1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Bakterie odporne na antybiotyki stanowią rosnące zagrożenie...
fot. Fahroni/GettyImages

6 najbardziej zabójczych bakterii odpornych na antybiotyki

Bakterie odporne na antybiotyki stanowią rosnące zagrożenie dla zdrowia publicznego na całym świecie, w tym również w Polsce.

Brak wrażliwości na dostępne leki sprawia, że bakterie (ale także wirusy, grzyby i pasożyty) nie dają się zwalczać, a geny tej odporności przekazują między sobą. Powodem jest nadużywanie i nieprawidłowe stosowanie antybiotyków i innych środków antymikrobowych oraz ich nadmiar w żywności i środowisku.

Antybiotykooporne bakterie przyczyniają się do groźnych i śmiertelnych powikłań chorób zakaźnych, w tym zapalenia płuc, opon mózgowych, serca mięśniowego oraz innych układów i narządów. Powodują też śmiercionośną infekcję krwi w postaci posocznicy, czyli sepsy.

Sprawdź, jakie bakterii odporne na antybiotyki są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia Polaków.

2 z 8
W grupie najbardziej niebezpiecznych bakterii wg WHO...
fot. Skeeze/ pixabay.com

Bakteria New Delhi

W grupie najbardziej niebezpiecznych bakterii wg WHO znalazły się pałeczki zapalenia płuc (Klebsiella pneumoniae) odporne na antybiotyki beta-laktamowe. Zostały nazwane bakterią New Delhi, ponieważ po raz pierwszy infekcję zdiagnozowano u pacjenta leczonego wcześniej w szpitalu w tym mieście.

Niezmutowane szczepy K. pneumoniae wchodzą w skład normalnej mikroflory jamy ustnej, skóry i jelit, ale te pochodzące Azji rozprzestrzeniają się poprzez kontakt z zarażonymi osobami.

3 z 8
Do bakterii krytycznych dla zdrowia należy pałeczka...
fot. geralt/ pixabay.com

Bakterie E. coli

Do bakterii krytycznych dla zdrowia należy pałeczka okrężnicy Escherichia coli, która normalnie bytuje w jelicie grubym. Występuje w wodzie i glebie, dokąd trafia przeważnie z odchodów zwierząt, i wraz z uprawą oraz przetwarzaniem roślin dostaje się żywności.

Właśnie z tego powodu jednym ze wskaźników bezpieczeństwa żywności jest tzw. miano coli. To parametr określający najmniejszą objętość próbki, w której stwierdzi się obecność jednej bakterii E. coli mogącej się namnażać i tworzyć kolonię. Gdy miano coli nie mieści się w normie, żywność czy woda nie jest dopuszczana do obrotu.

4 z 8
W grupie najbardziej zjadliwych bakterii znalazły się...
fot. WikiImages/ pixabay.com

Pałeczka ropy błękitnej

W grupie najbardziej zjadliwych bakterii znalazły się pałeczki ropy błękitnej Pseudomonas aeruginosa, które występują naturalnie w jamie nosowej. Oprócz trudnych do leczenia stanów zapalnych w obrębie głowy wywołują też znacznie groźniejsze infekcje, które dotykają zwłaszcza osoby leczone w szpitalach. Na zakażenia pałeczką ropy błękitnej szczególnie narażone są osoby chore na mukowiscydozę.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Zobacz również

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik