Naukowcy potwierdzają: kawa to sekret szczęścia. Doda energii i poprawi nastrój. Dlaczego warto zacząć dzień od małej czarnej?
Poranny kubek kawy faktycznie poprawia twój nastrój. Osoby, które regularnie piją kawę lub inny napój z kofeiną, zazwyczaj są w lepszym humorze po jego spożyciu...
Planujesz zjeść ryż ugotowany kilka dni temu? Uważaj! Takie zagrożenie czyha na talerzu
Ryż to jedno z najpopularniejszych źródeł węglowodanów i roślinnego białka. Jednak spożywanie tego popularnego produktu po kilku dniach od ugotowania może być...
Wystarczy kęs, żeby doprowadzić do śmierci. Toksykolog apeluje do grzybiarzy: „nie znasz, nie zbieraj”. Uważaj zwłaszcza na grzyby blaszkowe
Przed grzybobraniem trzeba krytycznie ocenić stan swojej wiedzy o grzybach – podkreśliła PAP prof. Natalia Pawlas, kierująca Oddziałem Toksykologii w...
Nie pomyl go ze śmiertelnie niebezpiecznym muchomorem. Ten grzyb jest smaczny i zdrowy, ale niektóre gatunki są trujące
Są zdrowe i smaczne, ale zbierając grzyby samodzielnie łatwo pomylić te jadalne z trującymi. Grzyb gąska to gatunek, który określa zarówno grzyby trujące, jak i...
Superowoc dla serca i promiennej skóry. Dlaczego warto jeść miechunkę? Zobacz, co kryje w sobie miechunka peruwiańska i rozdęta
Miechunka niegdyś znana była z ogrodów jako roślina ozdobna. Ma ona piękne kwiaty w kształcie lampionów, które skrywają jadalne owoce. Dawniej uważano je za...
GORĄCY TEMATPolacy uwielbiają zbierać kurki. Sprawdź, z jakim niejadalnym grzybem można je pomylić
Kurki to jedne z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych grzybów w polskich lasach. Zachwycają intensywną, żółtą barwą i charakterystycznym, lekko pieprznym...
To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym przyjacielem twojego brzucha. Pomaga na wzdęcia
Tegoroczne lato dobiega końca, a pierwsze chłodniejsze poranki przypominają, że wakacyjna swoboda powoli odchodzi w przeszłość. Ale twoja letnia dieta wcale nie...
Pół filiżanki cukru dziennie? Eksperci biją na alarm. Ten kontrowersyjny trend może kosztować cię zdrowie
W dobie internetu, gdzie każdy może zostać ekspertem, coraz częściej spotykamy się z treściami, które mogą nie tylko wprowadzać w błąd, ale wręcz szkodzić...
Jesz takie ziemniaki? Możesz przez to mieć cukrzycę. Uważaj czym je zastępujesz. Zamienniki też mogą być szkodliwe
Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Są smaczne, sycące i stanowią podstawę naszej diety. Nowe badania ujawniają jednak, że kluczowe dla...
Letni hit bez wyrzutów sumienia? Espresso tonic to lekka, pobudzająca alternatywa dla słodkich napojów
Espresso tonic to nie tylko modny napój – to także alternatywa dla słodkich, kalorycznych drinków. Espresso tonic to połączenie intensywnego espresso z...
Pomogą na pasożyty i trawienie. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść kurki. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową
Kurki, znane również jako pieprzniki jadalne, od lat są cenione za wyjątkowy smak i aromat. Świetnie sprawdzają się w sosach, jajecznicy czy pastach...
Jesienne grzybobranie nie dla każdego. Kto powinien unikać grzybów? Te dwie grupy osób muszą na nie szczególnie uważać
Grzybobranie to jedno z naszych ulubionych jesiennych zajęć. Chętnie poszukujemy grzybów w lasach, a następnie je dusimy, marynujemy, suszymy i jemy. Cenimy je...
Ministerstwo Zdrowia zakazuje. Suplementy zawierające tę popularną roślinę znikną z rynku!
Ministerstwo Zdrowia zapowiada zakaz stosowania glistnika jaskółczego ziela w suplementach diety z uwagi na prawdopodobieństwo wystąpienia uszkodzeń wątroby. Ta...
To najbardziej trujący grzyb na świecie. Wystarczy jeden, by umrzeć. Omijaj go z daleka. Odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć
Muchomor zielonawy, znany też jako muchomor sromotnikowy, odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć grzybami na świecie. Czasem wystarczy zjeść jeden kapelusz,...
Herbata pomaga żyć dłużej, chroni przed rakiem i chorobami serca. Czy słodzona herbata też jest zdrowa?
Pijesz codziennie herbatę? Ten nawyk może ci wyjść na zdrowie jeśli pijesz właściwą ilość. Najnowsze badania pokazują, jak picie herbaty wpływa na długość...
Uważaj! Z tymi grzybami można pomylić rydza. Zwróć uwagę na kolor mleczka
Mleczaj rydz nazywany przez większość z nas rydzem to gatunek grzybów należący do rodziny gołąbkowatych. Przyciąga uwagę nie tylko swoim wyglądem, ale również...
Poznaj najzdrowszy rodzaj herbaty, jaki istnieje. Parzy się ją inaczej, ale bardzo łatwo. Ten proszek zapewni ci turbo spalanie tłuszczu!
Matcha to zielony proszek o wyjątkowym smaku i właściwościach zdrowotnych. Japońska sproszkowana herbata zawiera nawet 137 razy więcej antyoksydantów niż zwykła...
Tym sposobem unikniesz odwodnienia. Dietetyczka ujawnia, co najlepiej pić podczas upałów i co jeść, by zadbać o swój organizm latem
Podczas upałów zapotrzebowanie na płyny rośnie tak bardzo, że bardzo trudno je zaspokoić tylko pijąc wodę. Dlatego warto sięgać po produkty z dużą zawartością...
Najzdrowsze przetwory z lasu i łąki. Tych dzikich owoców nie kupuj tylko zbieraj. To nie tylko rokitnik i dereń
W tym roku wcześniej zbieramy wszelkie owoce, również te dzikie. Rokitnik, dereń, tarnina, berberys, dziką różę czy głóg są idealne na przetwory, w tym dżemy i...
Co się dzieje, kiedy przestajesz pić napoje gazowane? Nie tylko zęby na tym zyskują!
Wielu z nas chętnie sięga po gazowane, słodzone napoje, zwłaszcza w upalne dni, szukając szybkiego orzeźwienia. Jednak regularne spożywanie tych napojów niesie...
5 powodów, aby jeść śliwki. Pomogą nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym
Śliwki to owoce, które cieszą nas swoim smakiem od początku lata aż do późnej jesieni. Są cenione nie tylko za swoje walory kulinarne, ale także za właściwości...
Jak szybko wytrzeźwieć? Wykorzystaj te wskazówki i szybciej stań na nogi
Jak szybko wytrzeźwieć? Odpowiedzi na to pytanie szuka wiele osób. Choć czasu potrzebnego na rozkład alkoholu nie da się całkowicie oszukać, istnieją sposoby,...






























