze, u których układ odpornościowy może być mniej skuteczny,
małe dzieci, zwłaszcza niemowlęta, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty.
Jak się leczy wibriozę?
Sposób leczenia wibriozy zależy od rodzaju i nasilenia objawów. W przypadku łagodnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych zazwyczaj wystarcza leczenie objawowe, skupiające się przede wszystkim na uzupełnianiu płynów i elektrolitów, aby zapobiec odwodnieniu.
Cięższe postaci choroby – takie jak zakażenia ran spowodowane przez Vibrio vulnificusczy rozwój sepsy – wymagają już specjalistycznej opieki szpitalnej. W takich sytuacjach niezbędne jest podanie antybiotyków, najczęściej z grupy tetracyklin lub fluorochinolonów.
Jeśli infekcja obejmuje głębsze warstwy skóry i tkanek, konieczne może być leczenie chirurgiczne, polegające na dokładnym oczyszczeniu rany i usunięciu martwych fragmentów skóry, by zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się zakażenia.










