https://stronazdrowia.pl
reklama

Ostrzeżenie GIS z 5.08: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M. Sprawdź, czy masz ten produkt

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Regularnie sprawdzamy, czy pojawiają się nowe ostrzeżenia GIS. We wtorek, 5.08 opublikowano kolejne ogłoszenie - Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj. Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 5.08: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w treści jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
  • Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
  • Kod na skorupce: 1PL30031310
  • Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia