Spis treści
Ptasia grypa w mleku. WHO wydało pilny komunikat
Ptasia grypa została wykryta w mleku w „bardzo wysokich stężeniach”. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała, że ptasia grypa została wykryta w surowym mleku, które nie jest poddawane standardowym procesom pasteryzacji w celu pozbycia się bakterii. Mleko pasteryzowane, które jest powszechnie dostępne w dużych sklepach, jest nadal bezpieczne.
Dr Wenqing Zhang, szef globalnego programu grypy WHO powiedział, że w surowym mleku od zakażonych krów występuje „bardzo wysokie stężenie wirusa”, ale eksperci wciąż badają, jak długo wirus może przetrwać w mleku.
Ptasia grypa, znana też jako H5N1, pojawiła się po raz pierwszy w 1996 r. Od 2020 r. liczba ognisk ptasiej grypy wzrosła, doprowadzając do śmierci milionów dzikich ptaków i drobiu na całym świecie. Ptasia grypa zaczęła się też przenosić na inne ssaki, w tym ludzi, koty czy lisy. W kwietniu 2024 r. do tej listy dodano także krowy. Aktualnie ptasią grypą dotkniętych jest coraz więcej krów w różnych stanach USA. To prawdopodobnie kolejny etap rozprzestrzeniania się wirusa na ssaki.
Przypadki ptasiej grypy u bydła mlecznego w Stanach Zjednoczonych zostały potwierdzone lub są badane w ośmiu stanach:
- Teksas,
- Kansas,
- Michigan,
- Nowy Meksyk,
- Idaho,
- Ohio,
- Karolina Północna,
- Dakota Południowa.
U krów chorych na H5N1 produkcja mleka gwałtownie spada, a mleko staje się lepkie i żółtawe.
– Nigdy wcześniej nie widzieliśmy czegoś takiego – powiedział „New York Times” dr Keith Poulsen, dyrektor Weterynaryjnego Laboratorium Diagnostycznego Wisconsin.
Czy ptasia grypa jest groźna dla człowieka?
W kwietniu 2024 r. władze USA poinformowały o pierwszej osobie, która zaraziła się ptasią grypą od kontaktu z bydłem. To osoba pracująca na farmie mlecznej w Teksasie.
– Przypadek w Teksasie jest pierwszym przypadkiem człowieka zarażonego ptasią grypą przez krowę – powiedział dr Zhang. – Przeniesienie wirusa z ptaka na krowę, z krowy na krowę i z krowy na ptaka zostało również zarejestrowane podczas tych obecnych ognisk, co sugeruje, że wirus mógł znaleźć inne drogi przejścia, niż wcześniej rozumieliśmy.
Pacjent miał łagodną infekcję z tylko jednym objawem – zapaleniem oka. Jest izolowany i wraca do zdrowia.
– Chociaż wirusy ptasiej grypy typu A zazwyczaj nie zarażają ludzi, odnotowano kilka rzadkich przypadków zakażenia ludzi tymi wirusami. Choroba u ludzi spowodowana zakażeniem wirusem ptasiej grypy miała różne nasilenie, od braku objawów lub łagodnej choroby do ciężkiej choroby, która doprowadziła do śmierci – podaje Centers for Disease Control and Prevention.
Od 2003 r. do 1 kwietnia 2024 r. WHO podała, że odnotowano 463 zgony z 889 przypadków zachorowań u ludzi w 23 krajach. Daje to wskaźnik śmiertelności na poziomie 52 proc.
– Ważne jest, aby ludzie stosowali bezpieczne praktyki żywieniowe, w tym spożywali wyłącznie pasteryzowane mleko i produkty mleczne – powiedział dr Zhang.
Czy powinniśmy pić mleko? Okazuje się, że nie wszyscy. Sprawdź, kto powinien unikać mleka
Jak człowiek zaraża się ptasią grypą?
Do zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy może dojść przez bezpośredni kontakt z zarażonym ptactwem lub powierzchniami i przedmiotami, które zostały zanieczyszczone ptasimi odchodami.
– Bezpośredni kontakt oznacza przenoszenie lub przebywanie w odległości do 1 metra od ptaków, bądź też ich odchodów (ptaki wydalają wirusa z kałem) – informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.
Aby nie zarazić się wirusem ptasiej grypy, unikaj kontaktu z dzikimi ptakami i trzymaj od nich co najmniej dwumetrowy dystans. Jak dotąd nie ma dowodów na to, że H5N1 rozprzestrzenia się między ludźmi, jednak eksperci obawiają się, że przez skalę obecnego rozprzestrzeniania się wirus będzie mieć więcej możliwości ewolucji. Przez to może się rozpowszechniać między ssakami, w tym także między ludźmi.
Jakie są objawy ptasiej grypy?
Objawy ptasiej grypy mogą pojawić się bardzo szybko i są podobne to innych typowych objawów grypopodobnych, takich jak:
- kaszel,
- gorączka (powyżej 38°C),
- biegunka,
- trudności w oddychaniu,
- zapalenie spojówek,
- ból głowy,
- bóle mięśni,
- złe samopoczucie,
- katar,
- ból gardła.
Źródła:
- Avian Influenza A(H5N1) - United States of America World Health Organization
- Scientists Fault Federal Response to Bird Flu Outbreaks on Dairy Farms New York Times
- Questions and Answers Regarding Milk Safety During Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) Outbreaks Food and Drug Administration
- Avian Influenza A(H5N1) U.S. Situation Update and CDC Activities Centers for Disease Control and Prevention
- Ptasia grypa Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu