5 z 14
Poprzednie
Następne
Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta
Pikantne curry z karpia z limonką i kolendrą
1. Umyj i osusz 4 dzwonka karpia lub filety po 130 g każdy, po czym obsmaż na 2 łyżkach oliwy po ok. minucie na stronę i zdejmij z patelni.
2. Osobno podsmaż na łyżce oliwy po 1-2 łyżeczki startego czosnku i świeżego imbiru, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, wlej 150 ml mleczka kokosowego z puszki, łyżkę sosu rybnego lub sojowego i łyżeczkę pasty pomidorowej, a następnie czerwoną i zieloną papryczkę chili w plasterkach, kilka kawałków trawy cytrynowej ze słoika, 1/2 szkl. posiekanej kolendry oraz sok z 1/2 lub całej limonki, ew. dopraw solą.
3. Ułóż rybę w brytfannie, zalej sosem i piecz w 180ºC ok. 15 min, aż mięso ryby stanie się matowe. Podawaj z plasterkami limonki.