Komu szkodzi jedzenie bananów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
Banany są jednymi z najbardziej lubianych owoców na świecie i stanowią świetne źródło błonnika pokarmowego oraz cennych składników mineralnych. Niemniej jednak,...
Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa
Dla większości osób chleb to podstawowy produkt, jedzony codziennie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jednak coraz więcej osób eliminuje go ze swojej...
TYLKO U NAS
Masz zaparcia? Dietetyk radzi, jak możesz im zapobiec
Zaparcia mogą być palącym problem. Zaburzony harmonogram wypróżnień może się odbić na twoim samopoczuciu i zamiast zajmować się innymi sprawami, możesz myśleć...
Wszystko co musisz wiedzieć o pigwie. Poznaj jej właściwości i zastosowanie
Pigwa to małe drzewo, którego owoce dojrzewają w październiku. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, które działają jako naturalny zagęszczacz, pigwa jest idealna...
Ten prosty i tani napar pomoże przy anemii, kamieniach nerkowych i cukrzycy
Napar z natki pietruszki jest prostą w przygotowaniu, niedrogą i zaskakująco smaczną herbatką. Możesz przygotować go zarówno ze świeżej, jak i suszonej...
PILNEMąka wycofana z popularnej sieci sklepów. Zawiera rakotwórczą substancję
Dostępna w sieci sklepów Lidl mąka została wycofana ze sprzedaży na terenie całego kraju. Producent poinformował o wykryciu w kilku jej partiach toksycznej...
Tak kiszę kapustę. Zobacz niezawodny przepis, który pomaga przy wielu chorobach
Kapusta kiszona to mój sposób na odporność zimą. Żeby jeść naprawdę dobrą, robię ją sama. Jest świetna do surówki, kapuśniaku i dań z grzybami. Ten przepis jest...
Mykolog: ten grzyb odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć! Po jednym można umrzeć
Muchomor zielonawy, znany też jako muchomor sromotnikowy, odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć grzybami na świecie. Czasem wystarczy zjeść jeden kapelusz,...
HIT DNIATak wygląda melon rogaty. A jak smakuje? Zobacz, jak jeść ten dziwny owoc
Pojawiły się w sklepach obok kaki i innych egzotycznych owoców, intrygując swoim wyglądem. Kolczaste melony czy też ogórki zadziwiają zwłaszcza swoim miąższem,...
Na reumatyzm stosuj te przyprawy. Działają jak leki
Powodują przede wszystkim ból. Choroby reumatyczne dotykają stawów, kości i mięśni, wywołując m.in. stan zapalny i ograniczenia ruchowe. Są jednak naturalne...
Kawa z tym dodatkiem zaskoczy cię smakiem. Czy takie połączenie jest zdrowe?
Nazywana „napojem bogów” kawa znana jest ze swoich właściwości pobudzających, przeciwzapalnych i wspomagających trawienie. Jednak łatwo zaprzepaścić jej...
Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sadzone czy jajecznica? Które lepsze?
Są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych. Przez wiele lat uważane były za szkodliwe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jednak najnowsze...
Zdrowy i prosty syrop do herbaty z „polskich cytryn". Zrobisz go w kilka chwil
Nalewka z pigwy to jeden z ulubionych trunków leczniczych Polaków. Dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jej pić, mam przepis na równie zdrowy i pyszny napój –...
Tak zrobisz inną owsiankę każdego dnia tygodnia. Nie znudzi się, a może odchudzić
Płatki owsiane to zdrowa baza dania, które można przyrządzić na sto sposobów. Na pewno każdy znalazłby wśród nich swój ulubiony, trzeba tylko spróbować. Jedzona...
Rozgrzewające przyprawy do kawy na jesień. Wypróbuj 7 aromatycznych dodatków
W czasie jesiennych chłodów rozgrzej się gorącą kawą z tymi dodatkami. Przyprawy do kawy wzbogacą jej smak, poprawią nastrój i dodadzą energii w szare jesienne...
Na jesienne problemy pomoże kawa z tym nietypowym dodatkiem
Jesienny spadek energii i nastroju można przezwyciężyć z pomocą adaptogennych grzybów, a także tych rodzimych. Ten składnik obfituje w składniki wspomagając...
Ile jajek dziennie można zjeść? Eksperci wskazują bezpieczny limit
Od kiedy zmieniło się postrzeganie wpływu cholesterolu z pożywienia na zdrowie, jajka zyskały na nowo uznanie jako pożywny i sycący produkt. W związku z tym...
Ten skromny deser z dzieciństwa zwalczy ból gardła, chrypkę i kaszel. Pamiętasz go?
Ten deser cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL-u. Dzieci go uwielbiały, a i dorośli także nie mogli oprzeć się jego słodkości. Dzisiaj już nieco...
Te napoje warto pić na czczo. Z nimi zdrowo rozpoczniesz każdy dzień
Pierwszy napój, po który sięgasz na czczo, ma ogromne znaczenie dla twojej psychiki oraz funkcjonowania wszystkich narządów. To, co wypijesz z samego rana –...
NOWE FAKTYJajka na sklerozę? Jedz je tak, aby chroniły mózg
Jedzenie jajek nie jest przepisem na demencję, tylko nad ochronę przed degeneracją mózgu. W odpowiedniej dawce mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób takich, jak...
Szczypta pikanterii na chłodne dni. Taka kawa pomoże leczyć przeziębienie i chudnąć
W chłodne dni ta lekko pikantna kawa nie tylko rozgrzeje, ale też doda energii, poprawi odporność i pomoże w odchudzaniu. Dzięki temu pyszny i aromatyczny napój...
Jadłeś grzyby i źle się czujesz? Sprawdź, czy to nie zatrucie
Grzyby są bardzo popularne w polskiej kuchni, często zbieramy je samodzielnie lub kupujemy albo dostajemy z różnych, nie zawsze pewnych źródeł. Co roku, gdy...